"Rus casusu" balina için koruma alanı

Hvaldimir adı verilen hayvanın üzerinde, "St. Petersburg Ekipmanı" yazan bir koşum takımı vardı

Netflix, beyaz balinanın belgeselini yapmak istiyor (Reuters)

Rus casusu olmasından şüphelenilen balina için Norveç'te koruma alanı inşa edilmesi planlanıyor. Britanyalı girişimci Adam Thorpe'un çabalarıyla hazırlanan planın, Hammerfest bölgesinin yakınlarında gelecek yılın başlarında hayata geçmesi hedefleniyor.

Hvaldimir adı verilen beyaz balina (beluga) 2019'da Norveç'in Rusya'yla en kuzeydeki sınırı olan Finnmark kıyılarında görülmüştü.
 


Arkadaş canlısı hayvanın üzerinde, "St. Petersburg Ekipmanı" yazan bir koşum takımı vardı. Bu sebeple hayvanın, Rus casusu olabileceği düşünülmüştü.

Aldığı eğitim ve insanlara alışkın olması sebebiyle Hvaldimir, yaban hayatında başarısız. Hayvanseverler ayrıca balinanın zamanını somon çiftliklerinin ağlarında balıkları yiyerek geçirdiğini ve bu yüzden yetiştiricilerin hayvanı tehdit ettiğini söyledi.

Hvaldinmir'in bu sebepten öldürülmesinden de korkuluyor. Norveç, deniz aygırı Freya'yı halk için risk oluşturduğu gerekçesiyle öldürmüştü.

Hayvanın hikayesinden etkilenen girişimci Thorpe, OneWhale adlı yardım kuruluşunu kurdu. Ekip halihazırda Hvaldimir'in takibini ve korunmasını sağlıyor. Ayrıca 200 hektarlık dünyanın ilk açık su koruma alanı için çalışmalar yürütüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hammerfest bölgesi yönetimiyle de işbirliği yapan kuruluş koruma alanı, personel ve hayvanlar için 250 bin sterline (yaklaşık 5 milyon 250 bin TL) ihtiyaç duyuyor.

Koruma alanı insanlar tarafından eğitilen ve yaban hayatına uzak olan birkaç balinaya ev sahipliği yapacak kadar büyük olacak. Böylece hayvanların kendi kendilerine avlanmayı öğrenmesi, birbiriyle etkileşime girmesi ve en sonunda doğaya salınması umuluyor.

Thorpe ve filmci Regina Crosby'yle başlayan küçük operasyon, kuruluşa bilim insanı, veteriner ve çevrecilerin katılımıyla büyüdü.

Thorpe, sosyal medyada yayılan videoların ardından çok sayıda kişinin Hvaldimir'i sevdiğini söyledi. Balina hakkında endişelendiğini belirten girişimci, şöyle konuştu:

Bu balinanın hikayesini anlatarak, daha önce esaret altında olan diğer balinalara da bir koruma alanı sunabiliriz. Burada somon çiftliği yok. Tekneler de giriş çıkış yapamıyor. Bu, pervane yaralanması riskini ortadan kaldırıyor.

 

Independent Türkçe, The Guardian

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU