Brezilya Devlet Başkanı Lula, Kongre baskınından güvenlik güçlerini sorumlu tuttu: "Protestoculara göz yumdular"

"Brazilya polisi ve istihbaratı saldırı tehdidini göz ardı etti"

Protestocular, Ulusal Kongre'nin çatısına çıkmış, güvenlik güçleri daha sonra binayı boşaltmıştı (AP)

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Kongre baskınından ülkesinin güvenlik güçlerini sorumlu tuttu.

Lula, pazartesi günü yaptığı açıklamada "Brazilya polisi ve istihbaratı saldırı tehdidini göz ardı etti" dedi.

Eski lider Jair Bolsonaro'nun destekçileri, başkent Brazilya'da pazar günü düzenledikleri protestolarda Devlet Başkanlığı Sarayı, Ulusal Kongre ve Yüksek Mahkeme binasını basmıştı. Eylemciler, orduya Lula'yı görevden alma çağrısı yapmıştı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, eylemciler Kongre binasına girerken içerideki çevik kuvvet ekiplerinin kenara çekilerek protestoculara müdahale etmediği dikkat çekmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Videoda polislerden birinin başparmağıyla işaret yaparak protestoculara destek verdiği de görülmüştü. Eylemciler de kenara çekilen polisleri alkışlamıştı.

Lula, açıklamasında bu görüntülere atıfta bulunarak, "Videoda polisin eylemcilerle konuştuğu görülüyor. Polisin göstericilerin ilerlemesine açıkça göz yumduğu çok belli" dedi.

Brezilya İletişim Bakanı Paul Pimenta ise pazartesi günkü açıklamasında, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Ulusal Kongre binalarının giriş kapılarının parçalanmadığına dikkat çekti.

Pimenta, eylemcilerin içeriden yardım aldığını savunurken, doğrudan bir kişiyi, grubu ya da kurumu hedef göstermedi.

Birleşik Krallık'ın kamu yayımcısı BBC de eylemler sırasında bazı polislerin kalabalığa müdahale etmek yerine cep telefonlarıyla uzaktan video çektiğini bildirdi.
 


Brazilya Federal Bölge Askeri Polisi ve Silahlı Kuvvetler, BBC'yle ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'in yorum taleplerine yanıt vermedi.

Adalet Bakanı Flavio Dino'nun paylaştığı rakamlara göre protestolarda şu ana dek yaklaşık 1500 kişi gözaltına alındı. 

Ayrıca Dino, Bolsonaro destekçilerini farklı şehirlerden Brazilya'ya götüren 40'a yakın otobüsün kimler tarafından kiralandığını tespit ettiklerini belirtti. Şüphelilerin kimliklerini paylaşmayan Dino, eylemlere finansman sağlayan kişilere yönelik soruşturma başlatıldığını da söyledi.

Öte yandan Bolsonaro, destekçilerinin düzenlediği eylemleri eleştirmiş, Lula ise protestocuların Bolsonaro tarafından kışkırtıldığını savunmuştu.
 


Devlet başkanlığı seçimlerinin 30 Ekim 2022'deki ikinci turunda solcu Lula yüzde 50,9, radikal sağcı Bolsonaro ise yüzde 49,1 oy almıştı.

Sonuçların ardından Bolsonaro destekçileri yol kapama eylemleri yapmış, Lula'nın devlet başkanlığı görevine gelmesinin engellenmesi için orduya çağrıda bulunmuştu.

Lula, 1 Ocak'ta parlamentoda yemin ederek görevine başlamıştı.
 


Brezilya liderinin yemin törenine katılmayan Bolsonaro ise törenden iki gün önce 30 Aralık'ta ABD'nin Florida eyaletine gitmişti. Buradaki bir KFC restoranında tavuk yerken görülen Bolsonaro'nun pazartesi günü mide rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırıldığı bildirilmişti. 

ABD'de Demokratik Parti'den Temsilciler Meclisi Üyesi Joaquin Castro ve Alexandria Ocasio-Cortez de protestolara tepki göstermiş, Bolsonaro'nun ülkeden sınır dışı edilmesini istemişti.



Independent Türkçe, CNN, BBC, Wall Street Journal

DAHA FAZLA HABER OKU