David Beckham'ın acısını dindirin ve adama şövalyelik unvanı verin

Eski futbolcu, İngiliz sporunun müesses nizamının yüzü olarak yıllardır fiilen görev yapıyor. Peki "Sör David"in gerçeğe dönüşmesi neden tuhaf şekilde bu kadar uzun zaman alıyor?

David Beckham, geçen hafta Kraliçe II. Elizabeth'e saygılarını sunduktan sonra Westminster Sarayı'ndan ayrılırken (AFP)

Gülünç olmaya başladı. David Beckham'ın şövalyelik unvanını ele geçirmek için daha ne yapması gerekiyor? Madalyalı eski futbolcu, geçen hafta sonunda başı eğik bir şekilde kasketiyle, Kraliçe'nin tabutunu görmek için sırada beklerken görüldü. Haberlere göre Beckham'a özel erişim sağlayacak bir kuyruğu kullanma şansı sunulmasına rağmen o bunu (belki de This Morning'e gösterilen tarzdaki bir ters tepkiye karşı temkinli davranarak) reddetti ve bunun yerine ayaktakımıyla birlikte 13 saat beklemeyi tercih etti. Doğal olarak, halk ona methiyeler düzmek için üşüştü; eski "ulusal hazine" lakabı kontrolsüzce etrafa saçıldı.

Bu noktada Britanya halkı Beckham'ın irili ufaklı hizmet eylemlerine fazlasıyla aşina. Bunların çoğu futbol sahasında gerçekleşti. Beckham, 1998 Dünya Kupası'nda hırçınca gördüğü kırmızı kart nedeniyle kuklaları yakılacak kadar yerildikten sonra, 2002 elemelerinde Yunanistan'a karşı kullandığı sansasyonel, kritik bir frikikle hızla tekrar ulusun gözdesi oldu. 6 yıl boyunca ülkesinin kaptanlığını yaptı. Futbol ikonu, son zamanlarda hem yurtiçinde hem de yurtdışında bu sporun temsilcisi oldu. Dünya Kupaları ve 2012 Olimpiyatları'nın tanıtımına katkıda bulundu. Olimpiyat meşalesini Thames Nehri boyunca tekneyle taşıdı. Küresel gıda yoksulluğuyla mücadele etmek amacıyla Downing Sokağı'nda Başbakan'la toplantılar yaptı. Hatta Afganistan'daki savaş sırasında askerlerle kaynaşmak için uçarak tek kişilik bir moral makinesi gibi çalıştı. Birleşik Krallık bayrağına bürünmek, Kraliçe'nin yüzünü göğüs kafesine dövme yaptırmak ve belki de Asya kıtasının küçük bir bölümünü yeniden kolonileştirmek dışında, yaşlı Becks'in kendisini Britanya hegemonyasına sevdirmek için yapabileceği pek başka bir şey kalmadı. Öyleyse bu gecikme neden? Sadece bir Britanya İmparatorluk Nişanı için ilerleme kaydedememesinin utancı neden?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun birkaç olası nedeni var. Vergiden kaçınma planına dahil olduğu iddiasıyla Majestelerinin Gelir ve Gümrük İdaresi tarafından takibe alındığı için, Beckham'ın bu onura layık görülemeyeceği yıllarca bildirildi. Diğer yandan haberlerin ortaya koyduğu iddiaya göre, bu konunun sebep olduğu engelleri aştı ve yakın gelecekte şövalye unvanı alması çok gerçek bir olasılık haline geldi. Ancak bundan daha fazlası söz konusu olabilir mi?

Daha önce aralarında menajer, oyuncu ve idarecilerin olduğu ve tam olarak 16 kişiden oluşan pek çok futbol figürü bu krallığın şövalyesi yapıldı (ve bir de Dame var).  (Dame: Erkekler için kullanılan Sör unvanına karşılık gelen, kadınlara özel bir hitap biçimi -ed.n.) Beckham kesinlikle listedeki birçok isimden daha fazla futbol yeteneğine sahipti. Çok gerçek ve inkar edilemez top becerisi, şöhret olmasını körükledi. Elbette diğer tüm uzun menzilli şutların karşılaştırıldığı kıstas (ya da daha doğrusu 55 metrelik kıstas) olan o vuruşun da aralarında bulunduğu golleri vardı ama aynı zamanda sofistike ve çok yönlü oyuna, kazandığı kupalara, duran topla aşağı yukarı benzersiz bir beceriye de sahipti.

Beckham elit bir sporcuydu ama şanssız bir şekilde, pirit ("aptal altını" diye de bilinir -ed.n.) olduğu ortaya çıkan "altın nesil" ve ümitsiz vaka İngiltere kadrosunun bir parçası oldu. Gareth Southgate'in hep gülümsemeyle ve yoldaşlıkla yükselen erkek takımının aksine Beckham, kin ve kan davalarıyla dolu bir tertibin parçasıydı. İngiltere ile hiçbir zaman büyük bir şey kazanmaya yaklaşamadı; eğer kazansaydı, yıllar önce şövalye ilan edileceğinden emin olabilirsiniz.

Belki de oyuncu olarak yurtdışındaki kariyeri onu biraz engelledi. 2003'te United menajeri Sör Alex Ferguson'la giriştiği ve artık şövalye unvanına sahip İskoç'un öfkeyle kendisine bir krampon fırlattığı bednam kavgadan sonra Beckham, Manchester'dan Madrid'e taşındı. O dönemde Kuzey Amerika ligi için yol açan bir hamleyle 2007'de LA Galaxy'ye gidene kadar Bernabeu'da kaldı. O zamandan beri Atlantik'in her iki yakasında Beckham'ın birer ayağı var gibi görünüyor, şu anda hem Inter Miami hem de Salford City futbol kulüplerine ortak. Kariyerine Premier Lig'de devam etseydi Britanya müesses nizamı nezdinde daha iyi bir konumda olur muydu diye düşünmeden edemiyor insan. (Yurtdışında futbolu savunmasının, Katar'daki ahlaki açıdan tartışmalı Dünya Kupası'na verdiği desteğe kadar uzandığını da belirtmek gerekiyor.)

Hakir görülmesinin sürmesinin nedeni daha yüzeysel olabilir. Kamuoyunun gözü önünde yaşadığı hayatının büyük bölümünde, Beckham'ın çizdiği karakter, geleneksel soylu saygınlığı anlayışlarıyla çelişir gibi görünüyordu. Saç kremi reklamı yapıyordu, eşi bir pop yıldızıydı ve vücudu dövmelerle kaplıydı; yüzyılların sınıfçılığının hala çarpık kıldığı bir ulus tarafından hiçbir zaman geleneksel bir ileri gelen kalıbına uygun görülmedi. Beckhamların her zaman şiddetle reddettiği evlilik dışı ilişki iddiaları ve 2019'da ehliyetine 6 ay boyunca el konulmasına neden olan bir dizi trafik ihlali de dahil olmak üzere bir dizi başka halkla ilişkiler sorununa maruz kaldı. Bununla birlikte, Beckham'ın imajı son 20 yılda çok değişti; 2001'deki mohikan saçlı gösterişçiyle Kraliçe'nin katafalkının sırasında yer alan takım elbiseli, mütevazı figürü bağdaştırmak zor.

Birkaç yıl önce sızdırılan bir e-postada Beckham'ın şövalyelik unvanı alamamaktan yakındığı iddia edilmişti ("Bu bir rezalet" demiş olsa da ekibi mesajların içeriğine ve doğruluğuna itiraz etmişti). Ve nedenini anlamak, "Sör David"e yükselişi bu noktada esasen kaçınılmaz olsa da, kolay. Birleşik Krallık'ta monarşiye desteğin yavaş yavaş ama kaçınılmaz olarak azaldığı bir ortamda, monarşinin güncelliğini korumak için yakında ne tür joker şövalyeliklere başvurabileceğini yalnızca hayal edebiliriz. Kalkın, Sör Danny Dyer. Tebrikler, Dame Scarlett Moffatt. KSI'ye merhaba de, Britanya İmparatorluk Nişanı.

Ancak Beckham böyle bir joker olmayacak. Kendini kanıtlamış, emek vermiş ve tüm doğru tuşlara basmış bir adam. Onurlandırma sistemi siyasete dayanıyor ve siyaset de oynanabiliyor; Beckham her zaman kazanmak için ne gerektiğini bilen bir erkek. Düdüğü çalın artık.

 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU