Brezilya'daki Kongre baskınında gözaltına alınan 599 kişi serbest bırakıldı

"Dinlenip yeni bir savaşa hazırlanacağız"

Güvenlik güçleri, baskın düzenlenen binaların kontrolünün sağlandığını bildirmişti (AP)

Brezilya'daki protestolarda gözaltına alınan 599 kişinin serbest bırakıldığı bildirildi.

Federal polisin salı günü yaptığı açıklamada, söz konusu kişilerin çoğunlukla yaşlılar, hastalar, evsizler ve çocuğu olan annelerden oluştuğu ifade edildi.

Bu kişilerin, başkent Brazilya'da eski lider Jair Bolsonaro yanlılarının kurduğu kampları kaldıran polisler tarafından pazartesi gözaltına alındığı bilgisi paylaşıldı.

Serbest bırakılan yurttaşlardan Agosthino Riberio, Fransız haber ajansı AFP'ye şunları söyledi: 

Şimdi dinleneceğiz ve kendimizi yeni bir savaş için hazırlayacağız. Gözümüzü korkutabileceklerini zannediyorlarsa yanılıyorlar.

Bolsonaro destekçisi, polislerin kendilerine kötü muamele yaptığı öne sürerek, gözaltı merkezlerini Nazi toplama kamplarına da benzetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Serbest bırakılan ve kimliğini paylaşmayan başka bir eylemciyse güvenlik güçlerinin kendilerine iyi davrandığını ve kimsenin zarar görmediğini savundu.

Polis, gözaltına alınan diğer kişilerinse Papuda bölgesindeki hapishaneye götürüldüğünü bildirdi.

Ulusal Kongre'ye baskın

Brazilya'da pazar günü patlak veren protestolarda Bolsonaro destekçileri, Devlet Başkanlığı Sarayı, Ulusal Kongre ve Yüksek Mahkeme binasını basmıştı.

Eylemciler, orduya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'yı görevden alma çağrısı yapmıştı.

Adalet Bakanı Flavio Dino'nun paylaştığı rakamlara göre protestolarda şu ana dek yaklaşık 1500 kişi gözaltına alındı. 

Eylemleri Bolsonaro'nın kışkırttığını savunan Lula, Kongre baskınından ülkesinin güvenlik güçlerini de sorumlu tutmuştu.
 

brezilya.jpg
Serbest bırakılan Bolsonaro yanlılarının, otobüsle gözaltı merkezinden götürülürken "Zafer bizim!" diye bağırdığı aktarıldı​​​​​​ (AFP)


Devlet başkanlığı seçimlerinin 30 Ekim 2022'deki ikinci turunda solcu Lula yüzde 50,9, radikal sağcı Bolsonaro ise yüzde 49,1 oy almıştı.

Sonuçların ardından Bolsonaro destekçileri yol kapama eylemleri yapmış, Lula'nın devlet başkanlığı görevine gelmesinin engellenmesi için orduya çağrıda bulunmuştu.

Lula, 1 Ocak'ta parlamentoda yemin ederek görevine başlamıştı.

Brezilya liderinin yemin törenine katılmayan Bolsonaro ise törenden iki gün önce 30 Aralık'ta ABD'nin Florida eyaletine gitmişti. Buradaki bir KFC restoranında tavuk yerken görülen Bolsonaro'nun pazartesi günü mide rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırıldığı bildirilmişti. 



Independent Türkçe, AFP, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU