Eski İsrail Genelkurmay Başkanı, radikal sağcı Ben-Gvir'in Güvenlik Bakanı olmasını yorumladı: "Acı bir şaka"

Netanyahu radikal sağcılarla hükümet kurmakta anlaştı

Itamar Ben-Gvir, 23 Kasım'da Batı Kudüs'te bir gencin ölümüne sebep olan bombalı saldırıların meydana geldiği yerde açıklama yaptı (AP)

Filistinlilere karşı ırkçı söylemleriyle bilinen milletvekili ve Otzma Yehudi (Yahudi Gücü) partisi lideri Ben-Gvir'in yeni İsrail koalisyon hükümetinde işgal altındaki topraklarla ilgili bakanlıkları almasına, 2019'da emekliye ayrılan eski İsrail Genelkurmay Başkanı Gadi Eizenkot'tan tepki geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail medyasının 25 Kasım'da duyurduğuna göre, radikal sağcı partilerin zaferiyle sonuçlanan 1 Kasım seçimlerinin ardından sürdürülen koalisyon görüşmeleri sonuca ulaştı. Hükümeti kurma görevini alan Likud (Bütünleşme) partisi lideri Binyamin Netanyahu, Ben-Gvir'in Ulusal Güvenlik Bakanı olmasına onay vermekle kalmadı, İsrail'de yasaklanan Kahanecilik akımından gelen siyasetçinin partisine Banliyöler, Necef Çölü ve Celile'yi Geliştirme Bakanlığını ve Yahudi Mirası Bakanlığını da teslim etti.

Üstelik, Ulusal Güvenlik Bakanlığı'na, işgal altındaki Filistin topraklarında görev yapan 2 bin kişilik "Sınır Polisi" de bağlanacak.

Ulusal Birlik ittifakı milletvekili Eizenkot, sosyal medya paylaşımında karara tepki gösterdi:

Gerçekler ve devletin ihtiyaçları yerine siyasi amaçlarla icat edilmiş unvanlar için yapılan müzakere oyununun parçası olarak, İsrail vatandaşlarının arkasından yapılan acı bir şaka.

İsrail parlamentosu Knesset'te ve parti yönetimlerinde güvenlik bürokrasisinden gelen çok sayıda milletvekili olmasına karşın, onlarca defa Araplara karşı nefret suçu işlemekle suçlanan Ben-Gvir'in mesleği avukatlık.

Ben-Gvir son olarak, 23 Kasım'da Batı Kudüs'te yaşanan bombalı saldırılar nedeniyle suikast politikasına geri dönülmesi ve Filistinli tutuklulara yönelik baskının artırılması çağrısında bulundu:

Terörün son derece ağır bir bedel ödemesi gerekiyor. Bu da, suikastlara geri dönülmesi, Filistinli tutuklulara yönelik baskının artırılması ve Filistin yönetimine yönelik ödemelerin durdurulması anlamına geliyor.

İsrail gazetesi Haaretz'e adının açıklanmaması şartıyla konuşan bir güvenlik yetkilisi, orduya bağlı olan Sınır Polisi'nin bakanlığa devredilerek fiilen "Ben-Gvir'in kendi polisine" dönüştürülmesi tehlikesinden söz etti:

Kanuna göre, İsrail Savunma Güçleri, Batı Şeria'da egemen güçtür, yani oradaki herhangi bir kuvvet üzerinde Merkez Komutanı veya İsrail Genelkurmay Başkanı dışında kimsenin yetkisi yoktur. Bu durum, Paraşütçüler veya Golan tugaylarının Ulusal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı olduğunu söylemek gibi bir şey; imkansız bu.

Ben-Gvir, koalisyon protokolünü sosyal medyadan sevinçle duyurdu:

Tam teşekküllü sağcı hükümet için önemli bir adım attık... Otzma Yehudit'in alacağı bakanlıklarla Necef Çölü, Celile ve çevresinin güvenliği ve güçlendirilmesi için verdiğimiz seçim sözlerini yerine getirecek olmamızdan mutluyum.

Ayrı ayrı yapılacak koalisyon protokolleri çerçevesinde, Dini Siyonizm ittifakının lideri Bezalel Smotriç'e de yetkileri güçlendirilmiş Maliye Bakanlığı görevi verilmesi muhtemel. Netanyahu, Birleşik Tevrat Yahudiliği gibi Ortodoks Yahudilerin partileriyle de müzakereler yürütüyor.

 

Independent Türkçe, Haaretz, Jerusalem Post

DAHA FAZLA HABER OKU