1899 heyecan verici bir dizi ama Netflix muhtemelen iptal edecek

Akıllara durgunluk veren yeni gizem dizisi yeni sezonu gerektiriyor. Fakat Netflix'in meşhur kötü alışkanlığıyla dizileri çok erken bitirdiği düşünülürse bu konuya şüpheyle yaklaşın

Emily Beecham, karmaşık Netflix dizisi "1899"da (Netflix)

Üzerine çok düşünmeyi gerektiren TV dizilerinin hayranıysanız, 1899 size göre. Ağızdan ağıza yayılarak popüler olan, 11 farklı dil içeren yeni Alman yapımı, şu an şüphesiz piyasadaki en karmaşık dizi. Bir okyanus gemisindeki göçmenleri ve açık denizdeyken yaptıkları endişe verici keşfi ele alıyor: Günler önce kaybolan başka bir gemi. Şimdiye kadar çok basit.

Fakat bu karakterlerden birkaçı gemiyi keşfetmeye karar verdiğinde, işler akıl almaz bir yöne gidiyor. Hatta şöyle diyelim, diziyi yanında kalem ve not defteriyle izlemek iyi olur. Bu kafa karıştırmak için tasarlanmış bir dizi ve üst üste binmiş gizemleri izlemeyi sevenleri kesinlikle ekrana kilitleyecek. Ama tek bir sorun var, dizi Netflix'te.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Doğrusunu söylemek gerekirse yayın platformu, 1899'un yaratıcıları Baran bo Odar ve Jantje Friese'nin daha önce yayımladığı Dark dizisine çok nazik davrandı. Yani "nazik" olmak, bir dizinin doğal akışını sürdürmesine izin vermek anlamına geliyorsa. Almanca yapım Dark, 2017'den 2020'ye kadar üç sezon sürdü. Odar ve Friese'in şansı yaver gitti ve dizi uluslararası bir hit oldu.

Dizi, kayıp bir çocukla ilgili basit bir aile draması olarak başladı ve "televizyondaki en karmaşık dizi" unvanını kazanan, genişleyen bir zaman döngüsü destanına dönüştü. Kısacası tam benlik bir dizi. Sabırlı olanlar ödüllendirildi, Netflix'in bugüne kadarki en iyi dizisi olduğu yönünde güçlü bir iddia var ve eğer senaryo sonuçlanmadan önce iptal edilseydi, çevrimiçi yayın çağının bir trajedisi olurdu. 1899'un bu kaderden kaçamayacağından endişeliyim.

1899, Dark gibi anında müthiş gelmiyor ama izledikçe o hissi veriyor. Benzer temaların hepsi mevcut: Sıradışı bir duruma düşen sıradan karakterlerden oluşan bir grup, işte! Uzayı ve zamanı bükme yeteneğine sahip gizemli bir alet, var! Ürkütücü ve çok güçlü bir figür (Anton Lesser) olayları kendi iradesiyle kontrol ediyor gibi görünüyor, aynen öyle! Farklı boyutlara açılan yeraltı geçitleri, emin olabilirsiniz! Ama bu, varoluş sebebini daha az öne çıkaran bir dizi.

Dark (başta) günümüzde geçen, izlemesi kolay bir olay örgüsü sunarak bilimkurguya meraklı olmayan izleyicileri etkileyici bir şekilde tuzağa düşürdü; öte yandan adının da belirttiği gibi 1899, dürtüleri net olarak tanımlanmamış karakterlerle dolu, belli bir döneme odaklanan bir yapı ve 8 bölümünün en az 7'sinde içine girilmiyor. Bu endişelendirici. TV izleyicileri genelde rahat bir izleme deneyimi bekler ve en ufak bir zorlanmada programı değiştirmeye yatkındır ancak 1899, canlandırıcı bir özgüvenle de olsa, izleyenleri aktif olarak kendilerini zorlamaya itiyor.

IndieWire'a konuşan Odar ve Friese, üçüncü ve son sezona kadar pek çok cevabı açıklamayı planlamadıklarını itiraf etti. Ancak bu, diziyi yeterince kişi izlerse gerçekleşecek. 1899 yayıncı için yeterince büyük bir hit olarak kabul edilmezse, Netflix'in o baltayı indireceğine bahse girebilirsiniz.

The OA'ya bakın, ikinci sezonu iddialı ve olasılıkları sonuna kadar çoğaltan bir finalle sona eren zihin zorlayıcı dizi sadece 5 ay sonra iptal edildi. Daha yakın zamanlarda vampir dizisi First Kill'in akıbeti, birkaç ülkede listelerde tepeye yükselmesine rağmen açıklanamaz bir şekilde ortadan kaldırılmak oldu. Söylentilerin aksine, David Fincher'ın yapımcılığını üstlendiği yüksek maliyetli suç draması Mindhunter da bu belirsizliğin ortasında kalacak gibi görünüyor.

1899'un işini kolaylaştırmayan bir nokta da tüm zamanların en pahalı Alman yapımı dizisi olması ve Netflix'in, 60 milyon euroluk bütçesinin 48 milyon euroluk kısmını ödediği gerçeği. Başka bir deyişle, Netflix'in dünyadaki En İyi 10 listesinde tepeye çıkması gerekiyor; bu yazı kaleme alındığı sırada 1899, hem Birleşik Krallık hem de ABD'de The Crown'ın son sezonunun ardından geliyor ve 93 bölgenin sadece 25'inde bir numara.
 

Anton Lesser
Anton Lesser, akıllara durgunluk veren yeni Netflix dizisi "1899"da (Netflix)


Birçok kişi ikinci sezona akın edecekken (sadece finalin büyüleyici ve şaşırtıcı sonundan sonra diziden biraz uzak durmaya çalışın), 1899'un bir "gizemli kutu" dizisi statüsü birçok kişiyi çileden çıkaracak (gizemli kutu, birçok soru sordurup cevaplarını kademeli olarak açıklayan dizilere yönelik bir ifade. Bkz.: Lost, Undone, Westworld; huzur içinde yatsın). Bu da Netflix'in patronları arasında şaşkınlığa yol açabilir.

Çevrimiçi yayın çağı muhteşem olabilir; Netflix, Apple TV+, Disney+ ve Prime Video sayesinde normalde gün ışığını asla göremeyecek diziler çekiliyor. Ancak bu değişken bir iş. Odar ve Friese, 1899'da izleyicilerin çözmesi için bir bulmaca sundu. Ancak işletme tarafındaki beklentileri karşılamazsa, izleyiciler eksik bir bulmacayla baş başa kalacak. O zaman umalım da 1899 zafere yelken açsın.



https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU