Tekrarlayan darbelerin kafatasını kalınlaştırdığı ortaya çıktı

"Ne olursa olsun, sarsıntı asla iyi bir şey değildir"

İnsanlar üzerinde yapılan çalışmalar, ufak darbelerin bile kafatası içindeki yumuşak beyin dokusunu etkilediğini göstermişti (Unsplash)

Yeni bilimsel araştırma tekrarlayan beyin sarsıntılarının kafatasını kalınlaştırdığını ortaya koydu.

Şiddetli darbelerin kafatası kırıklarına sebebiyet verdiği biliniyor. Bu araştırmada ise daha hafif beyin sarsıntılarının kafatasını nasıl etkilediğine odaklanıldı.

Avustralya'daki Monash Üniversitesi'nden sinirbilimci Bridgette Semple ve meslektaşları, fareler üzerinde yaptıkları çalışmada yüksek çözünürlüklü beyin görüntüleme ve doku boyama tekniklerini kullandı.

Deneyde hayvanlar ciddi hasara neden olmayan kafa travmasına birden fazla kez maruz bırakıldı. Bunun ardından araştırmacılar, hayvanların kafatası kemiklerindeki yapısal değişimleri inceledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ekibe göre beyin sarsıntılarının yumuşak doku üzerindeki etkileri ayrıntılarıyla biliniyor. Ancak kemik büyümesi ve yapısı üzerindeki etkileri henüz tam olarak anlaşılamamıştı.

Semple bunu, "Sarsıcı darbelerin beyni nasıl etkileyebileceğini düşünürken kafatasının potansiyel rolünü görmezden geliyoruz" diye açıkladı.

Hakemli bilimsel dergi Scientific Reports'ta yayımlanan bulgular, 24 saat arayla tekrarlayan sarsıntıların etkilediği bölgede daha kalın daha yoğun kemiklerin ortaya çıktığını gösterdi.

Bu değişikliklerin, yaralanmadan iki ila 10 hafta sonra belirgin hale geldiği görüldü.

Araştırmacılar ayrıca, kafatasındaki kemik iliği boşluklarının hacminde bu süre zarfında azalma meydana geldiğini kaydetti.

Semple, "Bu yeni bulgular, kafatasının, tekrarlanan sarsıntıların sonuçlarını etkileyen önemli bir faktör olabileceğini gösteriyor" diye konuştu.

Öte yandan bu değişikliklerin sonucunda kafatasının daha da güçlenip güçlenmediğine dair net bir bulgu elde edilemedi.

Diğer bir deyişle kafatası kalınlaşmasının koruyucu bir tepki mi yoksa kötü bir gidişatın işareti mi olduğu belirsiz kaldı.

Araştırmacılar bunun gelecekteki çalışmalarla aydınlanabileceğini düşünüyor.

Semple, "Bu biraz muamma" ifadelerini kullandı:

Bildiğimiz gibi, tekrarlanan sarsıntıların beyin yapısı ve işlevi üzerinde olumsuz sonuçları olabilir. Ne olursa olsun, sarsıntı asla iyi bir şey değildir.

 

Independent Türkçe, Science Alert, Scimex

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU