'Palalı Sabri'nin de yargılandığı "fuhuş çetesi" davasında tutuklu 5 sanık tahliye edildi

Kamuoyunda "Palalı Sabri" olarak tanınan sanık Sabri Çelebi'nin 248 yıla kadar hapsi isteniyor

Fotoğraf: Sosyal medya

Gezi Parkı olaylarında Taksim'de izinsiz gösteri yapan gruptakilere palayla saldırdığı gerekçesiyle 2017'de 3 yıl hapse mahkum edilen firari Sabri Çelebi'nin elebaşılığını yaptığı 10 kişinin yargılandığı fuhuş çetesi davasında, tutuklu sanıkların tahliyesine karar verildi.

İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 5'i tutuklu 6 sanık ile avukatları katıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dava dosyasına gelen belgelerin okunduğu duruşmada, İstanbul İl Göç İdaresi'nden gelen yazıya göre mağdur kadınlardan ikisinin sınır dışı edildiği kaydedildi.

Duruşmada savunmaları alınan tutuklu sanıklar tahliye ve beraat talebinde bulundu.

Görüşü sorulan Cumhuriyet savcısı ise sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

Sanık avukatlarının taleplerinin alınmasının ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Kenan Toprak, Vedat Özyağ, Mehmet Emin Çelebi, Mehmet Şirin Ateş ve Hüseyin Çelebi'nin "yurt dışına çıkış yasağı" şeklinde adli kontrol tedbiri konularak tahliyesine karar verdi.

Mahkeme ayrıca dosyada firari olarak yer alan Sabri Çelebi ve Müslüm Çelebi'nin avukatlarının ısrarlı şekilde güvence belgesi istediğini belirterek, somut bilgiler ve sanıkların hazır edileceği zaman dilimine dair bilgi sunulması halinde bu talebin celse arasında değerlendirileceğini kaydetti.

Duruşma eksikliklerin giderilmesi için ertelendi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve yabancı uyruklu 8 kadının "mağdur" sıfatıyla yer aldığı iddianamede, aralarında Sabri Çelebi'nin de bulunduğu 10 sanık yer alıyor.

İddianamede, şüpheli Sabri Çelebi'nin kurduğu ve liderliğini yaptığı suç örgütünün, yurt dışından Türkiye'ye iş bulmak amacıyla ya da turist olarak gelen çoğunluğu Faslı yabancı uyruklu kadınları örgüte ait gece kulüplerinde "garson" olarak çalışacakları vaadiyle işe başlattıkları belirtiliyor.

Mağdur kadınları pasaportlarını alarak örgüte ait yerleşkelerde zorla alıkoyan ve özel araçlarla gece kulüplerine götüren zanlıların, konsomatrislik yaptırdıkları kadınları para karşılığında fuhşa zorladıkları anlatılan iddianamede, buna karşı çıkanların darp ve tehdit edildiği, pansiyonlarda alıkonulan, pasaport ve telefon gibi iletişim imkanları ellerinden alınan mağdurların örgüt tarafından esaret altında tutuldukları ifade ediliyor.

İddianamede, sanıklar Sabri, Mehmet Emin ve Müslüm Çelebi'nin "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "insan ticareti yapma" ve "bir kimseyi fuhşa teşvik etme veya yaptırma veya aracılık etme veya yer temin etme" suçlarından 104'er yıldan 248'er yıla kadar hapsi isteniyor.

Sanıklardan 6'sının benzer suçlardan 102'şer yıldan 244'er yıla, bir sanığın da "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma" suçundan 2 yıldan 4 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Daha önce 3 yıl ceza verilmişti

Gezi Parkı olaylarında Taksim'de izinsiz gösteri yapan gruptakilere palayla saldırdığı gerekçesiyle Sabri Çelebi'nin de aralarında bulunduğu 4 sanık, İstanbul 53. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanmıştı.

11 Mayıs 2017'de yapılan karar duruşmasında biri polis memuru 4 kişiye karşı "silah sayılabilecek kesici aletle kasten yaralama" suçundan 3 yıl hapse mahkum edilen Sabri Çelebi, bir kadını zırhla yaraladığı gerekçesiyle de 9 bin lira adli para cezasına çarptırılmıştı.

 

 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU