Psikologlara göre daha mutlu ve daha üretken olmanızı sağlayacak üç sabah rutini

"Teneffüsün çocuklar için öneminin farkındayız ve bunu okula dahil ediyoruz. Ancak yetişkinler olarak oyunun önemini unutuyoruz"

Bilim insanları, rutin haline getirilen olumlu alışkanlıkların strese iyi geldiğini söylüyor (Pixabay)

Bilim insanları ve başarılı şirketlerin yöneticileri sabah rutini oluşturmanın faydalarından sık sık bahsediyor. Sabah 04.30'da uyanıp güneş doğmadan egzersiz yapanlar olduğu gibi sabah sessizliğinin tadını bir fincan kahve içip kitap okuyarak çıkanlar da var.

Ancak özellikle soğuk mevsimlerde sabahlar zor olabiliyor. Uyanmak yerine alarmını erteleyerek yatakta vakit geçirmek daha cazip hale gelebiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan sabah rutininin faydaları bilimsel çalışmalarla kondu. Bunun stresi azaltabileceği, enerjiyi artırabileceği ve işte üretkenliği artırabileceği ortaya konmuştu.

CNBC, saygın psikologların daha mutlu ve üretken olmayı sağlayacak üç sabah rutini önerilerini yazdı.

Bir amaç belirleyin

Psikolog Jessica Jackson yapılacaklar listesinin yarardan çok zarar getirebileceğini söyledi. Uyanır uyanmaz e-postaları kontrol etmek veya takvime bakmak gibi maddelerden oluşan yapılacaklar listesini kontrol etmenin güne stresli bir şekilde başlama yolu olduğunu kaydeden psikolog, bunun beynin panik moduna geçireceğini vurguladı.

Uzman bunun yerine güne bir kelime ya da cümleden oluşan bir amaç belirleyerek başlanmasını tavsiye etti:

Kendinize, 'Bugünkü amacım başarılı olmak veya 'Bugün rahat olmak istiyorum' diyebilir ve bu şekilde hissetmek için gelecek 24 saat içinde neler yapabileceğinizi düşünebilirsiniz. 'Minnettarlık' gibi güçlü bir kelime de gün boyunca her şeye nasıl tepki vereceğinizi etkileyebilir.

Jackson bunun önceliklerinize odaklanmanızı ve tamamlamanız gereken işlerden ziyade o gün için heyecanlanmanızı sağlayacağını savundu.

İnternet gerektirmeyen bir rutin seçin

Psikolog Debbie Sorensen, "Sabahları teknolojiden kopmak beyninizi yeniden başlatmanın en iyi yolu" dedi.

Uyandıktan hemen sonra telefona ya da bilgisayara bakmanın dikkatinizi dağıtacağını ve olumsuz bir haber görmenin stresi tetikleyebileceğini belirten Sorensen bunun yerine kitap okumak, günlük yazmak, yürüyüş veya egzersiz yapmak gibi aktiviteleri önerdi.

Psikolog şöyle konuştu:

Sabahları rahatlatıcı ve çevrimdışı bir aktivite yapmanın faydaları gün boyunca sürer. Çünkü güne zihinsel açıdan daha dengeli ve enerjik hissederek başlarsınız.

Sorensen kendisinin sabahları çocuklarından biriyle kitap okuyarak ya da ailesindeki kimse uyanmadan bir bardak kahve içerek geçirmeyi sevdiğini söyledi.

Sabahları eğlenceli hale getirin

Endüstriyel psikolog Laura Pendergrass, "Eğlence, sağlıklı yaşam denkleminin kritik ama yeterince değer verilmeyen bir parçası" diye konuştu.

Pendergrass işe hazırlanırken üç dakikalık dans rutini veya en komik arkadaşlarınızdan birini aramak gibi eylemlerle sabahları gülümseyebileceğinizi ifade etti. Bu, mutluluk hormonu diye de bilinen endorfinin salınımını artırabilir.

Endüstriyel psikolog kendisinin işe gitmeden önce genellikle birkaç dakika pozitif doğa belgeseli izlediğini, bunun ruh halinde büyük fark yarattığını belirtti:

Teneffüsün çocuklar için öneminin farkındayız ve bunu okula dahil ediyoruz. Ancak yetişkinler olarak oyunun önemini unutuyoruz.

 

Independent Türkçe, CNBC

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU