Yeni ankete göre Britanyalıların yüzde 65'i Brexit'in kötü gittiğini düşünüyor

Prof. John Curtice, ekonomik sıkıntıların ortasında Brexit'e yönelik desteğin istikrarlı şekilde "eridiğini" söyledi

(Reuters)

Bir anket, her üç Britanyalıdan ikisinin Brexit'in kötü gittiğini düşündüğünü tespit etti. Bu, Boris Johnson'ın ticaret anlaşmasının 2021'in başında yürürlüğe girmesinden beri en yüksek olumsuzluk seviyesi.

Opinium'un son anketine göre, seçmenlerin yaklaşık yüzde 65'i Brexit'in kötü gittiğini düşünürken yalnızca yüzde 21'i iyi gittiğini söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anket gurusu Profesör John Curtice, The Independent'a, sonuçların Brexit'e yönelik destekte istikrarlı bir "erimeyi" yansıttığını ve bunun temelde ekonomik çalkantıdan kaynaklandığını söyledi.

Prof. Curtice'in kamuoyu yoklamaları analizi, bir referandum daha yapılsa AB'ye yeniden katılmayı destekleyenlerin oranının yüzde 57, katılmamayı destekleyenlerin oranının yüzde 43 olacağını gösteriyor.

Prof. Curtice, "Yeniden katılma yönünde oy kullanacağını söyleyenlerin oranı geçen yıl içinde arttı" dedi.

Brexit'e verilen destekte bir miktar düşüş olduğuna şüphe yok.

Bu değişimin temel açıklaması Brexit'in ekonomik sonuçlarıyla ilgili gibi görünüyor. Artık Brexit konusunda ekonomik bakımdan önceden olduğumuzdan biraz daha kötümseriz.

Prof. Curtice bu eğilimin, geçen yıl boş süpermarket rafları, kamyon şoförlerinin eksikliği ve daha geniş işgücü kıtlığıyla ilgili haberlerin çıkmasından bu yana belirgin olduğunu söyledi.

Önemli olan ekonomidir, ne kadar da şaşırtıcı.

Anket uzmanı, göçün ve Manş Denizi'ni geçen küçük tekne sayısındaki artışın da bu sonuçlarda etkili olabileceğini söyledi.

AB'den ayrılma yanlısı seçmenler göçün azalmadığını fark etti. Onları [Brexit'e] sadık tutabilecek şeylerden biri artık yok.

Ulusal Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin anket takibi yaptığı Birleşik Krallık (BK) Ne Düşünüyor'a göre, Opinium'un aralık anketi, katılımcıların yüzde 31'inin Brexit'in "epey kötü" gittiğini ve yüzde 34'ünün de "çok kötü" gittiğini düşündüğünü gösteriyor.

Opinium anketine göre, yaklaşık yüzde 36'lık bir kesim Brexit'in beklenenden kötü gittiğini söylerken, yalnızca yüzde 8'lik bir kesim Brexit'in beklenenden iyi gittiğini söyledi.

Bu anket sonucu, yeni analizlerin BK'deki tüketicilerin harcamalarında neredeyse diğer tüm sanayileşmiş ülkelerden (43 ülke arasında 41. sırada) daha fazla tasarruf ettiğini göstermesiyle birlikte ortaya çıktı.

Financial Times'ın analizine göre, Britanyalıların eylüle kadarki üç aydaki harcamaları Kovid öncesi seviyelerin yüzde 3,2 altında kaldı. Bu, önde gelen ekonomiler arasında en kötü üçüncü seviye.

Öte yandan Prof. Curtice, mevcut kamuoyu yoklamalarına dayanarak, Rishi Sunak'ın Muhafazakar Partisi'nin bir sonraki genel seçimlerde milletvekillerinin yaklaşık yarısını kaybedeceğini söyledi.

Anket uzmanı, Maliye Bakanı Jeremy Hunt, Başbakan Yardımcısı Dominic Raab ve eski Muhafazakar Parti lideri Iain Duncan Smith'in koltuklarının özellikle tehlikede göründüğünü söyledi.

Prof. Curtice "Mevcut anketlere göre, şu anda Muhafazakar Parti aslında tüm milletvekillerinin yarısını kaybediyor" dedi.

İlginçtir ki bir daha aday olmayacaklarını söyleyen yaklaşık 15 parlamenterden 7'si mevcut anketlere göre şu anda gayet kaybedilebilecek gibi gözüken seçim bölgelerinde. Bu oran yarıya yakın ve aslında şu anda muhtemelen halihazırda risk altında olan tüm Muhafazakar milletvekillerinin toplam oranından daha yüksek değil.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU