Erdoğan'ın çıkışı "nüfus mühendisliğinin" dışa vurumu mu? Siyasetçiler, "Kürtlerin çokluğu kimleri rahatsız ediyor" diye sordu

Erdoğan, Çelebi'nin eşine yaptığı çocuk önerisinde sarf ettiği sözlerini "Cumhurbaşkanı PKK'yı değil Kürtleri kastediyor" diyerek eleştirilenleri suçladı. Kürt siyasiler, Erdoğan'ın örgüt üzerinde Kürtleri hedef aldığı iddiasında

Erdoğan’ın çıkışı “nüfus mühendisliğinin” dışa vurumu mu? / Fotoğraf: Reuters

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti'ye geçen İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi'nin yakasına rozet takarken söylediği sözlerin yol açtığı tartışma devam ediyor. 

Çelebi'nin eşine "Kadının kariyeri çocuk doğurmaktır" diyen Erdoğan'ın, "Bak PKK'nın 5 tane 10 tane 15 tane var" sözleriyle Kürtleri kastettiği iddia edildi.

Bu yöndeki eleştirilere Erdoğan'dan cevap geldi. Cumhurbaşkanı Azerbaycan dönüşü gazetecilere açıklamada bulundu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erdoğan, "Ben her zaman açık açık en az 3 çocuk diyorum zaten. Bu benim gizli bir politikam değil ki. Böyle bir şeyi hiçbir zaman gizlemedim zaten. Orada da söylediğim çok açık ama onların istismarı bitmez. Onların istismarına cevap yetiştirmeye de gerek yok" diyerek kendisini eleştirenleri "istismarcı" olmakla suçladı. 

Sancar'dan "nüfus mühendisliği" eleştirisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarına birçok siyasetçi tepki gösterdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Erdoğan'ın açıklamaları için "En hafif tabirle nüfus mühendisliği. Bu politikaların temelinde yatan ırkçılıktır" dedi.

Aslında Kürt nüfusuna yönelik değerlendirmeleri ilk defa yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan değil. 

Devletin bazı birimleri öteden beri Kürt nüfusundaki artışın frenlenmesi gerektiğini savundu. 

Bu konuda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) çalışma yapıp Milli Güvenlik Kurulu'na bile taşıdı. 

Kürt nüfusundaki artışı durdurma düşüncesi 24 yıl önce MKG gündemine getirildi

MGK'da da Kürt nüfusu konusu ele alındı

Süleyman Demirel'in cumhurbaşkanı, Tansu Çiller'in başbakan olduğu dönemde MGK'da Kürt nüfusu konusu ele alındı. 

 

MGK
MGK toplantısı / Fotoğraf: AA

 

Refahyol Hükümeti döneminde gündeme getirilen meseleye karşı bazı engelleyici uygulamaların hayata geçirilmesi istendi. 

Bu konunun canlı tanığı ise o dönemde devlet bakanı olarak görev yapan eski Doğru Yol Partisi (DYP) Diyarbakır Milletvekili Salim Ensarioğlu. 

Şimdi İYİ Parti saflarında genel başkan yardımcısı olarak siyaset yapan Ensarioğlu da Erdoğan'ın "nüfus mühendisliği" yaptığı görüşünde. 

Bölge insanı olarak Öcalan ve Kandil'deki PKK'lıların hiçbiri evli olmadığın bunların evlilik dışı çocukları konusunda kendisi ve kamuoyunun bilgisi bulunmadığını belirten Ensarioğlu, "Dağda PKK'lıların çocuk doğurmadığını devlet başkanı olarak biliyor olmalı" diyerek Erdoğan'a tepki gösterdi.

"Tehdit edildim, iki ay sonra da kaza geçirdim" 

Milli Güvenlik Kurulu'nda Kürt nüfusunu sınırlandırma konusunda gündeme getirilen ve imza atılması istenen belgeyi imzaladığı için tehditler aldığını, bu olaydan yaklaşık 2 ay sonra da trafik kazası geçirdiğini aktaran Ensarioğlu, "Belgeye imza atmadığım için çok tehdit aldım. Cumhurbaşkanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'nın yönlendirmesiyle Olağanüstü Bölge Valileri tarafından belgeye imza atmam konusunda baskı yapıldı. Ben bu doğrultuda yapılacak çalışmayı onaylamayacağımı söyledim. Sonra kaza geçirdim. Başbakan Bülent Ecevit ziyaretime geldi ve faillerin bulunması talimatı verdi" diye konuştu. 

Kürt nüfusunun artışından rahatsızlık duyan anlayışın 24 sene sonra tekrar kendini gösterdiğinin altını çizen Ensarioğlu, "Erdoğan'a sormak lazım: Bahsettiğiniz 5, 10 ve 15 çocuğu olan PKK'lılar kim? Bu söyleminizle bilinçaltında tüm Kürt vatandaşlarımızı kastettiğinizi biz de anladık, tüm Kürt vatandaşlarımız da anladı" ifadelerini kullandı. 

 

Salim Ensarioğlu
Salim Ensarioğlu / Fotoğraf: Twitter

 

"Bu ülke ne kadar Türklerinse o kadar da Kürtlerindir"

Kendini "Elhamdülillah Müslümanım, Kürt'üm ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım" sözleriyle tanımlayan Ensarioğlu şunları söyledi: 

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmakla da iftihar ediyorum. Bu ülke ne kadar Türklerinse o kadar da Kürtlerindir. Günümüzde Avrupa Birliği bölgesi başta olmak üzere ülkeler sınırlarını ortadan kaldırırken ve hemen hemen dünya devletlerinin çoğunluğu farklılıklarını zenginlik olarak görüp birlik ve beraberlik içerisinde yaşamak için sınırlarını kaldırırken devletimizin en tepesinde bu tür ırkçılık ve bölücülük söylemleri hiç kimseye bir faydası olmayacağı gibi onarılması mümkün olmayan derin yaralar açacaktır.

"Erdoğan'ın Kürtleri kastettiği tartışmasız bir gerçektir"

Eski Halkın Emek Partisi Milletvekili Mahmut Alınak da "Herkes PKK'da evlilerin olmadığını, çocuk yapmadıklarını biliyor. Bunu Erdoğan'da biliyor. Erdoğan'ın orada kastettiği PKK değil, Kürtlerdir. Bu tartışmasız bir gerçektir" görüşünü paylaştı. 

Alınak'a göre bunlardaki Kürt düşmanlığı tarihten geliyor. Gerek devlette gerekse de yönetenlerdeki Kürt düşmanlığı bilinçaltındakinin dışa vurumu.

 

Kürt siyasiler, Erdoğan’ın örgüt üzerinde Kürtleri hedef aldığı iddiasında
Kürt siyasiler, Erdoğan’ın örgüt üzerinde Kürtleri hedef aldığı iddiasında / Fotoğraf: Reuters

 

Şark Islahat Planı'nda Kürtlerin sürgün edildiğini, Türkiye metropollerinde nüfusun yüzde 10'undan fazla olmamasının esas alındığını savunan Alınak, "Bu incelendiğinde insan dehşete kapılıyor. Çünkü Kürtlere Kürtçe konuşmama yasağı uygulanıyor. Şehirlerde Kürtçe konuşanlara para cezaları verildi" diye konuştu. 

"Kürt düşmanlığı bundan sonra da devam edecektir" 

Tarihte yaşanan bazı olaylardan örnekler veren Mahmut Alınak, sözlerini şöyle tamamladı: 

Dolayısıyla alabildiğine azgın ve kudurgan bir Kürt düşmanlığının devletin genlerinde hüküm sürdüğünü görüyoruz. Ve Kürtler Mars'ta da olsa, hak sahibi olmak isteseler bu Türk devlet geleneği oraya da müdahale eder. Aslında bu kişilerle sınırlı bir şey değildir. Erdoğan'dan öncekilerde de böyle Kürt düşmanlığı vardı. Muhtemelen bundan sonra da devam edecektir.

"'Birileri 3 çocuk yapsın, Kürtler yapmasın' deniliyor" 

HDP Bitlis Milletvekili Mahmut Celadet Gaydalı ise PKK diyerek dile getirdiği fazla çocuk açıklamasıyla Kürtleri kastettiği ve bunu açık net şekilde dile getirdiği iddia etti. 

 

Kürt siyasiler, Erdoğan’ın örgüt üzerinde Kürtleri hedef aldığı iddiasında / Fotoğraf: Twitter
Kürt siyasiler, Erdoğan’ın örgüt üzerinde Kürtleri hedef aldığı iddiasında / Fotoğraf: Twitter

 

Birilerine fazla çocuk yapma tavsiyesinde bulunulurken Kürt nüfusundan duydukları rahatsızlığın da yansıtıldığını söyleyen Gaydalı, "Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir saçmalık olmaz. Yeri geldiğinde ‘en az 3 çocuk yapın', Kürtlere gelince ‘bunlar fazla çocuk yapmasın' deniliyor" şeklinde konuştu. 

"Türk milliyetçiliğini konsolide etmenin hesabını yapıyor" 

"Neden rahatsız olduklarını onlara sormak lazım" diyen Gaydalı, "Ne yazık ki bunlar tamamen akli melekelerini yitirmiş durumdalar. Ben öyle görüyorum. Artık nereye saldıracağını, seçimlerde Türk milliyetçiliğini nasıl konsolide edileceğinin hesabını yapıyorlar. Yoksa hiçbir toplumda beraber yaşayan insanlar, birbirlerini bu şekilde horlamaz. Bunlar artık aleni olarak Kürt düşmanlığı yapıyorlar. Başka bir şey değil" değerlendirmesinde bulundu.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU