Savaştan ABD'ye kaçan Ruslar, kendilerini parmaklıklar arkasında buldu

"Rusya'yı terk edip, aynı Rusya gibi bir yere düştüm"

Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonuna karşı çıktığı için haziranda Moskova'da tutuklanan muhaliflerden İlya Yaşin, "yanlış bilgi yaymaktan" 10 yıl hapis cezası istenen davanın ilk duruşmasına 29 Kasım'da çıktı (AP)

Rusya'nın Ukrayna'yı işgale girişmesinin ardından ülkeyi terk edip ABD'ye iltica talebinde bulunan Ruslar, maruz kaldıkları kötü muameleyi New York Times gazetesine anlattı.

ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza İdaresi'nin verilerine göre, Meksika sınırı üzerinden ülkeye giren Rus mülteci sayısı bu yıl 22 bine yaklaştı. Bu sayı 2020'de 500'den azdı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in eylülde 300 bin ek asker için seferberlik ilan etmesini takip eden ayda ABD'ye iltica eden Rusların sayısı 3 bin 879'a ulaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Doktor çift Mariia Şemiatina ve Boris Şevçuk, şubat sonunda başlayan Ukrayna işgaline karşı sosyal medya hesaplarında paylaşımlarda bulununca polis takibine uğradıklarını ve tıp doktoru olarak cephede görevlendirilmekten çekindiklerini belirtti.

Avrupa Birliği ülkelerinden vize alamayınca Rusya'yı 13 Nisan'da terk edip iki hafta sonra Meksika-ABD sınırına ulaşan çift, San Diego'da ABD'li yetkililerden hoş bir karşılama beklerken, kendilerini 6 gün boyunca ayrı hücrelerde bulduklarını anlattı. 

Louisiana eyaletindeki iki ayrı mülteci merkezine nakledilen çift, eşyalarına el konulduğundan iltica dosyalarını tamamlayamadı. 

Şevçuk, diğer mültecilerin Ruslara kötü davranması üzerine başka koğuşa nakil talebinde bulununca, elleri kelepçeli halde yere yatırıldığını ve burnunun kanadığını söyledi:

Farkına vardım ki Rusya'yı terk edip aynı Rusya gibi bir yere düştüm. 

Açlık grevi yapan ve insan hakları gruplarından Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne kadar şikayet başvurularında bulunan Şevçuk ve eşi, bu kez de mülteci merkezlerini işleten özel şirket GEO Group'un 15'er bin dolarlık kefalet talebiyle karşılaşmış. Şemiatina'nın ekimde kısmi felç geçirmesi üzerine bu miktar 10 bin dolara inmiş. 

Sonunda, Şevçuk'un sınırı geçerken tanıştığı Rus mülteci Aleksandır Balaşov'un ve insan hakları gruplarının yardımıyla serbest kalan Şemiatina, 8 Kasım'da eşinin tutulduğu mülteci merkezine giderek hasret giderebilmiş.

Birkaç kez hapse atıldıktan sonra Rusya'yı terk etmek zorunda kalan Balaşov da aylar boyunca New York eyaletinin Kanada sınırındaki Batavia kasabasında tutulurken, eşi Olga Nikitina, Louisiana'ya gönderilmiş. 

Nikitina, gazeteye yaşadıklarını şöyle özetledi:

Orada olduğum süre boyunca bize pislik gibi davrandılar. Şikayet hatlarını aradım ama bir şey çıkmadı.

 

Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU