Evinden yüzlerce kilometre uzakta bulunan yalnız beyaz balina ilgi odağı oldu

"Başka bir gösterge bulana kadar tek teorim, balinanın keşfe çıkmaya karar verdiği"

ABD’nin Seattle şehri kıyılarında, evinden çok uzaktaki yalnız bir beyaz balina yüzüyor. Halkın ilgi odağı haline gelen hayvanın oraya neden geldiği bilinmiyor.

Normalde Arktik Bölgesi’ndeki sularda yaşayan beyaz balinayı geçen hafta Puget Boğazı çevresinde yüzerken görenler hemen yetkililere haber verdi.

Bölgedeki deniz canlılarını korumayı amaçlayan dernek Orca Network'ün kurucusu Howard Garrett, bu balinanın Seattle'dan yaklaşık 2 bin 400 kilometre uzakta olması gerektiğini söyledi.

"En yakın beyaz balina nüfusu Cook Inlet’te, Alaska'da yaşıyor" diyen Garrett, sözlerini şöyle sürdürdü: 

Bir tersanenin neden beyaz balinaya çekici geldiğini anlamıyorum. Yoksa bu, hayvanın işlek bir limandaki bir tersanede esir tutulduğu anlamına mı geliyor? Bunu bilmiyoruz, hiç kanıtımız yok.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2019'da üzerinde "St. Petersburg Ekipmanı" yazan ve Norveç sularında tespit edilen koşum takımlı bir beyaz balinanın Rus casusu olduğundan şüphelenilmişti.

Hvaldimir ismi verilen bu beyaz balina hala İskandinav sularında yüzüyor. BBC'ye göre hayvan refahı aktivistleri, hayvanın bu sularda kendi başına avlanamayacağından endişe ediyor.

Seattle’da görülen beyaz balinanın nereden geldiğine dairse hiç ipucu yok. Garrett, "Hiçbir işaret yok, nereden geldiğine dair hiçbir belirti görmedik" diye konuştu.

Balina neden kendi başına yola çıktı?

Georgia Akvaryumu'ndan uzmanlara göre, Arktik Bölgesi’nin diğer sakinleri gibi yetişkin balinalar da buzullara uyum sağlamak için beyaz renkte.

Garrett, aslında beyaz balinaların 100 kadar bireyden oluşan gruplar halinde yaşayan sosyal hayvanlar olduğunu söyledi. Bu da yalnız balinanın yolculuğunu daha da gizemli kılıyor.

"Başka bir gösterge bulana kadar tek teorim, balinanın keşfe çıkmaya karar verdiği" diyen Garret, şunları ekledi:

Sadece seyahat etmek istedi. Epey sıradışı ama arada sırada farklı beyaz balina popülasyonlarında bu oluyor. Yani, eşi benzeri olmayan bir durum değil, yine de kesinlikle çok nadir.

Kayıtlara göre Puget Boğazı’nda bir beyaz balinanın görüldüğü son tarih 1940. 2010’da da bölgede beyaz balina gördüğünü söyleyen bir kişi kayıtlara geçmişti ama elinde hiç belge olmadığı için bu kanıtlanamamıştı.

Bu arada ABD’yi ziyaret eden hayvanın şimdilik sağlıklı göründüğü bildirildi. Beyaz balinalar kalamar, küçük balık ve yengeçlerle besleniyor ve Garret’a göre "Puget Boğazı’nda bunlardan bolca var".

Uzmanlar ayrıca, bu bölgenin göç eden veya yerleşik katil balinalara ve göç eden gri balinalara, kambur balinalara ve daha birçok türe ev sahipliği yaptığını vurguluyor.

 

Independent Türkçe, Livescience, BBC

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU