Pakistan İstanbul Başkonsolosu Mehmood felaketin bilançosunu Independent Türkçe'ye anlattı

Pakistan’da muson yağmurlarının neden olduğu selde 1500’e yakın insan hayatını haybetti. 33 milyon insanın evsiz kaldığı Pakistan'ın üçte biri sular altında kaldı

Pakistan’da muson yağmurlarıyla eriyen buzulların oluşturduğu tarihinin en yıkıcı ve yaygın selleri ile karşı karşıya.

25 Ağustos'ta hükümet ulusal acil durum ilan etti.

Pakistan’ın üçte biri sular altında kaldı ve mahsuller adeta çöpe gitti. 33 milyondan insan evsiz kaldı. 750 bin hayvan öldü.

1460’tan fazla sağlık merkezi zarar gördü. Milyarlarca dolarlık zarar var ve bunun yanı sıra ülkede yaklaşan bir gıda krizi mevcut.

Ancak yine de eşi görülmemiş yağmurlar yağmaya devam ediyor ve Pakistan'da yer alan musonlar, ülkenin bazı bölgelerine ağustos ayında yağması gereken olağan yağışların 7 kat fazlasını boşalttı.

Mart ayında ülkeyi vuran muazzam sıcak hava dalgasından kaynaklanan buzulların erimesiyle sel suları arttı. İklim uzmanları, iklim değişikliğinin en azından olayı büyüttüğünü söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pamuk krizi yaşanabilir

Ülkenin pamuk mahsulünün yaklaşık yarısının yok olduğunu belirten yetkililer, ABD’den Çin’e kadar diğer büyük üreticilerin aşırı hava koşullarından etkilenmesi nedeniyle pamuk fiyatlarının yükseldiği bir yılda, küresel pamuk üretiminin ağır darbe alacağını ifade etti.

Pakistan’ın gayrisafi milli hasılasının yüzde 10’unu oluşturan tekstil endüstrisinde pamuğun kaybının, ekonomik iyileşme umutlarını sekteye uğratabileceği kaydedildi.

Yetkililer, zararın ve ekonomik kayıpların ülke genelinde yıllar boyunca hissedileceği konusunda uyardı. Ayrıca ülkenin gıda arzının yaklaşık üçte birini üreten Sind eyaletinin, yağışlardan en çok etkilenenler arasında olduğu bildirildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütüne göre, yağış eyalet mahsullerinin yaklaşık yüzde 50’sine zarar verdi. Bununla birlikte bu yılki ekim döneminde ekimin yapılamayacak olmasının krizi daha da artıracağı belirtildi

 

appak.jpg
Fotoğraf: AP

 

Sera Gazlarının bedelini Pakistan ödüyor

Pakistan’da sel felaketi ile birlikte küresel iklim krizi ve sera gazı tekrar gündeme geldi. Pakistan dünyadaki sera gazlarının %1'inden daha azından sorumlu ancak bu günlerde sera gazlarından ve iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkeler arasında yer alıyor.

Pakistan İklim Bakanı Sherry Rehman'ın sadece acil yardım için değil, aynı zamanda zengin sanayileşmiş ülkeler tarafından sera gazı emisyonlarının neden olduğu zarar için tazminat talep etmesi de şaşırtıcı değil demişti.

 

aa1.jpg
Fotoğraf: AA​​​​​

 

Guterres: Fosil yakıt kullanmanın bedeli

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, sel nedeniyle yaklaşık bin 400 kişinin hayatını kaybettiği Pakistan’ın Sind ve Belucistan eyaletlerini ziyaretinde Pakistan’a destek verilmesi gerektiğini belirtterek "Bu bir cömertlik meselesi değil, adalet meselesidir" dedi.

Guterres açıklamasında sera gazlarının iklim değişikliğini hızlandırdığını ve daha büyük sera emisyonlarına neden olan ülkelerin bu sorunları göz ardı etmemesi gerektiğini belirterek, “Pakistan ve diğer gelişmekte olan ülkeler, fosil yakıtları kullanmaya devam ettikleri için korkunç bir bedel ödüyor” ifadelerini kullandı.

Guterres açıklamasında ayrıca "İslamabad’dan küresel bir çağrı yapıyorum; çılgınlığı durdurun, yenilenebilir enerjiye yatırım yapın. Doğayla savaşı bitirin" sözlerine yer verdi.

 

WhatsApp Image 2022-09-13 at 13.01.33.jpeg
Fotoğraf: Independent Türkçe​​​​

 

Yağış yüzde 190 arttı

Pakistan en son 2010'da benzer bir ölçekte sel yaşadı ve o yıllarda BM'de görev alan Ban Ki-moon söz konusu seli şimdiye kadar gördüğü en kötü felaket olarak nitelendirilmişti. Sel felaketindeki son durumu Pakistan İstanbul Başkonsolosu Danish Mehmood Independent Türkçeye anlattı. Mehmood şu bilgileri aktardı:

Pakistan, temmuz ve ağustosta toplamda 391 mm ile 30 yıllık ortalama yağıştan yaklaşık yüzde 190 daha fazla yağmur aldı. Selin en çok etkilediği Sindh’te ortalamadan yüzde 466 daha fazla yağmur yağdı.

Bu da Pakistan'da geniş çapta can, mal, altyapı ve geçim kaynağı kaybına neden oldu.

 

aa2.jpg
Fotoğraf: AA

 

Yaklaşık 1500 can kaybı var

Pakistan, dünyadaki gezegeni ısıtan gazların yüzde 1'inden daha azından sorumlu fakat iklim krizine karşı en savunmasız 8. ülke olduğunu belirten Mehmood Muson yağmurlarının yol açtığı tahribatın detayları şöyle açıkladı:

1400'den fazla insan hayatını kaybetti,
Yaklaşık 1,7 milyon ev yıkıldı,
750 bin 481 çiftlik hayvanı telef oldu
Yaklaşık 810 bin hektar ekin yok oldu
5 bin 735 km yol ve 246 köprüyü sular alıp götürdü.
Genel olarak, sel 33 milyon insanı evsiz bıraktı ve Pakistan'ın üçte biri sular altında kaldı.
Ülkedeki 160 bölgeden 81’i selden doğrudan etkilendi ve hükümet tarafından afet bölgesi ilan edildi.
 

 

AA-20220912-28877566-28877565-PAKISTANDA_SELLE_GELEN_YIKIMIN_BILANCOSU_AGIR_OLDU.jpg
Grafik: AA

 

Mahsulün yüzde 80’i kayıp

Hükümet, etkilenen alanları yeniden inşa etmek ve mağdurları rehabilite etmek için 10 milyar dolar gerektiğini öngörüyor.

BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün raporuna göre, Pakistan'ın toplam pamuk üretiminin kabaca yüzde 30'unu oluşturan Sindh'deki mahsullerin neredeyse yüzde 80'i yok oldu.

1460’tan fazla sağlık merkezinin zarar 432’sitamamen harap oldu

Türkiye'nin yardım ve dayanışma çabalarına teşekkür eden Mehmood, 8 Eylül 2022 tarihi itibarıyla Türkiye'den 11 askeri uçağın Pakistan’a yardım taşıdığını,

Mehmood , 0 Ağustos, 2 Eylül ve 6 Eylül 2022 tarihlerinde üç “İyilik treni”nin Pakistan’a yardım taşıdığını, 7 Eylül 2022'de yardım taşıyan 2 Türk Kızılayı tırı Pakistan'a (Ketta) girdiğini belirtti.

 

ğğııı.jpeg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Türkiye’nin çeşitli illerinden yardım tırlarının Pakistan’a doğru yola çıktığını, Türkiye’de faaliyette bulunan sivil toplum kurumlarının hem arama kurtarma, hem de yardım konusunda özverili çalışmalar yaptığını ifade eden Mehmood, Türkiye’ye Pakistan halkının dar zamanında yine yardımlarını esirgemediği için teşekkür etti.

Independent Türkçe’nin edindiği bilgilere göre Pakistan’a en fazla yardım yapan ülkelerin başında Türkiye, Suudi Arabistan, Dubai, ABD geliyor. En fazla ihtiyaç duyulan malzemeler ise kuru gıda, konserveler, ilaç, çadır ve salgın hastalıklarla mücadele için gerekli ekipman ve ürünler

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU