Çevreciler endişeli: Endonezya'da 100 ada açık artırmaya çıkıyor

"Biyoçeşitlilik ve ekoloji açısından en önemli yerlerden biri"

Dünya Doğayı Koruma Vakfı verilerine göre Widi Rezervi'nde 600'den fazla koral türü var (Sotheby's)

Endonezya'da 100'den fazla tropikal ada gelecek hafta açık artırmaya çıkıyor. Çevreciler, adada yapılacak imar çalışmalarının ekosistemi tehdit edeceğini savunuyor.

Widi Rezervi adlı el değmemiş adalar, ülkenin doğusunda yer alıyor. Endonezya'da bir adanın yabancılara satışı yasak. Açık artırmayı düzenlemeye hazırlanan Sotheby's, yatırım şirketi PT Leadership Islands Indonesia'nın (LII) adada imar ve yönetim hakkına sahip olduğunu bildirdi. Açık artırmada, adada eko tatil köyü ve lüks konut inşa edebilecek firmanın hisseleri satılacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sotheby's beyaz kumlu plajları, yağmur ormanları ve deniz yaşamıyla bilinen adalarda hiç kimsenin yaşamadığını açıkladı. Rezerve ara sıra ana karadan ziyaretçilerin ve balıkçıların uğradığı belirtildi.

Müzayede evi bölgeyi "Biyoçeşitlilik ve ekoloji açısından en önemli yerlerden biri" diye niteledi.

Yapılan açıklamaya göre alıcı, adaları lüks tatil yerine dönüştürmenin yanı sıra bölgeye uçak pisti de inşa edebilecek.

Sotheby's, yatırım şirketi LII'ın rezerv koruma planlarının olduğunu da bildirdi. Örneğin ordunun ve polisin 1,5 milyon dolar bütçeyle destekleyeceği bir devriye sisteminin kurulması hedefleniyor. Bununla ormansızlaşma ve kaçak avcılığın önlenmesi amaçlanıyor.

"Halkı hem sosyal hem de ekonomik olarak etkileyecek"

Bununla birlikte çevreciler, rezervdeki imar faaliyetlerinin yağmur ormanları, lagünler, göller ve mercan resifleri için risk oluşturacağı görüşünde.

Kâr amacı gütmeyen Destructive Fishing Watch Indonesia adlı örgütün yöneticilerinden Muhammed Abdi Suhufan, Endonezya hükümetine çağrı yaparak açık artırmanın soruşturulmasını istedi.

Suhufan çevre koruma planlarına rağmen adaların özel mülkiyete geçmesinin "yerel halkı sosyal ve ekonomik açıdan etkileyeceğini" savundu:

Balıkçıların nesillerdir kullandığı avlanma yerleri sınırlandırılacak.

Iwan Sofiawan adlı çevreci de "Bu adaların turizm faaliyetleri için kullanılmaması nasıl garanti edilebilir? Adalar özel mülkiyete geçtikten sonra yerel toplulukların erişimine ne olacak?" sorularını yöneltti.

Sotheby's yetkililerinden Charlie Smith ise imar planlarının "yağmur ormanlarının yüzde 1'inden daha azını" ve "bütün rezervin yüzde 0,005'ini" etkileyeceğini ileri sürdü.

10 bin hektarı aşan büyüklüğündeki rezervin açık artırması ABD'nin New York kentinde 8-14 Aralık'ta yapılacak. Teklif yapacak kişilerin 100 bin dolar depozito yatırması isteniyor.

 

Independent Türkçe, The Guardian, Business Insider

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU