Tunus'ta polis şiddetine, akaryakıt kıtlığına karşı protestolar yükseliyor

Gençler sokaklarda her gece polisle çatışıyor

Carcis'te denizde boğularak ölen 18 göçmenin kimlikleri tespit edilmeden gömülmesi üzerine 18 Ekim'de genel grev düzenlendi (AFP)

Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerini sarsan ve "Arap Baharı" diye tanımlanan toplumsal hareketlerin 2010 sonunda ortaya çıktığı Tunus'ta bir haftadır sokaklar yeniden hareketlendi.

Başkent Tunus'un Zeyatin, Jebel Ahmer, Zehruni, Tedamun ve İntılaka gibi birçok mahallesinde gençler, devriye polisinden kaçtığı sırada düşüp öldüğü iddia edilen Melik Selimi'nin (24) 14 Ekim'deki cenaze töreninden beri her akşam polisle çatıştı. Gazeteci Murad Teyeb, Twitter hesabında 18 Ekim akşamı 15 mahalle ve kasabada polis şiddetine karşı gösteri çağrısı yapıldığını duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Polisin taş atan göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği belirtilirken, sosyal medyada protestoculara ateş açan sivil polisleri gösterdiği iddia edilen fotoğraflar yayımlandı.

Tunuslu yetkililer, gösteriler sırasında 6 kişinin gözaltına alındığını kaydetti.

Ülkenin güneyindeki Carcis kentindeyse, Avrupa'ya kaçmak isterken denizde boğulan göçmenlerin sessiz sedasız kimsesizler mezarlığına gömüldüğü haberleri üzerine sendikalar 18 Ekim'de genel grev düzenledi. 

2022-10-11T123127Z_1076748843_RC2QYW91QWJQ_RTRMADP_3_TUNISIA-FUEL.JPG
Tunus'ta son haftalarda akaryakıt kıtlığı nedeniyle benzin istasyonları önünde uzun kuyruklar oluşurken, hükümet petrol tankerlerinin limanlara yanaştığını duyurdu (Reuters)


Akaryakıt azlığı nedeniyle benzin istasyonları önünde uzayan kuyruklar da hafta sonunda taksi şoförlerinin kornalı protestolarına yol açtı. 

Ülkenin borcunun gayri safi milli hasılasının yüzde 70 üzerinde olduğunu belirten uzmanlar, IMF ile yürütülen 1.9 milyar dolarlık kurtarma paketi görüşmelerinin hayati önemde olduğunu vurguluyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, 4 Ekim'deki raporunda şöyle dedi:

Tunus'un büyük mali ve dış ekonomik dengesizlikleri ve yükselen yeniden finansman riskleri hükümet için belirgin bir kredi zaafiyeti yaratıyor.

Başkent Tunus'ta bir benzin istasyonu önünde sırasını bekleyen Tevfik Hamdi, Al-Monitor'a şöyle konuştu:

Şu anda ihtiyacımız olan tek şey akaryakıt krizi. Durumu daha da kötüleştiren, yeni öğretim yılının başlangıcına denk gelmesi. Hem benzin istasyonları hem de metro ve otobüs gibi toplu taşıma araçları üzerinde yük oluştu.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in 17 Aralık'ta genel seçim yapılması çağrısına hemen hiçbir muhalefet partisi olumlu yanıt vermedi. 

Başkentte cumartesi günü muhalefet partilerinin ayrı ayrı düzenlediği gösterilerde "Diktatör Kays'a karşı devrim" ve "Darbe yenilecek" sloganları atıldı. 

Said, geçen yıl çalışmalarını askıya aldığı parlamentoyu 30 Mart'ta lağvetmişti. Yalnızca yüzde 30 katılımla temmuzda düzenlenen anayasa referandumuyla yetkilerini pekiştiren Said, seçim yasasını da değiştirerek, partilerin kampanya yapmasını yasakladı ve adayların "bireysel çalışmalar" yapabileceğini açıkladı.

 

Independent Türkçe, AFP, Al Monitor, New Arab

DAHA FAZLA HABER OKU