İtalyan bilim insanları, taze makarnanın raf ömrünü bir ay uzatacak bir formül keşfetti

Yeni formül, gıda israfıyla mücadeleye katkı koyabilir

Teze makarnanın yapımında yumurta kullanıldığı için protein bakımından daha zengin (Unsplash)

İtalyan araştırmacılar, taze makarnanın raf ömrünü bir ay uzatan bir formül buldu.

Araştırmacılar, makarna hamuruna özel bir bileşen ekledi ve bunu yenilikçi bir ambalaj tasarımıyla destekledi. Bu ambalajda saklanan makarnaların bir ay fazla dayandığı görüldü.

Ev makarnası veya erişte diye de bilinen taze makarna, katkı maddesi barındırmaması ve yumurtayla yapılmasıyla market makarnalarından ayrılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ev yapımı makarnalar yumuşak haldeyse buzdolabında saklanıyor ve birkaç gün içinde yenmesi gerekiyor. Kurutulup sertleştirildiğinde ise 30 ila 90 gün dayanabiliyor.

Öte yandan araştırmacılar, makarnaların saklanması için kullanılan paketlere yararlı bakterileri ekleyerek, bu süreyi 120 güne çıkardı.

Hakemli bilimsel dergi Frontiers in Microbiology'de yayımlanan makalede, araştırmanın gıda israfıyla mücadeleye yardımcı olabileceğini ve "ekonomi ve çevre açısından faydalar sağlayarak mevcut üretim modellerinde inovasyonu teşvik edebileceği" ifade edildi.

İtalyan Ulusal Araştırma Konseyi'nden bilim insanları, araştırma için Altamura'daki bir makarna fabrikasıyla birlikte çalıştı. İtalya'ya özgü, bir çeşit burgu makarna olan trofie üzerinde deney yapıldı.

Deneyde 144 trofie tanesi eşit şekilde üç gruba ayrıldı, yani her grupta 48 makarna tanesi yer aldı.

İlk grup, yüzde 20 karbondioksit ve yüzde 80 oranında nitrojenden oluşan bir pakette saklandı.

İkinci grubun saklandığı paket, su ve oksijeni daha az geçiriyor, yüzde 40 oranında karbondioksit ve yüzde 60 oranında nitrojen içeriyordu.

Üçüncü grubun ambalajı da ikincisiyle aynı özelliklere sahipti. Ancak bu 48 makarnanın hamuruna probiyotik bir karışım ekledi.

Numunelerin tümü 4 derecede saklandı.

İlk grupta 90 gün içinde karbondioksit seviyelerinin azaldığı ve küf mantarlarının büyüdüğü görüldü. Ancak diğer iki grupta 120 gün boyunca mantar tespit edilmedi.

Diğer yandan, probiyotik bakterilerin eklendiği grupta oksijen tüketen mikrop seviyelerinin ikinci gruptan daha düşük olduğu belirlendi. Ancak iki grupta da bu seviyeler neredetse sabit kalmıştı.

Araştırmanın ortak yazarı Dr. Francesca De Leo, yeni yaklaşımın İtalya'daki üretim mevzuatıyla tamamen uyumlu olduğunu söyledi:

Bulgular, işbirliği yapan makarna fabrikasıyla test edildi. Nitekim çalışma, şirketin ihtiyaçlarının analizinden yola çıkılarak tasarlandı.

 

Independent Türkçe, The Guardian, Frontiers in Microbiology

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU