Birleşik Krallık'ta Kral III. Charles'ı protesto edenlere gözaltı

Oxford ve Edinburgh'daki etkinliklerde birer kişi yakalandı

Birleşik Krallık'a bağlı pek çok yerde yeni kralın halka duyurulması için törenler düzenleniyor (Reuters)

Kraliçe II. Elizabeth'in ardından oğlu Charles'ın devlet başkanı olması herkesi memnun etmedi. Birleşik Krallık'ın Oxford kentinde yeni kralın III. Charles olduğu dün halka duyurulurken cumhuriyetçi itirazlar bildiren bir kişi gözaltına alındı. 

45 yaşındaki Symon Hill, tören sırasında "Onu kim seçti?" diye bağırdı. Gözaltına alınıp serbest bırakıldıktan sonra basına konuşan tarih öğretmeni, kiliseden eve giderken etkinliğe tesadüfen denk geldiğini söyledi. Bağırarak itiraz etmesi üzerine etraftakilerin "Kapa çeneni" dediğini aktardı. "Bir devlet başkanı bizim onayımız olmadan başımıza getirildi" yanıtını verdiğini ifade etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Önce üç güvenlik görevlisinin, sonra da polisin geldiğini belirten Hill, kendisinin ifade özgürlüğünü savunan bazı kişilere rağmen polis aracına götürüldüğünü bildirdi. 

Symon Hill, daha önce de silah ticaretine karşı şiddet içermeyen eylemlerde bulunduğu için gözaltına alındığını ve protestosunun meşruiyetine rağmen polis müdahalesiyle karşılaşmasının o zaman kendisini şaşırtmadığını söyledi. 

Ancak şimdi gözaltına alınmasına hayret ettiğini vurgulayan Hill, sözlerini şöyle sürdürdü:

Daha önce hiç kimsenin böyle zayıf gerekçelerle gözaltına alındığını gördüğümü sanmıyorum ki şimdi bunu bizzat yaşadım. Töreni manalı bir şekilde bozmadım. Etrafımdaki birkaç kişinin duyabileceği şekilde yüksek sesle bir şeyler söyledim. Sonrasında törene devam ettiler ve beni enselediler. Görüşlerinizi kamuyla paylaştığınız için gözaltına almalarını gerçekten çok korkutucu buluyorum. Bir hayli sarsıldım.

Bir polis sözcüsü, serbest bırakılan 45 yaşındaki adamın kamu düzenini bozma şüphesiyle soruşturulduğunu bildirdi. 

İskoçya'nın başkenti Edinburgh'da da benzer bir olay yaşandı. Yeni kralın duyurusu yapılmadan hemen önce "Emperyalizmi s**, monarşiyi kaldır" pankartı taşıyan bir kadın gözaltına alındı. 


22 yaşındaki kadın da huzuru bozmakla suçlandı. Buradaki etkinlikte bazı kişilerin duyuruyu yuhlayarak protesto ettiği görüldü.


Independent Türkçe, Guardian, Metro

DAHA FAZLA HABER OKU