AB, İran'ın göstericilere karşı güç kullanmasına tepki olarak yeni yaptırımlar getirmeye hazırlanıyor

İran'daki 31 kişi ve kuruluşun yaptırım listesine dahil edilebileceği belirtildi

Fotoğraf: AA

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, İran'ın göstericilere karşı güç kullanmasına tepki olarak İran'a yönelik yeni yaptırımlar getirmeye hazırlanıyorlar.

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin 16 Eylül'de ahlâk polisince gözaltına alınmasının ardından hayatını kaybetmesiyle başlayan sokak gösterileri ülke geneline yayılmıştı.

Bu gösteriler, İran'da 1979 devriminden beri yaşanan en şiddetli başkaldırılardan biriydi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aktivistlerce yönetilen HRANA haber ajansına göre, gösterilerde şimdiye kadar 336 gösterici ölürken, yaklaşık 15,100 kişi gözaltına alındı.

AB, Ekim'deki ilk yaptırım paketi kapsamında 15 İranlı kişi, ve Amini'nin ölümüyle ve gösterilerdeki şiddetle bağlantılı olan kurumlara karşı seyahat yasağı getirmiş ve bunların varlıklarını dondurmuştu. 

AB'nin iki diplomatı hafta sonu yaptığı açıklamada, yeni yaptırım paketi kapsamında insan hakları ihlalleri nedeniyle İran'daki 31 kişi ve kuruluşun yaptırım listesine dahil edilebileceğini açıkladı.

Diplomatların verdiği bilgiye göre sözkonusu kişi ve kurumlara yönelik seyahat yasağı ve varlık dondurulması gibi yaptırımlar getirilebilir.

AB dışişleri bakanlarının bugün Brüksel'de yapacağı toplantıda ana gündem maddelerinden biri de Ukrayna'daki savaş olacak. Salı günüyse savunma bakanları toplantı yapacaklar.

 

Reuters

 

DAHA FAZLA HABER OKU