Kayapınar Müftülüğü Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin camileri temizlemesini istemiyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 30 Temmuz’da kentte bulunan ibadethanelerde temizlik çalışması başlattı. Kayapınar Müftülüğü çalışmaya karşı çıktı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) ibadethanelerde temizliğe başladı / Fotoğraf: DBB

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Kurban Bayramı öncesi kentte bulunan ibadethanelerde yurttaşların temiz ve hijyenik koşullarda ibadet etmesi için temizlik çalışması başlattı. 

Belediyenin açıklamasına göre, temizlik çalışmaları kapsamında ilk etapta 48 cami, iki kilise ve cemevinin halı, avize, ayakkabılık, avlu, tuvalet ve lavabolar yıkanarak vatandaşların daha temiz bir ortamda ibadet etmeleri sağlanacak.

Açıklamada, “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından 10 kişilik ekip ile yürütülecek çalışmalarda ibadethaneler gül suyu ile dezenfekte edilecek. Belediye, ibadethanelerdeki temizlik çalışmalarına Kurban Bayramı’ndan sonra da oluşturulacak program dahilinde devam edecek” denildi.

 

DBB camilerde temizliğe başladı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) camilerde temizliğe başladı / Fotoğraf: DBB

 

Müftü: Mesajı mülki amirinin emriyle gönderdik

Büyükşehir Belediyesi’nin ibadethanelerde başlattığı temizlik uygulamasına karşı çıkan Diyarbakır merkez Kayapınar ilçe müftü vekili Bahattin Genç, Independent Türkçe’ye yaptığı açıklamada belediyeyi "oyun peşinde" olmakla suçlayarak oyuna gelmeyeceklerini söyledi.

Kayapınar Müftülüğü’nün ilçedeki camilerde görevli imamlara “Belediye yeni bir oyun peşinde, oyuna gelmemeliyiz” diye mesaj atıldığını doğrulayan Genç, mesajın mülki amirlerin emriyle gönderildiğini aktardı.

Halktan gelen tepkileri azaltmak adına imamlara mesaj gönderdiklerini savunan Genç, “Camiye karşı hep bir önyargı vardı. Üstelik şu ana kadar bu tarz bir temizlik durumu yoktu. Hemen akabinde cami temizleme işine girişmeleri herkesin aklına bu soruyu getirir. Cami temizliğini biz kendimiz yapıyoruz ve kimsenin minnetine ihtiyacımız yok” dedi. 

 

Bahattin Genç
Diyarbakır merkez Kayapınar ilçe müftü vekili Bahattin Genç / Fotoğraf: Twitter

 

“Cami hizmetine kimsenin karışmasını istemiyoruz”

Şimdiye kadar nasıl temizledilerse bundan sonra da kendi imkanlarıyla temizlemeye devam edeceklerini ifade eden Genç, devamında şunları söyledi:

Kurum olarak ibadet yerleri bize bağlı ve mümkün mertebe bu tür hizmetleri kimseye yaptırmamaya çalışacağız. Camilerde görevli personellerimiz var ve bunların görevi sadece namaz kıldırmak değildir. Bu personeller aynı zamanda caminin temizlik ve bakım gibi hizmetlerini yapma zorunlulukları var. Görevlilerimiz bu ihtiyaçları karşılamak için oradalar. İbadethanelerde kimsenin yardımına ihtiyaç yok.

 

Batman Belediyesi de dönüşümlü temizlik çalışması başlattı

Batman Belediyesi
Batman Belediyesi temizlik aracı / Fotoğraf: BB


Batman Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü de, 31 Temmuz’da vatandaşların ibadetlerini temiz bir ortamda yerine getirmeleri için camilerde dönüşümlü temizlik çalışması başlatmıştı.

İbadethanelerin temizliği için ‘İbadethane Temizleme Aracı’ ile 5 kişilik bir ekip oluşturan Batman Belediyesi, kent merkezinde bulunan 180 camiyi temizlemeyi planlıyor.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU