HDP'li Temel: 6'lı Masa'ya açtığımız kredinin sonuna geliniyor

"Erdoğan, HDP’nin boğazına dayamış bıçağı, tasfiye politikası yürütürken, onu güçlendirecek siyaset içinde olmayız"

Fotoğraf: Independent Türkçe

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, 6 muhalefet partisinin oluşturduğu 6’lı Masa'ya “açtıkları kredinin sonuna geldiğini” söyledi.

Halk TV’den İsmail Saymaz, bugünkü köşe yazısında Temel ile yaptığı görüşmeye yer verdi.

Temel, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın “HDP olarak en kısa zamanda cumhurbaşkanı adayımızı paylaşacağız” şeklindeki açıklamasını şöyle yorumladı:

Biz mevcut belirsizlikte adayımızı Emek ve Özgürlük İttifakı ile tartışmaya başladık. Bu tartışma mevcut tıkanıklık karşısında örgütsel, siyasal ve toplumsal tedbirdir.

Saymaz’ın soruları ve Temel yanıtlarının devamı şöyle:

HDP, 6'lı Masa’nın adayını bekleyecek, Kılıçdaroğlu ya da İmamoğlu olursa destekleyecek diye varsayılıyordu.

Hayır, bu kişilere endeksli değil. 6'lı Masa’nın tutumuna ve tavrına bağlı gelişecek bir şey. İsimlerle uğraşmıyoruz.

6'lı Masa’nın olduğu gün HDP hesaplarına bloke kondu. Masa’dan tepki gelmedi. Bu, sizi tetiklemiş olabilir mi?

Bu konunun zerre kadar bu açıklamayla ilgisi yoktur. Mesele şu: Bir Allah’ın kulu çıkıp demiyor, demokrasi güçlerini ve muhalefeti bir araya getirecek hamleyi, arkadaşım, niye yapmıyorsunuz? Niye bu cesareti göstermiyorsunuz? Niye bu basiretsizliği sürdürüyorsunuz… demiyor kimse. HDP kendi adayını açıklama özgürlüğüne sahiptir. Emek ve Özgürlük İttifakı, tutumunu resmi şekilde deklare etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak TİP ve EMEP ile HDP ayrışıyor. HDP “Önceliğimiz kendi adayımız ancak tartışmaya açığız” derken, onlar “Önceliğimiz ortak aday ama beğenmediğimiz biri olursa adayımızı çıkarırız” diyor.

Tamam. Bu ton farklılıkları siyasi aktörlerin tercihiyle ilgilidir. Pervin hanım, Kars’ta konuştu. Emek ve Özgürlük İttifakı, İstanbul’un bir otel salonundaki toplantısının sonucunu açıkladı. Pervin hanımın sözleri Kürtlere yönelik uygulamaların keskinleştiği bir dönemde körleri sağırları oynayan bir muhalefet karşısındaki duygu halinin yansımasıdır.

Otelde yapılanın tesiri daha mı az?

Öyle değil. İstanbul’dan bakmak ile Kars’tan bakmak ayrıdır. Siyasette duygunun, öfkenin, tepkinin toplumsal ayağının aktörlere yansımadır. Bunu kastediyorum. İki temel vurgu var Emek ve Özgürlük İttifakı’nın açıklamasında. Tercihimiz ortak adaydan yanadır ancak gelişmeler, ortaya çıkacak profiller gözetildiğinde, adayımızı çıkarma seçeceğimiz tartışmaya açılmıştır. Pervin hanım ikincisinin altını çizmiştir. Emek ve Özgürlük İttifakı ise ikisini aynı tonda değerlendirmiştir.

Hala tartışmaya açık mısınız?

Her yönüyle. HDP hiçbir zaman kendisini bağlayacak, demokrasi güçlerini zora sokacak ya da faşizmin kurumsallaşmasına neden olacak bir tutuma girmedi.

6 Masa’dan beklediğiniz hamleyi görmüyorsunuz diye anlıyorum.

Hiç. Sıfır. İttifak son derece ürkek. Erdoğan’ın çizdiği alanda top oynayan, muhalefetin yarısının maruz kaldığı acımasız politikalara duyarsız ve ilgisiz bir durumda.

Ali Babacan’ın son tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

DEVA’nın son çıkışı, 6'lı  Masa’nın demokratik tavır alması açısından önemlidir. Türkiye’nin köklü sorunlarına çözüm sunma çabası içindedir. Bunu cesur bir şekilde ortaya koymuştur. Ama bu, 6'lı Masa’nın politikasına dönüşmemiştir. Dönüşmediği için parti programı gibi duruyor.

Sanırım 6’lı Masa’ya açtığınız kredinin sonuna gelmek üzeresiniz.

Kesinlikle. Açtığımız limitsiz kredinin sonuna geliniyor ve hiç kimse bizi şu aymazlık içerisinde değerlendirmemeli: Erdoğan’a yarar mı? Erdoğan’ın değirmenine su taşır mı? Öyle bir şey yok. Erdoğan, HDP’nin boğazına dayamış bıçağı, tasfiye politikası yürütürken, onu güçlendirecek siyaset içinde olmayız. Ama Erdoğancıklara da izin vermeyiz.

Adayınızın Gültan Kışanak olduğunu duyduk. Değişti mi?

Adayımız kişi olarak netleşmiş değil. Bir havuz var. Bu havuz isimlerden oluşuyor. Türkiye toplumunun tümünün uzlaşabileceği isimler çıkabilir. Gültan hanım, bu havuzda önemli bir isimdir ancak netleşmiş değil.

 

Halk TV

DAHA FAZLA HABER OKU