HDP, Anayasa teklifi için randevu isteyen AK Parti ile görüşmeme kararı aldı

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç "Bütün ayrımcılıkları ortadan kaldıracak, özellikle Anayasa’nın 10’uncu maddesinde bir değişiklik yapılması gerekir’ demiştik. Fakat bu yöndeki önerilerimize bir cevap verilmedi" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: AA

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, AK Parti Meclis grubunun başörtüsüne ilişkin anayasa değişiklik teklifini müzakere etmek üzere kendilerinden randevu talep ettiğini, mevcut siyasi ortamda bu teklifin tartışılmasını samimi ve güven verici bulmadıkları için bu talebi reddettiklerini açıkladı.

Oluş şunları kaydetti:

Bizim geçmişte de başörtüsüyle ilgili bir sorunumuz yoktu, şimdi de yok. Ama ‘Kürtler, Aleviler, tüm inanç grupları olmak üzere eşit yurttaşlık hakkının olmadığı bir ülke ortamında bu toplumsal talebi karşılığı karşılayabilecek bütünlüklü bir gerekir’ demiştik. ‘Sadece başörtüsü ve aile kurumu üzerinden getirilen değişiklik teklifi yaklaşan seçimler öncesi iktidar bloğunun bir manevrasını hatırlatıyor’ demiştik. ‘Bu adımı bir seçim manevrası olmaktan çıkarmanın yolu, bütün ayrımcılıkları ortadan kaldıracak, özellikle Anayasa’nın 10’uncu maddesinde bir değişiklik yapılması gerekir’ demiştik. Fakat bu yöndeki önerilerimize bir cevap verilmedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kapatma davasını hatırlattı

AK Parti heyetinin çarşamba günü kendileri ile görüşmek istediğini belirten Oluç, bu talebi reddettiklerini söyledi.

HDP'ye yönelik kapatma davasını hatırlatan Oluç, "İntikam davası olan kapatma davasının bütün hızıyla devam ettirilmesi, en son partimizin anayasal hakkı olan hazine yardımının iktidar blokunun siyasi baskısı sonucu bir hak gaspı olarak Anayasa Mahkemesi tarafından ve anayasaya aykırı bir şekilde bloke edilmesi ve özellikle bunun gerçekleşmesi için Cumhur İttifakı bileşenlerinin ağır baskısının AYM üzerinde yaşanması nedenleriyle Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Yönetimi ile anayasa değişikliği teklifi hakkında görüşmeme kararı aldık. Randevu taleplerine olumlu cevap vermedik" diye konuştu.

"Samimi, inandırıcı ve güven verici bulmuyoruz"

Oluç şöyle devam etti:

İktidarın bizlere yönelik politikaları nedeniyle böyle bir görüşme zemininin ortadan kaldırıldığını düşünüyoruz. Mevcut anayasanın bile her gün çiğnendiği, hukukun askıya alındığı bir dönemde anayasa değişikliği görüşmeyi samimi, inandırıcı ve güven verici bulmuyoruz.        

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU