ABD istihbaratına göre Batı aşılarını reddetmek Çin liderinin konumunu sarsabilir

Protestolar sonrasında Çin, Kovid-19 kısıtlamalarını gevşetmeyi sürdürüyor

Pekin'de aileler 4 Kasım'da yeniden açılan alışveriş merkezlerine akın etti (AP)

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines, Çin'de Kovid-19 kısıtlamalarına karşı protestoların Çin Komünist Partisi (ÇKP) iktidarını tehdit etmediğini ama Batı ülkelerinde üretilen aşıların reddedilmesinin Devlet Başkanı Şi Cinping'in konumunu sarsabileceğini söyledi.

Kaliforniya'da 3 Kasım'da düzenlenen Reagan Ulusal Savunma Forumu'nda konuşan Haines, protestoların ve Çin hükümetinin verdiği karşılığın, ÇKP'nin "etkin yönetim sergilediği" yönündeki resmi söylemle çeliştiğini belirtti:

Bunu yine de biz şu anda istikrara bir tehdit veya rejim değişimi gibi bir şey olarak görmüyoruz... Nasıl gelişeceği Şi'nin konumu için önemli olacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin hükümeti yeniden artışa geçen vakalara karşı uyguladığı "sıfır Kovid" politikasını artan tepkiler üzerine gevşetti. Artık kapanma kararları kentler veya ilçeler genelinde değil, mahallelerde uygulanıyor.

Hastayla temaslı olanların karantinayı belirli merkezler yerine evde geçirmesine izin verilirken, son olarak toplu taşımaya binerken negatif Kovid-19 testi gösterme zorunluluğu kaldırıldı.

Çengdu ve Tiençin şehirlerinin ardından güneydeki 12,5 milyon nüfuslu sanayi kenti Şenzen'de de park gibi kamusal alanlara test yaptırmadan girilmesine izin verilmeye başlandı. Başkent Pekin'in sokaklarındaki test kabinlerinin çoğunluğu da kaldırıldı.

Ulusal Sağlık Komisyonu, 4 Kasım'da Şantung ve Siçuan eyaletlerinde birer kişinin Kovid-19'dan öldüğünü duyurdu. Salgında toplam ölü sayısı 5 bin 235'e çıkarken, bir gün içinde 31 bin 607'si belirti göstermeyen 35 bin 775 vaka tespit edildi. Hastalık taşıyan kişi sayısı 336 bini geçerek, salgının başından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Komisyon, yaşlı nüfus içinde aşılama kampanyasına hız verileceğini açıkladı ama Çin'de üretilen aşıların Omicron gibi koronavirüs varyantlarına karşı ne kadar etkili olduğu tartışmalı.

Reuters'a konuşan bir ABD yetkilisi, Çin'in Batı ülkelerinde üretilen aşıları kabul etmesini beklemediklerini söyledi:

Çin'in bu noktada Batı aşılarına yeşil ışık yakacağını söylemek oldukça abartılı olur. Bu ulusal gurur meselesi.

Pekin'i 4 Kasım'da ziyaret eden Almanya Başbakanı Olaf Scholz'a eşlik eden BioNTech firması yetkilileri, geliştirdikleri aşının ülkedeki yabancılara uygulanması için onay alındığını söylemişti.

 

Independent Türkçe, Reuters, Hindustan Times

DAHA FAZLA HABER OKU