Menag Hava Üssü'nde üçüncü perde açılırken 100 bin sivil mülteci eve dönmeyi bekliyor

Menag Hava Üssü ve Tel Rıfat uzun süredir Türkiye'nin hedefinde. 2013'ten bu yana hem ÖSO hem YPG'nin kontrolüne giren bölgeden 100 bin sivil göç etmek zorunda kalmıştı

30 yaşındaki Muhammed ile Kel Cibrin bölgesindeki temas hattından şimdi çok uzak ama oldukça da yakın evinin bulunduğu Tel Rıfat'a biraz baktıktan sonra zaman zaman iki tarafın keskin nişancılarının birbirlerine şov yaptığı Menag Hava Üssü çevresine gittik. 

Suriye kuzeyindeki uçsuz bucaksız arazinin ortasında bir nokta kadar kalan bu yer, aslında iç savaşın kuzeydeki hafızasını da kendi küçük avucunda tutuyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Muhammed, 24 yaşındayken YPG, IŞİD ve Şam yönetiminin farklı bölgelerden kurduğu garip bir kuşatmada kalan Tel Rıfat'tan ayrılmak zorunda kalmıştı. 

Tıpkı 100 bine yakın Tel Rıfatlı ile birlikte.

Önce İstanbul'a sonra Edirne'ye gittiğini, buralarda konfeksiyon atölyelerinde çalıştığını ama bir süre sonra Suriye'ye geri döndüğünü anlatıyor. 

Diğer hemşehrileri gibi bir mülteci kampına yerleşti. İki çocuğu oldu. 

Fırat Kalkanı, Zeytindalı ve Barış Pınarı Harekatları'nın Tel Rıfat'a uzanmasını bekledi ama -verilen kimi sözlere de rağmen- Tel Rıfat YPG'de kalmaya devam etti. 

Şimdi, soğukların bastırdığı bir mülteci kampında, borca girerek yaptırdığı briket evde bir harekat başlamasını bekliyor. 

Beyoğlu saldırısının ardından raftan inen plan

Beyoğlu'nda 6 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan bombalı saldırının ardından Irak ve Suriye'deki çok sayıda hedef, TSK tarafından hem havadan hem de karadan vuruldu.

Pençe Kılıç Hava Harekâtı adı verilen bu operasyon kapsamlı bir hava harekatıydı. Kara harekatının bunu takip edeceği bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edildi. 

Harekatın, tıpkı daha önceki 3 büyük harekata kara unsuru olarak katılan Suriyeli silahlı muhalif gruplarla yapılması planlanıyor. Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde, bölgedeki silahlı grupların koalisyon çatısı olan Havar Kilis'te bir toplantı süreci de başladı. 

Yapılması planlanan kara harekatının kapsamının ve derinliğinin ne olacağı hakkında bir değerlendirme yapılmıyor ancak güvenlik kaynakları öncelikli hedefin Menag Hava Üssü ile Tel Rıfat kasabası olacağını ifade ediyor.

Geçtiğimiz aylarda da hem Menag'ın hem de Tel Rıfat'ın PKK'nın Suriye'deki askeri yapılanması olan YPG'den alınması için bir harekat hazırlığı vardı ancak bu harekat rafa kaldırılmıştı. 

 

menag.jpg
Hava üssü, sırasıyla ÖSO ve YPG'nin kontrolüne girdi

 

ÖSO 2012'de kuşattı, 2013'te aldı, 2016'da kaybetti

Açık bir arazinin ortasında bulunan, savunulması zor bu hava üssü çevresindeki çatışmalar 2012'de başlamış, hava üssü kuşatmaya alınmış, 2013'ün ağustos ayında ise Suriyeli silahlı isyancıların denetimine girmişti. Operasyonu, Suriye ordusunda albaylık yaparken ordudan firar eden Abdulcebbar Ageydi yönetti. O günlerde Suriyeli muhalifleri şimdiki gibi ayakkabı tüccarları değil mesleği askerlik olan profesyoneller idare ediyordu. 

Buranın ele geçirilmesi, Suriye'nin stratejik orta sınıf kenti olan Halep açısından da önemliydi.

Aslında muhaliflerin bu başarısının gerisinde stratejik bir kazanım da vardı. Çünkü o tarihlerde Suriye hükümetinin savaş uçaklarının kullandığı İdlib'deki Taftanaz Hava Üssü de ele geçirilmişti ve Suriye hava kuvvetleri ülkenin kuzeyindeki hava bombardımanları için Menag'ı küçük de olsa bir merkeze çevirebilirlerdi. Tabii hava üssünün çevresini de muhaliflerinden temizledikten sonra.

Ancak öyle olmadı. 

Sadece hava üssü değil, hava üssündeki çok sayıda silah ve mühimmat da Suriye hükümeti karşıtı grupların eline geçti. 

Hava üssü, ÖSO'nun denetiminde yaklaşık 3 yıl kaldı.
 

191661-1554543008.jpg
Tel Rıfatlı muhaliflerin kurduğu "Fetih Tugayı"na mensup savaşçılar, kentle ilgili Independent Türkçe muhabiri Cihat Arpacık'a bilgi verirken

 

Hava üssü ve Tel Rıfat, Rusya'nın desteğiyle YPG'ye geçti

2016'ya gelindiğinde YPG güçlenmişti ve "yer yer IŞİD'le savaşan laik bir grup" olarak uluslararası destekler de almaya başlamıştı.

ÖSO bölgelerine de saldıran YPG, Rusya'nın açık desteğiyle hem Tel Rıfat ilçesini hem de yakınlarındaki Menag Hava Üssü'nü ele geçirdi.

Birçok Suriyeli'ye göre YPG, Halep'in güvenliği için Rusya ve Esad yönetimi adına Tel Rıfat'ta bir "tampon" görevi görüyordu.

Türkiye'nin bölgedeki öncelikli derdi

Türkiye'nin Suriye kaynaklı yaşadığı güvenlik problemleri, Suriye'de görev yapan Türk asker ve polis personele zarar veren saldırılar ve 2018'de YPG'den alınan Afrin'de yapılan bombalamalarla birleştiği için Tel Rıfat ve Menag uzun zamandır Türkiye için öncelikli bölge haline geldi. Ancak Rusya ile bir anlaşma sağlanamadığı için Tel Rıfat operasyonu hiçbir zaman raftan inmedi. 

Bu durum da SMO içinde TSK'yla birlikte harekatlara katılan, bu harekatlarda çok sayıda mensubunu kaybeden Tel Rıfatlılar'da huzursuzluk oluşmasına neden oluyor.

Şimdi harekatın yakın olduğundan bahsediliyor. 

Eğer harekat olursa, Menag Hava Üssü ve çevresindeki üçüncü perde açılmış olacak. Tabi, 100 bin sivil ile şehirlerini hiç görmeden mülteci olarak doğan çok sayıda çocuğun geri dönüş umudu da artacak.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU