Katar'daki Dünya Kupası'na gidecek futbolseverleri, robot jokeyli deve yarışları da bekliyor

"Develer bizim bir parçamız"

Katar, 2007'de tüm deve yarışlarının robot jokeylerle yapılmasına karar vermişti (AFP)

Katar'daki robot jokeyli deve yarışlarını düzenleyenler, Dünya Kupası'nı izlemeye gelecek milyonlarca kişiyi bekliyor.

Başkent Doha'nın 40 kilometre doğusunda yer alan Şahaniye şehrindeki yarış pistinde, deve eğitmenleri uzaktan kumandayla kontrol ettikleri robot jokeylerin sürdüğü develeri yarıştırıyor.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan deve eğitmeni Nasur Marri, "Develer bizim bir parçamız. Onlar en büyük tutkumuz" dedi.

23 yaşındaki eğitmen, yarışların yaşadıkları coğrafyada popüler olduğunu belirterek "Bu, Körfez ülkeleri arasında bir numaralı spor" ifadelerini kullandı.

Şahaniye'deki deve eğitmenleri de milyonlarca futbolsever gibi 20 Kasım'da başlayacak Dünya Kupası müsabakalarına odaklanmış durumda.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hollanda'yı desteklediğini söyleyen 21 yaşındaki deve eğitmeni Abdulah Hafız ise maçları izlemek için ülkeyi ziyaret edecek kişilerin, bu ata sporunu da keşfetmelerini umduğunu belirtti.

18 yaşındaki eğitmen Ahmed Ali ise ünlü Brezilyalı futbolcu Neymar da Silva Santos Júnior'un 2019'da yarış pistini görmeye geldiğini söyledi.

Ali, hayranı olduğu futbolcu için "Umarım Neymar, Brezilya milli takımının geri kalanıyla yeniden gelir. Diğer takımların da Şahaniye'ye gelip ulusal sporumuzu keşfetmesini isterim" dedi.

Yarış pistinin sahibi Abdallah Hafız ise bir devenin fiyatının yaklaşık 10 bin dolardan başladığını, hayvanın eğitim ve bakım masraflarınınsa aylık en az 1500 dolar tuttuğunu belirtti.

Yarışlarda bahis oynanmasa bile kazananın genelde 100 bin dolar değerinde lüks otomobil sahibi olduğunu belirten 52 yaşındaki Hafız, daha büyük çaplı yarışlarda ödülün miktarının da arttığını ifade etti.
 


Deve yarışlarında robotlardan önce genellikle çocuklar jokey olarak kullanılıyordu.

Afganistan, Bangladeş, Pakistan ve Sudan gibi ülkelerden ailelerin, çocuklarını jokey olarak kullanılmaları için Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Katar gibi ülkelere satması tartışma yaratmıştı.

Uluslararası kamuoyundan gelen tepkiler üzerine BAE, 15 yaş altındaki çocukların jokey olarak kullanılmasını 2002'de yasaklamıştı. Benzer bir yasak da Katar tarafından 2005'te yürürlüğe konmuştu.

Katar, 2007'de tüm deve yarışlarının robot jokeylerle yapılmasına karar vermişti.



Independent Türkçe, AFP, Gulf News

DAHA FAZLA HABER OKU