Rishi Sunak, Liz Truss'ın BK büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma kararını rafa kaldırdı

Yeni Britanya Başbakanı, İsrailli ve Arap diplomatlarla buluşmuştu

Asya kökenli Rishi Sunak, 25 Ekim'de Birleşik Krallık Başbakanı oldu (Reuters)

Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, selefi Lizz Truss'ın İsrail'deki büyükelçiliği Kudüs'e taşıma kararını iptal etti.

Britanya medyasına başbakanlıktan yapılan açıklamada, "Bu konuya baktık. Britanya elçiliğini taşıma planı yok" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Göreve gelişinden yalnızca 45 gün sonra istifa eden Truss, ABD'nin attığı adıma paralel olarak büyükelçiliğin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınması olasılığının değerlendirilmesi için talimat vermişti. Truss bu çalışmayı İsrail Başbakanı Yair Lapid'e eylülde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için gittiği New York'ta iletmişti.

Kararın, yeni Başbakan Sunak'ın İsrail-Arap ilişkilerinin normalleştirilmesine ilişkin İbrahim Anlaşmaları'nın yıldönümü vesilesiyle Ortadoğulu diplomatlarla bir araya gelmesinin hemen ertesine gelmesi dikkat çekti.

Sunak, 2 Kasım'daki toplantıda şöyle konuştu:

Enver Sedat'ın Knesset'te konuşmak için İsrail'e gidişinin üzerinden neredeyse 45 yıl geçti. İbrahim Anlaşmaları'la bizim kuşağımız meşaleyi aldı. Şimdi biz bu yolculuğa devam etmeliyiz. Daha yakından birlikte çalışarak sürekli barış, istikrar ve refah sağlayabileceğimizi göstermeliyiz. En önemlisiyse, umut sağlayabileceğimizi.

Birleşik Krallık'taki Filistin temsilcisi Hüsam Zumlut kararı olumlu karşıladı:

Birleşik Krallık hükümetine, inanç liderlerine, aktivistlere ve çabalarıyla Birleşik Krallık'ın bu konuda uluslararası hukuka uygun davranmasına yardımcı olan bütün vatandaşlara teşekkür ederiz. Birleşik Krallık büyükelçiliğinin yerinin neresi olacağı zaten hiç sorun edilmemeliydi.

Sunak ağustosta İsrail'in Muhafazakâr Dostları toplantısında yaptığı konuşmadaysa Kudüs'ü "hiç tartışmasız İsrail'in tarihi başkenti" diye tanımlamıştı. Kudüs'ün başkent tanınması için çaba harcama sözü veren Sunak, Muhafazakâr Parti lideri ve Başbakan olması halinde İsraillilerin güvenliğini ön planda tutacağını söylemişti.

 

Indepedent Türkçe, Guardian, Politico

DAHA FAZLA HABER OKU