ABD, Ruslara göçmen vizesi vermek için ülke arıyor

Moskova'daki ABD maslahatgüzarı, Polonya'dan vize başvurusunun zorlaştığını söyledi

Daha önce Gürcistan, Afganistan ve Pakistan gibi ülkelerde görev yapan Elizabeth Rood'un Türkmenistan'a büyükelçi atanması bekleniyor (Twitter/@rianru)

ABD'nin Moskova Büyükelçiliği, Rus vatandaşlarının vize başvurularının kabul edilebileceği ülke arayışında olduğunu duyurdu. 

Rusya'daki en yetkili ABD temsilcisi Maslahatgüzar Elizabeth Rood, Rus haber ajansı Ria Novosti'nin 28 Kasım'da yayınladığı görüntülü röportajda, Moskova'daki konsolosluk hizmetleri yeniden başlayana kadar Rusların herhangi bir ülkedeki ABD Büyükelçiliği vasıtasıyla işlemlerini sürdürebileceğini söyledi: 

Göçmen vizeleri konusuna gelince; Rus vatandaşlarının bu vizelerin verileceği yer olarak belirlenen Varşova'ya gitmesinin zor olduğunu biliyoruz. Bu yüzden daha ulaşılabilir başka yerler belirlemek için çalışıyoruz.

ABD, ağustosta Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin Rus vatandaşlarının başvurularının kabul edilmemesi çağrısını reddetmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Moskova'da üç yıllık görev süresini dolduran John Sullivan'ın eylülde ülkesine dönmesinin ardından Rood elçiliğin idaresini devralmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in eylülde 300 bin kişiyi silah altına almak için seferberlik çağrısı yapması üzerine on binlerce Rus vatandaşı ülkeyi terk etmişti. Rusların en çok göç ettiği ülkeler arasında Gürcistan ve Türkiye de yer alıyor.

Rood röportajda, Ukrayna savaşına rağmen Washington-Moskova diyaloğunun kesilmediğini vurguladı:

İkili ilişkilerimiz daha düşük seviyede ve büyükelçiliklerimiz normale göre önemli ölçüde küçüldü. Bununla birlikte, Rusya'yla elçiliklerimizin faal kalması için gerekli her şeyi konuşabileceğimiz, çalışma seviyesinde iletişim kanallarımız mevcut. 

ABD'li diplomat, iki ülkenin istihbarat kuruluşu başkanları William Burns ve Sergey Narişkin'in 14 Kasım'da Milli İstihbarat Teşkilatı'nın Ankara'daki yerleşkesindeki görüşmesinde savaşın sona erdirilmesinin değil, sadece nükleer savaş tehdidinin engellenmesinin konuşulduğunu söyledi. 

Rood ayrıca, Rusya'da uyuşturucu taşıdığı gerekçesiyle 9 yıl hapse mahkum edilen ABD'li sporcu Brittney Griner ve casuslukla suçlanan eski ABD askeri Paul Whelan'ın serbest bırakılması talebiyle ilgili cevap beklediklerini söyledi. Olası bir mahkum takası için, ABD'de silah kaçakçılığı nedeniyle hüküm giyen Victor Bout'un adı geçiyor.

 

Independent Türkçe, Reuters, Sputnik

DAHA FAZLA HABER OKU