Yurt dışında kurban organizasyonları 3 kişiyle Bosna Savaşı’nda başladı şimdi yüz binlerce hisseye ulaştı

Kurban bayramı yaklaşıyor. Onlarca vakıf ve dernek yurt dışında vekalet yoluyla kurban kesecek. Murat Yılmaz, yurt dışında ilk kurban organizasyonunu gerçekleştiren isimlerden biri: Bosnalı savaş göçmenleriyle dayanışmak için başladı, tüm dünyaya yayıldı

Fotoğraf: Reuters

Kızılay, İHH, Sadakataşı, Cansuyu, Yardımeli, Beşir, İhlas Vakfı, Yardımeli Derneği ve dahası…

Yurt dışında kurban kestirmek isteyenler bu gibi dernek ve vakıflara bağışta bulunarak kurban ibadetlerini farklı ülkelerde vekalet yoluyla gerçekleştiriyor.

Her yıl yüzbinlerce kurban hissesi onlarca ülkede kesilerek o bölgelerdeki ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor.

Harita çok büyük.

Vietnam’dan Sri Lanka’ya, Yemen’den Yeni Zelanda’ya kadar birçok ülkede Türkiye’den bağışçıların kurbanları kesiliyor.

Son yıllarda bu yöntemle kurban kestiren bağışçı da kurban kestiren dernek sayısı da arttı.
 


Birçok kişi, farklı ülkelerde yaşayan Müslümanlarla bayramı paylaşmak amacıyla bağışçı oluyor.

Yurt dışında kurbanlık fiyatları yer yer daha ucuz olduğu için ibadetlerini bu şekilde gerçekleştirenler de var.

Yurt dışı kurban organizasyonları Bosna Savaşı'yla başladı

Peki bu iş nasıl başladı? 

Yurt dışında vekalet yoluyla ilk kurban kestiren kurum olan İHH İnsani Yardım Vakfı’nın Mütevelli Heyeti Üyesi Murat Yılmaz aynı zamanda ilk kurban organizasyonuna katılan isimlerden biri.

Yurt dışında vekalet yoluyla kurban kesme kampanyalarının hikayesi 1993 Bosna Savaşı’na dayanıyor. 

Yılmaz ilk kurban organizasyonunun 3 kişiyle Bosna’da başladığını ve 3 bin 500 hisse kesildiğini anlattı.

O günlerde İHH’nın gönüllü çalışmasıyla hem Bosna’da hem de savaştan kaçarak farklı ülkelere dağılan Bosnalı savaş göçmenlerinin kaldığı kamplarda kurban kesmeye başladığını söyleyen Yılmaz, Bosnalı mültecilerin Hırvatistan, Karadağ, Arnavutluk, Türkiye gibi birçok ülkeye dağıldığını ve onlarla dayanışma içinde olunduğunu göstermek için kurban organizasyonlarını başlattıklarını belirtti.

O dönem Kırklareli’ndeki kampta 15 bin muhacir vardı. Hem oradaki hem de Balkanların farklı ülkelerindeki savaş mağdurlarına kurban vesilesiyle ulaştık

1995 yılına gelindiğinde bu organizasyonun geniş kitlelere yayıldığını anlatan Yılmaz, “Gittiğimiz bölgelerin önce savaş bölgesi olmasını tercih ettik. Afganistan, Arakan, Keşmir, Moro ve Patani ve etrafına yayıldık. Çeçenistan’da şiddetli bir savaş vardı ve o bölgeye yoğunlaştık.  Potansiyel kriz bölgeleri ve fakirliğin hüküm sürdüğü Afrika ve Asya’yı hedefe koyarak ilerledik ve her yıl yeni ülkeleri organizasyonun içine dahil ettik. Daha önce İslam’la tanışmış ancak çeşitli sebeplerle ibadetleri unutmuş bölgelere de gittik. Burada çok enteresan hatıralarımız var. Bazı bölgelerde ‘Abdulhamid’den sonra ilk gelen sizler oldunuz’ denildi. Hatta bazı yerlerde Cuma hutbelerinde hala Osmanlı halifelerinin de isimleri okunuyordu” dedi.
 

Murat-Yılmaz.jpg
İHH'dan Murat Yılmaz yurt dışı kurban organizasyonlarının nasıl başladığını anlattı / Fotoğraf: Independent Türkçe 

 

“Afrika’da bizi Hristiyan misyoner zannettiler”

Bazı Afrika ülkelerinde Hristiyan misyonerler zannedildiklerini söyleyen Yılmaz, Zimbabve’de bu çalışmadan etkilenen bir kabilenin Müslüman olmak istediğini belirtti.

“Şu an Zimbabve’de Müslüman bir kasaba var” diyen Yılmaz şunları söyledi:

Kurban, kuru bir et bayramı olsaydı bu kadar şenlikli olmazdı. Müslümanlar sadece Hac döneminde Kabe’de bir araya geliyordu. Biz de bu vesileyle birçok farklı bölgelerle bir araya geliyoruz. İHH’nın bu gün 150 ülkede çalışma yapmasının vesilesi kurbandır. Su kuyusu katarakt gibi ihtiyaçları kurban çalışması vesilesiyle gördük. Kurban sadece kurban değildir. Yakınlaşmadır, insan sıcaklığını hissetmektir.

Yılmaz, her geçen yıl kurban sayısını arttırdıklarını ve bağışçı profilinin de çeşitlendiğini söyledi.

Kızılay 51 ülkede olacak

Kızılay 180 bin kurban kesecek.

Kurum yurt dışı kurban organizasyonlarına da ağırlık vermiş durumda. 

Türkiye dahil 51 ülkede kurban keseceklerini açıklayan Kızılay, kurban hissesi fiyatını yurt dışında 850 TL yurt içinde ise 725 TL olarak belirledi.

180 bin vekalet sahibi adına kurban keseceğini duyuran Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık,  "Bu sene yurt içinde 80 bin, yurt dışında ise yaklaşık 100 bin kurbanı 4 buçuk milyon insana ulaştırma gayesine devam ediyoruz” dedi.

Kızılay kurbanları noter huzurunda kesiyor.

 

Cansuyu kurban.jpg
Cansuyu Derneği de bu yıl kurban organizasyonu gerçekleştiriyor. Cansuyu'nda kurban hisseleri kesim yapılacak ülkeye göre 650 TL ile 2 bin 200 TL arasında değişiyor

 

Sadakataşı Vietnam’a gidiyor

Sadakataşı Derneği ise kurban organizasyonunda 9. Yılı geride bıraktı.

Dernek Başkanı Kemal Özdal, Suriye, Yemen, Filistin, Lübnan’daki Filistin kampları ile Arakanlı mültecilerin yaşadığı kampları bu yıl daha fazla önceleyeceklerini söyledi.

Şiddetli bir savaşın yaşandığı Yemen ve Suriye’de yüz kişilik ekiplerle bu organizasyonun içinde yer alacaklarını ifade eden Özdal, Müslümanların azınlık olarak yaşadığı Vietnam ve Sri Lanka’da da olacaklarını belirtti.

İyilik Derneği de bu organizasyonların içinde yer alıyor.

3 kıtada 15 ülkede bağışçılarının kurbanlarını keseceklerini söyleyen dernek başkanı Ahmet Turan Koçer, “Kurban Bayramı’nda profesyonel çalışan ve gönüllülerimizden oluşan ekipler, 15 ülkede görev alacaklar.

Bağışçılarımızın kurban hisselerinin kesilip dağıtımını gerçekleştirecekler.

Kurban kesimleri sırasında vekalet verenin adı okunurken kamera kaydı alınıyor ve bu kayıtların her birini bağışçılarımıza gönderiyoruz” dedi.

 

 

İyilik Derneği’nin 2019 kurban hissesi fiyatları ise Somali, Çad, Nijer, Etiyopya, Burkina Faso, Uganda, Kamerun, Sierre Leone’de 720 TL, Suriye, Lübnan, Yemen, Bangladeş, Makedonya ve Türkiye’de bin 100 TL, Gazze’de ise 1600 TL olarak açıklandı.

İlahiyatçılar bu şekilde kurban kestirmenin dinen herhangi bir sakıncası bulunmadığını söylüyor.

Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nurettin Yıldız vakıf ve derneklere vekalet verilerek kurban ibadeti yapılabileceğini söylüyor:

Kurbanda vekalet vaizdir, bu vekaletin de gözünün önünde olması şart değildir. Ancak iki sıkıntımız var. Bu sıkıntılar da stratejik sıkıntılar, fıkhi sıkıntılar değil. Birincisi, kurbandan alınacak dersleri gitgide öldürüyoruz. Kurban, topraklarımızdan kalkmasın. Ama Afrika’ya kurban hissesi göndermeyelim demiyorum. Kurban ibadetinin Afrika’ya taşınmasının insani ve islam kardeşliği açısından değeri var. Benim şahsi kanaatim ekonomik hiçbir değeri yok. Vakıflarımız bunu dünyanın birçok yerine götürdüler, bu çok büyük bir hizmet ama bu biraz daha modern yapıp daha kalıcı hale getirilebilir.

İlahiyatçı Muhammed Emin Yıldırım ise daha ucuz olduğu için de bu tür dernek ve vakıflar aracılığıyla kurban kestirmenin mümkün olduğunu belirtiyor. “işin fıkhı ayrı ahlakı ayrıdır” diyen Yıldırım şunları söyledi: 

Orada 100 dolarmış, kendi memleketinde 300 dolarmış bunun fıkhen bir sakıncası yok kurban kabuldür ancak işin ahlakına gelirsek, kendi memleketinde o parayla yarısını bile alamıyorsan sen onun sıkıntısını duymalısın. İmkanı olan kardeşlerimiz kendi kurbanlarını kestikten sonra birer tane de kurbanlarını İslam coğrafyalarına göndermeleri çok güzel bir şey. Niyetle alakalı bir şeydir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU