Önce İstanbul sonra Bursa… AVM ve restoranlar çetelerin yeni hesaplaşma alanı mı?

Son dönemde AVM, restoran, kafe ve okul önü gibi halka açık alanlarda gruplar arası peş peşe çatışmalar yaşandı. Eski emniyet mensuplarına göre bunda güvenlik ve istihbarattaki zafiyet kadar yabancı suç örgütlerinin artan varlığı da etken

Dünyaca ünlü The Godfather (Baba) filminin en akıllarda kalan sahnelerinden biridir.

Michael Carleone, barış anlaşması için bir restoranda buluştuğu rakip mafya lideri, Türk lakaplı Virgil Sollozo ve onunla işbirliği yapan polis şefini daha önceden tuvaletin klozetine saklanan bir tabancayla vurarak öldürür.

Film boyunca mafya gruplarının birbirleriyle hesaplaşmak için seçtiği yerler arasında konser salonu gibi halka açık yerler de vardır.

Gerçek hayatta da insanların toplu halde olduğu yerler suç gruplarının hesaplaşmalarına sahne olabiliyor.

 

çatışma1.jpg
Bursa'daki AVM'den çatışma anları 

 

Bursa'da AVM'de çatışma

Son dönemlerde alışveriş merkezleri (AVM), restoran, park gibi kamuya açık alanlarda yaşanan silahlı çatışmalara bir yenisi eklendi.

Bursa'da önceki gün bir alışveriş merkezinde eğlence mekanlarının bulunduğu bölümde 2 grup arasında başlayan tartışma silahlı kavgaya dönüştü.

Pompalı tüfek ve tabancanın kullanıldığı kavga sırasında eğlence mekanında bulunan müşteriler masa ve sandalyeleri siper alarak korunmaya çalıştı.

Büyük bir şans eseri ölen veya yaralanan olmayan çatışmanın ardından kaçan kişilerin yakalanması için operasyon başlatıldı.

Bir AVM çatışması da İstanbul'da

Yine bu ayın içerisinde 8 Ekim 2022 Cumartesi günü İstanbul Sarıyer'deki bir alışveriş merkezindeki restoranda 2 grup arasında çıkan tartışma silahlı çatışmaya dönmüş, olayda, restoranda yemek yiyen müşteriyle birlikte 2 kişi silahla yaralanmıştı.

Gözaltına alınan 5 şüphelinin de yabancı uyruklu olduğu ortaya çıktı. Olaylar bunlarla sınırlı değil.

Yer yine İstanbul. 12 Eylül 2022 Perşembe günü Vadi İstanbul isimli bir kafede, Azerbaycan ve Gürcistan uyruklu şüphelilerin yer aldığı gruplar arasında yaşanan silahlı kavgada 4'ü Azerbaycan, 1'i İran, 1'i de Türk vatandaşı olmak üzere 6 kişi yaralandı.

21 Aralık 2021'de Kadıköy'de lüks bir restoranda 2 grup arasında çıkan çatışma kanlı bitti.

Susurluk davası hükümlüsü eski polis Ziya Bandırmalıoğlu ile Şahin Aslan çatışmada öldürüldü.

 

çatışma1.jpg
Bursa'daki AVM'den çatışma anları 

 

Lise önündeki çatışmada 2 öğrenci yaşamını yitirdi

Sadece AVM'ler veya restoranlar değil aynı zamanda kamuya açık diğer alanlarda zaman zaman düşman grupların ve kişilerin karşılaşmalarına sahne oluyor.

Şanlıurfa'ya bağlı Viranşehir'de bir lise önünde 24 Ekim 2022 Cumartesi günü 2 grup arasında çıkan silahlı çatışmada aralarında öğrencilerin de bulunduğu 16 kişi yaralandı.

Ne var ki yaralı öğrencilerden Ömer F. Ç. ve Sümeyye Y. adlı öğrenciler hastanede yaşamını yitirdi.

Benzer örnekleri artırmak mümkün.

Peki ne oluyor da son dönemde AVM, restoran, kafe, park veya okul önü gibi halka açık alanlar gruplar arasında çatışmalara sahne oluyor?

Bunlar sadece üst üste gelen kötü tesadüfler mi yoksa ters giden bir şeyler mi var?

 

adilserdarsaçan.jpg
Adil Serdar Saçan / Fotoğraf: Twitter

 

"Önleyici hizmetlerde ve suç örgütlerinin takibinde aksama olduğu anlaşılıyor"

Bu soruları 3 emekli emniyetçiye sorduk.

Eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Av. Adil Serdar Saçan, bu olaylardaki artışın iki nedenden kaynaklandığını söyledi.

Saçan'a göre birincisi önleyici hizmetlerinde eksiklik var. Diğer taraftan da suç örgütlerinin takibinde de aksama olduğu aşikar.

Özellikle bu eksikliklerin giderilmesi gerektiğini belirten Saçan, "Önüne gelen silahı takıp çatışmaya geliyor. Bunların daha önceden polis tarafından tespit edilmiş olması gerekir. Böyle önüne gelenin istediği şekilde hareket ettiği bir ülke görünümü vermemek gerekiyor. İyiye işaret olan şeyler değil yani" dedi.

"Özel güvenlikçilerin iyi eğitilmediğini düşünüyorum"

AVM ve restoran gibi yerleri koruyan özel güvenlik görevlilerinin de bu tür olaylarda ihmali olduğunu öne süren Saçan, "Özel güvenlikçilerin denetimlerinin sık yapılmadığını ve iyi eğitilmediklerini düşünüyorum. Yani çok lüzumsuz yerde, çok lüzumsuz insanların üstlerini başlarını arıyorlar. Asıl aranması gereken, önlemesi gereken silahı taşıyan adam AVM'ye silahla nasıl girmiş? Onun hesabı soruluyor mu? Sorulmuyor. Onun hesabı sorulmayınca bu tür şeyler oluyor" diye konuştu.

 

özelgüvenlik.jpeg
Saçan özel güvenlikçilerin eğitiminin de yetersiz olduğu görüşünde

 

"Yabancıların özellikle kontrol altında tutulması gerekiyor"

Son çatışmalara karışan kişilerin çoğunun yabancı uyruklu olduğuna dikkati çeken Saçan, "Yabancıların özellikle kontrol altında tutulması gerekiyor. Göçmenler ve yabancıların takibiyle ilgili özel birim kurmamız lazım. Aksi takdirde baş edilemez. Bunlar hem suç örgütlerinin potansiyel eleman olarak kullanacağı kişiler hem de suç örgütü kurmaya aday kişiler" ifadelerini kullandı. 

"Kayıtları olmadığından kameraya takılmaktan da çekinmiyorlar"

"Her yerde kamera olması nedeniyle görüntülerinin çekileceğini bile bile bu grupların halka açık alanlarda neden çatışmaktan kaçınmadıkları" sorusuna Saçan, şu cevabı verdi:

Adamı bulamıyorsun ki zaten. Hiçbirinin kaydı yok. Yabancıların birçoğu öyle. Birçok suç örgütü bunları kullanıyor. Telefon dolandırıcılığı olaylarında Iraklıların, Suriyelilerin üzerine telefon alıyorlar, o telefonlarla milleti arıyorlar. Ondan sonra bunları arıyorsun. İkamet için bildirdiği yerde yok. Öyle bir denetim de yok zaten. 'Saldım çayıra Mevlam kayıra'. 

 

savaşkurtbaba.jpg
Savaş Kurtbaba / Fotoğraf: Arşiv

 

"Anlaşmazlığı halletmek için meclis kuruyorlar ama bir taraf mutlaka sıkıntı yaratır"

Uzun yıllar boyunca İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü'nde cinayet ve kayıp şahıslar büro amirliklerinde çalışan ve halen dedektiflik yapan Savaş Kurtbaba ise suç örgütlerinin neden AVM, restoran ve kafe gibi yerleri seçtiklerini anlattı:

AVM'ler, kapalı alanların girişlerinde güvenlik önlemleri var. Taraflar diğer tarafın da silahlı giremeyeceklerini düşündükleri için AVM'nin içindeki açık alanlarda, restoranlarda, kafelerde buluşabiliriz diyor. Yeri 2 gün önce belirledikten sonra bir şekilde buraya önceden silahlar sokuluyor veya AVM'nin dışında olan kafede oturalım diyorlar. Orada güvenlik önlemine gerek olmuyor. Meclis kuruyorlar, kendi kafalarına göre alacak verecek hesaplarını halledebilmeleri için. Başlarında bir tane reis oluyor iki tarafı anlaştıracak. Ama böyle mafyatik gruplarda bir taraf mutlaka sıkıntı yaratır, sıkıntı yarattıktan sonra orada muhtemelen çatışma bekleniyor.

"Türkiye'de yabancı mafya gruplarının hesaplaşmaları başladı"

Kurtbaba da Saçan gibi yabancı suç örgütlerine dikkati çekti. 

"Son zamanlarda Türkiye'de yabancı ülkelerin mafya gruplarının hesaplaşmaları başladı" diyen Kurtbaba, "Bunlar Türkiye'de bu ortamın çok rahat olduğunu düşünerek geliyor. Burada da tabii istihbarat ve güvenlik açığı da var" diyerek sözlerini bitirdi.

 

mustafa böğürcü.jpg
Mustafa Böğürcü / Fotoğraf: Twitter

 

"Kayıtdışı silahlanma vahim bir noktaya gelmeye başladı"

Eski başkomiser ve Demokrat Parti MKK Üyesi Mustafa Böğürcü de yabancı suç gruplarının artan etkinliğine değindikten sonra bireysel silahlanmanın bu olaylardaki rolünün altını çizdi. 

Böğürcü'ye göre Türkiye'de bireysel ruhsatsız tabanca ve kaçak silah bulunduran çok sayıda vatandaş var. Bu da kamu güvenliğini, düzenini sağlamada kolluk gücünü zor duruma düşürüyor.

Böğürcü şunları kaydetti:

"Sınırlarımızın güvenliğini sağlayamadığınız takdirde polisin veya jandarmanın yapmış olduğu operasyonlarda uzun namlulu silahların bile sokulduğu, satıldığı, pazarlandığının görüntülerini görüyoruz. Emniyet teşkilatı da silah yakalamalarına dair basın açıklamaları yapıyor. Bu konu vahim bir noktaya gelmeye başladı Türkiye'de." 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU