Egzersiz uzmanı geri geri yürümenin faydalarını açıkladı

"Geriye doğru yürümek basittir. Ancak bu kolay olduğu anlamına gelmez"

Geçen sene yapılan bir çalışma inme inen kişilerin günde 30 dakika yürüyerek ölüm riskini yüzde 54 azaltabileceğini göstermişti (Unsplash)

Klinik egzersiz fizyolojisi uzmanı Jack McNamara, geri geri yürümenin faydalarını anlattı. Birleşik Krallık'taki East London Üniversitesi'nde görev yapan akademisyen, yürüyüşün sağlığa pek çok faydası olduğunu hatırlatırken geriye doğru yürüyerek farklı yararlar sağlanabileceğini belirtti.

Yürümenin sanılandan daha karmaşık bir faaliyet olduğunu ifade eden McNamara dik durmanın görsel, denge ve propriyosepsiyon (uzuvların konumunu algılama) sistemler arasında koordinasyon gerektirdiğini kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir insan geriye doğru yürüdüğünde, bu sistemlerin koordinasyonu zorlaşıyor. Artan zorluk düzeyi de faydaları beraberine getiriyor.

Egzersiz uzmanı, geriye doğru yürümenin dizinde kireçlenme olan kişilerin normal yürüyüşünü ve dengesini geliştirebileceğini vurguladı.

Geri geri yürümek, daha kısa ve sık adımlar atılmasına neden oluyor. Bu durum eklemler üzerindeki yükü azaltırken bacakların alt kısımlarındaki kasları güçlendiriyor.

Bu sayede plantar fasiitin neden olduğu ağrı da giderilebiliyor. Topuk ağrısının en yaygın nedenlerinden biri olan plantar fasiit, ayak tabanındaki dokunun iltihaplanmasıyla oluşuyor.

Geriye doğru yürürken meydana gelen duruş değişiklikleri, lomber omurgayı destekleyen kasları da çalıştırıyor. Böylece kronik bel ağrısı olanlara iyi geliyor.

McNamara geri geri yürümenin nörolojik rahatsızlardan mustarip kişilere veya felç geçiren hastalarda denge ve yürüme hızını iyileştirmek için kullanıldığını vurguladı.

Geriye doğru yürümek aynı zamanda normal yürüyüşten daha etkili bir kilo verme yöntemi olabilir. Egzersiz uzmanı, geri geri yürürken harcanan enerjinin ileri doğru yürümeye göre yaklaşık yüzde 40 fazla olduğunu belirtti.

McNamara geri yürümeye alışan kişilerin koşmaya başlayarak yararları daha artırabileceğini ifade etti.

Yeterli alanı olmadığı için koşamayanlar, ağırlık sürükleyerek kaslarını güçlendirebilir.

Nasıl öğrenebilirsiniz?

"Geriye doğru yürümek basittir. Ancak bu kolay olduğu anlamına gelmez" diyen McNamara, bazı tavsiyeler verdi. Geriye doğru yürürken düşmeye neden olabilecek engelleri görme ihtimali çok düşük. Bu nedenle engellerin olmadığı bir iç veya dış mekan bulunması gerekiyor.

McNamara, ayrıca kafanızı çevirip arkanıza bakma dürtüsüne direnilmesini tavsiye etti. Başınızı ve göğsünüzü düz tutmanız da gerekiyor. Geri geri yürümeye alışan kişilere koşu bandına da geçebilir.

 

Independent Türkçe, The Conversation

DAHA FAZLA HABER OKU