İspanya, IŞİD militanlarının eşlerini ve çocuklarını ülkeye alacak

En az üç kadın ve 13 çocuk ülkelerine geri gönderilecek

Kadınlar, aralarında IŞİD destekçilerinin ve ailelerinin de bulunduğu yaklaşık 60 bin mülteciyi barındıran El-Hol kampında yürüyor (AP)

İspanya hükümeti pazartesi günü, IŞİD militanlarının birkaç tane eşini, dulunu ve çocuğunu Suriye'nin kuzeydoğusundaki tecrit kamplarından geri getirme kararı aldığını açıkladı.

Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu binlerce yabancı, ABD destekli Kürt güçlerinin cihatçıların Suriye'deki son toprak parçasını aldığı 2019'a kadar, İslam Devleti hilafetinde yaşamak için Suriye'ye gitmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaçan kadın ve çocuklar, kamplardaki artan şiddet ve korkunç koşullar nedeniyle ülkelerine iadeleri için baskı yapan Kürt makamları ve uluslararası yardım kuruluşları tarafından yönetilen aşırı kalabalık tecrit kamplarında barındırıldı.

Kaynak, İspanya'nın vatanlarına dönmek isteyen en az üç kadını ve 13 çocuğu yıl sonundan önce iade almayı planladığını belirtti.

Ayrıca kaynak, kadınların İspanya'da yargılanabileceğini, çocukların durumununsa yaşlarına bağlı olarak vaka bazında inceleneceğini söyledi.

Kürt makamları, ülkelere iadelerin 2022'de rekor seviyeye ulaştığını ancak El-Hol ve Roj kamplarında 10 binden fazla yabancı kadın ve çocuğun kaldığını açıkladı.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU