Diyarbakır'ın pazarcı muhtarı İbrahim Menekşe: Kadın müşterilerim sayesinde milletvekili kadar oy aldım

Diyarbakır’da 25 yıldır pazarcılık yapan İbrahim Menekşe, 31 Mart seçimlerinde muhtar adayı oldu. Rakipleri ev ev dolaşırken semt pazarındaki müşterilerinin desteği ile muhtar seçilen Menekşe bir yandan pazarcılık diğer yandan muhtarlık yapıyor

İbrahim Menekşe / Fotoğraf:  Independent Türkçe

Diyarbakırlı İbrahim Menekşe (40), ailesine destek olmak için İlkokul 3. sınıfta okulu bıraktı. Menekşe, 25 yıldır semt pazarında sebze ve meyve satıyor. Bu süre zarfında müşterileri ile yakın ilişkiler kuran, çevresinde tanınan ve sevilen Menekşe, kadınların önerisi ile Kayapınar İlçesi’ne bağlı Diclekent Mahallesi’nden muhtar adayı oldu. Rakipleri propaganda yaparken, Menekşe hiçbir çalışma yapmadan yaklaşık 11 bin oy aldı. 
 

diclekent muhtarı 4.jpeg
İbrahim Menekşe / Fotoğraf: Independent Türkçe


Kadınlar sayesinde seçildiğini belirten Menekşe, pazarcılıktan muhtarlığa gelen serüvenini Independent Türkçe’ye anlattı. 

Muhtar pazarda çalıştı, müşterileri resimlerini astı

Aday olduğu bölgeden hiçkimseyi tanımadığını, bu yüzden seçim sonuçlarına ilişkin de bir umut beslemediğini söyleyen Menekşe, “Ailem farklı bir mahallede ikamet ettiği için kazanma umudum yoktu. Ama çevremdekilerin ‘kesin kazanırsın’ ısrarı üzerine aday oldum. Rakiplerim seçim çalışmalarını yürütürken, ben bir fotoğrafımı bile mahalleye asmadım. Müşterilerim benim için broşür bastırıp resimlerimi mahalleye astılar. Seçimi kadınların desteği sayesinde kazandım. Allah hepsinden razı olsun” dedi.
 

diclekent muhtarı 2.jpeg
İbrahim Menekşe​​​​​​​ / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

“Kadın müşterilerim aday olmamı istedi”

Kendisine oy veren vatandaşların çoğunu pazardan tanıdığını dile getiren Menekşe sözlerini şöyle sürdürdü:   

Oy verenlerin büyük bölümü benden alışveriş yapıyor. Çünkü müşterilerimle güzel bir diyalog yakaladım. Kadınlar benden alışveriş yaptığı zaman çok rahatlar. Bazen müşterilerimin, parası olmadığı zaman al götür paran olduysa getirirsin yoksa vermezsin diyorum. Kadın müşteriler hem rahat alışveriş imkanı hem de ahlakımı beğendikleri için muhtar olmam yönünde teklifte bulundular. Ben de 31 Mart için aday oldum. Seçimlerde Diclekent halkının büyük desteğini aldım. 10 bin 343 oy aldım, en yakın rakibim ise 2 bin 977 oy aldı. Büyük fark ile kazandım. Bir pazarcı olarak neredeyse bir milletvekili kadar oy almışım. 

“Hiçbir işlemden para almıyorum”

Menekşe, muhtarlığın yanında pazarcılığa devam etmesinin nedenlerini şu şekilde açıklıyor:

Bizim maaşımız asgari ücretin altında. Bir de ben burada hiçbir işlemden para almıyorum. Çünkü Diclekent halkı beni muhtarlığa layık görüp seçtiği için imza parasını kaldırdım. Başka bir gelirimiz olmadığı için de mesai dışında, Cumartesi ve Pazar günleri gidip pazarda çalışıyorum. Ama muhtarlık görevimi de hiç aksatmadan sürdürüyorum. Bazen temizlik personeli ile birlikte çöp topluyoruz. Bende muhtar oldum kibri yok. İş neredeyse ben gidiyorum, ekmek parası sonuçta. 

“5 gün muhtarlık, 2 gün pazarda çalışıyorum” 

Haftanın dört günü sahada çalıştığını ifade eden Menekşe, “Hafta için muhtarlık işlemlerimle uğraşıyorum. Hafta sonu ise semt pazarında çalışıyorum. Sokak sokak dolaşıp vatandaşların taleplerini dinliyorum. Aldığım notları dilekçe ile muhataplarına iletiyorum” ifadelerini kullandı.
 

diclekent muhtarı 5.jpeg
İbrahim Menekşe​​​​​​​ / Fotoğraf: Independent Türkçe


“Vatandaş derdini rahat bir şekilde anlatıyor”

Maddi durumu yetersiz ailelere yeterince yardım edilmediğini belirten İbrahim Menekşe, durumu şu sözlerle anlattı: 

Diclekent zengin mahallesi diye bu bölgede oturan yoksullara yardım yapılmıyor. Durumu çok kötü olan aileler var ama bazıları bu durumu kendisine yakıştırmadığı için hiç talepte bulunmuyor. İnsanlar bu durumu gelip bana gizli anlatıyor.  

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU