Filistin asıllı Bella Hadid, Kanye West'in Yahudi düşmanı paylaşımlarını kınadı

"Savunduğumuz şey bu değil"

Bella Hadid, daha önce Filistin'e yönelik saldırılara sessiz kalanlara tepki göstermişti (AP)

Baba tarafından Filistin asıllı dünyaca ünlü model Bella Hadid, rapçi Kanye West'in geçen günlerde yaptığı Yahudi düşmanı açıklamalara tepki gösterdi.

Yahudi düşmanı paylaşımları yüzünden ünlü rapçinin önce Instagram, sonra da Twitter hesabına kısıtlama getirilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Filistin'i desteklemesiyle tanınan Hadid, söz konusu Yahudi düşmanı söylemler için "Savunduğumuz şey bu değil" ifadesini kullandı.

26 yaşındaki model, West'in adını kullanmasa da "son zamanlarda gündeme gelen Yahudi düşmanlığını" kınadığını belirterek ünlü rapçinin açıklamalarını işaret etti.

Hadid, 11 Ekim'de Instagram hikayesinde paylaştığı uzun açıklamada "sesini çıkarmazsa bunun kendisine ve sevdiklerine saygısızlık olacağını" belirtti.

9 Ekim'de doğum gününü kutlayan Hadid şöyle yazdı:

Doğum günümü kutlamak ya da iki gündür sokakta ve kamuya açık platformlarda söylenenleri düşünmemek zor olmadı desem yalan olur.

Ünlü model şöyle devam etti:

Dünya duyarsızlaştıkça Yahudi düşmanlığının geçip gitmesine izin vermek arkadaşlarıma, birlikte büyüdüğüm ailelere, sevdiğim ve çalıştığım kişilere, kendime, hatta bir bütün olarak Filistin davasına büyük bir kötülük olurdu. Çünkü savunduğumuz şey nefret veya şiddet değil.

Hadid, "ayrımcılık ve birilerinin ölmesini istemenin" günlük hayatın bir parçası haline gelmesinin korkutucu olduğunu belirtti ve sosyal medyada bu durumun görmezden gelinmesi hakkında endişelendiğini söyledi.
 

Bella Hadid, açıklamasını üç ayrı Instagram hikayesi olarak paylaştı (Instagram / Bella Hadid)
Bella Hadid, açıklamasını üç ayrı Instagram hikayesi olarak paylaştı (Instagram / Bella Hadid)


Filistin'e desteğini göstermekten hiçbir zaman çekinmeyen Hadid, daha önceki bir röportajında bunun kariyerini ve özel hayatını olumsuz etkilediğini dile getirmişti.

Ünlü model, İsrail karşıtı görüşleri yüzünden bazı moda şirketlerinin kendisiyle artık çalışmadığını belirtmişti.

Ayrıca Hadid, Filistin'i desteklediği için iş kaybettiğini ve bazı arkadaşlarının artık kendisiyle görüşmediğini anlatmıştı.

Kanye West ne yapmıştı?

West, 3 Ekim'de Paris Moda Haftası kapsamında "Beyazların Hayatı Değerlidir" (White Lives Matter) yazılı bir tişört giymişti.

Kendisi de siyah olmasına rağmen beyazların üstünlüğünü savunan bir sloganı taşıyan West, büyük tepki toplamıştı.

Vogue editörü Gabriella Karefa-Johnson, West'in "Siyahların Hayatı Değerlidir" (Black Lives Matter) hareketine karşı bir nefret söylemi olarak kabul edilen "Beyazların Hayatı Değerlidir" yazılı tişörtü hakkında "son derece sorumsuzca ve tehlikeli" yorumunu yapmıştı.

Gigi Hadid, Hailey Bieber, Jaden Smith gibi ünlü isimlerin de Karefa-Johnson'ı desteklemesinin ardından West, kendisine karşı gelen herkese bir dizi Instagram paylaşımında hakaretvari ifadeler kullanmıştı.

West, ünlüleri hedef aldıktan sonra Yahudi düşmanı mesajlar paylaşmaya başlamıştı.
 

Kanye West'in Yahudi düşmanı paylaşımı silindi (Twitter / @kanyewest)
Kanye West'in Yahudi düşmanı paylaşımı silindi (Twitter / @kanyewest)


7 Ekim'de West'in Instagram hesabına bazı kısıtlamalar getirilmiş, ünlü rapçi bunun ardından Twitter'a geçmişti.

Yahudilere karşı nefret söyleminde bulunduktan sonra "Siyahlar Yahudi düşmanı olamaz çünkü onlar da aslında Yahudi'dir" diye tweet atan West'in en son bu paylaşımı da silinmişti ve Twitter hesabına da kısıtlama getirilmişti.

 

Independent Türkçe, Daily Mail, Newsweek

Derleyen: Aylin Şener

DAHA FAZLA HABER OKU