BM, İran'da 23 yaşındaki gencin idam edilmesini kınadı

Birleşik Krallık ve Almanya da İran’daki idamı kınadıklarını duyurdu

Fotoğraf: AA

Birleşmiş Milletler (BM), İran'da ülke çapındaki protestolarla ilgili idama mahkum edilen 23 yaşındaki gencin cezasının infaz edilmesini kınadı.

BM'den yapılan yazılı açıklamada, BM uzmanlarının, İran'daki idam kararlarıyla ilgili endişelere dikkat çektiği belirtildi.

Açıklamada, Tahran İslam Devrimi Mahkemesinin, 23 yaşındaki İranlı genci "Allah'a karşı savaş açma" ile suçladığı ve İran makamlarının şimdiye kadar 12 kişiye verilen idam cezalarını onayladığı kaydedildi.

Adil olmayan yargılama sebebiyle gerçekleşen infazların keyfi olarak insanları yaşamdan mahrum ettiği vurgulanan açıklamada, BM uzmanlarının 23 yaşındaki gencin idam edilmesini kınadığı aktarıldı.

Uzmanlar İran'a, idam cezalarını kaldırmak için bir moratoryum oluşturma çağrısında da bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşik Krallık, İran'ın Londra Büyükelçiliği Maslahatgüzarını Bakanlığa çağırdı

 Birleşik Krallık, İran'da Mahsa Emini protestolarıyla bağlantılı idama mahkum edilen Muhsin Şikari'nin cezasının infaz edilmesi nedeniyle İran'ın Londra Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Mehdi Hüseyin Matin'i Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı James Cleverly, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, İran'da Mahsa Emini'nin ölümünün ardından başlayan gösterilerle bağlantılı idama mahkum edilen Şikari'nin dün İran rejimi tarafından vahşice infaz edildiğini bildirdi.

Cleverly, buna cevaben, İranlı Maslahatgüzarı Matin'in Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığını belirterek, "Protestoculara uygulanan baskıyla bağlantılı İran mahkemesi hakimlerine ve hapishane görevlilerine bugün yaptırım uyguladık. İran'dan hesap sormalıyız" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da Cleverly'nin, "İranlı yetkililere görüşlerimizi açıkça ifade ettik. İran infazları derhal durdurmalı ve kendi halkına yönelik şiddeti sona erdirmeli" ifadelerine yer verildi.

Almanya da kınadı

Almanya yönetimi cuma günü, İran’da bir kişinin idam edilmesini kınadı.

Tahran'a, protestoculara yönelik şiddeti derhal son verme çağrısında bulunulurken, İran'ın Berlin büyükelçisinin istişare için Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı belirtildi.

Bir hükümet sözcüsü Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, “Alman hükümeti, İran'daki protestolarla bağlantılı olarak İran rejimi tarafından bir göstericinin idamını en güçlü şekilde kınadı” dedi.

İlk idam cezası infaz edildi

İran'da genç bir kadının polis nezaretine alındıktan sonra ölümü üzerine başlayan gösterilerle ilgili şu ana kadar idama mahkum edilen 11 kişiden biri olan Muhsin Şikari'nin cezasının infaz edildiği bildirildi.

Şikari, İran'da Mahsa Emini protestolarıyla bağlantılı idam edilen ilk gösterici oldu.

Ülkede yaklaşık 3 aydır devam eden gösterilerle bağlantılı olarak şu ana kadar 11 kişi idama mahkum edilmişti.

Devrim Mahkemeleri tarafından verilen idam kararlarının Yüksek Mahkeme tarafından onaylanması gerekiyor. Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, 6 Aralık'ta yaptığı açıklamada, idama mahkum edilen kişilerden bir kısmının cezalarının onaylandığını ve yakında infaz edileceğini belirtmişti.

İran Ceza Kanunu'na göre, "kamu düzenini bozmak, bozgunculuk yapmak ve devlete karşı savaş açmak" gibi suçları işleyenler idam istemiyle yargılanıyor.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU