Eski AYM Başkanı Kılıç: Halk iradesi, 367 krizinde olduğu gibi İstanbul seçimlerinde de vesayet odaklarını hizaya soktu

Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, yargının siyasette araç haline getirilmesine vurgu yaparak, "Cumhuriyet kurulduğundan beri yargı, siyasi öfkenin silahı olarak kullanılmış ve halen de kullanılmaya devam edilmektedir" dedi

Fotoğraf: AA

Eski AYM Başkanı Kılıç: Halk iradesi, 367 krizinde olduğu gibi İstanbul seçimlerinde de vesayet odaklarını hizaya soktu

İsmi Ali Babacan'ın kuracağı iddia edilen partiyle anılan eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın Sivil Siyaset Hareketi'nin internet sitesine verdiği söyleşinin ikinci bölümü yayınlandı. 

"367 kararı hukuk tarihimizde insan aklıyla alay eden en talihsiz karar"

"Cumhuriyet kurulduğundan beri yargı, siyasi öfkenin silahı olarak kullanılmış ve halen de kullanılmaya devam edilmektedir" diyerek yargının siyasette araç olarak kullanılmasına ilişkin rahatsızlığını dile getiren Kılıç, 2007'de Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı'na seçilmesi sürecinde Anayasa Mahkemesi'nin verdiği 367 kararına ilişkin şu yorumu yaptı:

2007 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin oylamasında TBMM’nin toplantı yeter sayısının 367 oy gerektirdiği şeklinde oluşan düşünce ve kararların saygıyı hak ettiğini düşünmüyorum. Hukuk tarihimizde insan aklıyla alay edilen en talihsiz karar olarak da niteleyebilirsiniz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Halk iradesi hizaya sokmuştur"

367 kriziyle İstanbul'da yenilenen belediye başkanlığı seçimlerini de birbirine benzeten Kılıç, şu değerlendirmeyi yaptı:

Hukuk tarihi, ‘hak ekseninden’ çıkılarak verilmiş kararların ‘halk iradesiyle’ düzeltildiği olaylarla doludur. AYM’nin TBMM’nin Cumhurbaşkanı seçebilmesi için toplantı nisabının 367 oy olması gerektiği kararı kamu vicdanını ikna edemediği için yapılan erken seçimde halkın iradesi, vesayet odaklarını hizaya sokmuştur. Tıpkı 2019 yılında yapılan mahalli seçimlerde YSK’nın İstanbul bölgesiyle ilgili verdiği karara karşı yenilenen seçimde 'durumdan vazife çıkaranların' halktan gerekli cevabı aldığı gibi.

"Cumhuriyet kurulduğundan beri yargı siyasi öfkenin silahı olarak kullanıldı"

Barış için Akademisyenler bildirisine yönelik Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karara da atıf yapan Kılıç, şöyle konuştu: 

Bir gerçeğin altını çizmek isterim. Cumhuriyet kurulduğundan beri yargı, siyasi öfkenin silahı olarak kullanılmış ve halen de kullanılmaya devam edilmektedir. Dün bir siyasetçinin şiir okuduğu gerekçesiyle politik hayatının bitirilmesine karar veren anlayışla, bugün de terörü övme ya da hakaret suçunun içine gizleyerek ifade özgürlüğünü yok eden anlayış sahipleri arasında fark yoktur. Siyasi söylemleri ve eleştirileri kolayca suça dönüştürebilen yargı organlarının kararları sorun olmaya halen devam etmektedir.

*Haşim Kılıç'ın Sivil Siyaset Hareketi'ne verdiği söyleşinin tamamını okumak için tıklayınız.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU