Çevreci gruptan mikroorganizma projesi: Tüm dünyanın protein ihtiyacı, küçük bir araziden karşılanabilir

RePlanet, hayvanlar yerine mikroorganizmaların kullanılmasını öneriyor

Projede önerilen teknoloji, modern hayvancılık sektörünü ortadan kaldırabilir (Reuters)

Avrupa merkezli çevreci kuruluş RePlanet, hayvan çiftlikleri yerine mikroorganizma fabrikaları kurulmasını talep etti.

Grubun yayımladığı Reboot Food adlı manifestoda, gıda üretim sistemlerinde köklü bir değişime gidilerek, hayvancılığın yarattığı karbon salımının önüne geçilmesinin amaçlandığı belirtildi.

Çevreci grubun projesinde, hassas fermantasyon (precision fermentation) adı verilen bir yöntem sayesinde maya ve bakteri gibi mikroorganizmalar aracılığıyla protein üretilmesi hedefleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna göre kurulacak özel tankerlerde, genetik mühendislikle fermente edilen mikroorganizmalardan hayvan proteinleri ve yağları üretilebilecek. Tankerlerin yer aldığı fabrikalarsa güneş ve rüzgar enerjisinin yanı sıra nükleer enerjiyle de çalıştırılabilecek.

Grup, hassas fermantasyon teknolojisiyle üretilen proteinin, kırmızı etten protein üretimine kıyasla araziyi verimli kullanma açısından 40 bin 900 kat daha başarılı olduğunu ileri sürdü.

Manifestoda, söz konusu teknoloji sayesinde, Birleşik Krallık'taki (BK) 1569 kilometrekarelik Büyük Londra bölgesinden daha küçük bir alanda kurulacak tesislerle tüm dünyanın protein ihtiyacının karşılanabileceği savunuldu.

Ayrıca yaygın şekilde bu teknolojiye geçilmesiyle, hayvancılık için kullanılan arazilerin yüzde 75'inin yeniden yaban hayatına kazandırılabileceği, böylelikle karbon salımlarının azaltılabileceğine dikkat çekildi.

BK'de geçen yıl yayımlanan çalışmada, hayvancılığın küresel karbon salımına katkısının en az yüzde 16,5 olduğuna dikkat çekilmişti.
 


Öte yandan belirli hassas fermantasyon teknolojileri ABD'de süt proteini üretiminde halihazırda kullanılıyor.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Guardian'ın yazarlarından Geroge Monbiot bu yıl, hassas fermantasyon ve gıda teknolojilerini tartıştığı Regenesis (Yeniden Doğuş) adlı bir kitap yayımlamıştı.

Monbiot, grubun projesine destek verdiğini belirterek şunları söyledi:

Hassas fermantasyonla gıda sistemimizi kökten yenileyerek, hayvancılığı ortadan kaldırabileceğimiz gibi insan tüketimine uygun protein miktarını da artırabiliriz.



Independent Türkçe, Guardian, RePlanet

DAHA FAZLA HABER OKU