IŞİD'den NFT hamlesi

IS-NEWS #01'in internetten kaldırılması neredeyse imkansız

Batılı yetkililer, IŞİD'in hem sahadaki hem de sanal alemdeki kalıntılarıyla tekrar güçlenmesinden korkuyor (Reuters)

IŞİD'in, destekçilerine ulaşmak ve mesajını yaymak için NFT'leri test ettiği düşünülüyor.

Wall Street Journal'ın özel haberinde, 26 Ağustos'ta yaratılan IS-NEWS #01 adlı NFT'nin, IŞİD amblemi taşıdığı yazıldı. Dijital nesne, IŞİD'in geçen ay Afganistan'ın başkenti Kabil'de Taliban'a düzenlediği saldırıyı övüyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD istihbaratında görev yapmış yetkililer, örgütün internetten bağış toplama ve propaganda konularında karşılaştığı zorlukları NFT'yle aşmaya çalışabileceğini gazeteye söyledi.

Adları açıklanmayan üst düzey yetkililer NFT'nin, örgütün bir destekçisi tarafından oluşturulduğunu, IŞİD'in yeni iletişim ve finansman stratejisini test etmek için hazırlandığını ifade etti.
 

NFT
IŞİD NFT'leri, dijital pazar Rarible'da sergilendi (Rarible)


IŞİD, Irak ve Suriye'de ele geçirdiği toprakların neredeyse tamamını kaybedince finansmanının ana kaynağı kesildi. İnternet üzerinden bağış toplama ve propaganda siteleri de kapatılınca örgüt iyice zor durumda kaldı.

Bu yüzden örgütün, NFT'leri yeni bir finansman yolu olarak görebileceği düşünülüyor. Zira NFT işlemleri özel ve anonim gerçekleştirilebiliyor. Bu da takibi zorlaştırıyor.

ABD Adalet Bakanlığı gibi kurumların da IS-NEWS #01'i internet ortamından kaldırması neredeyse imkansız. Çünkü NFT varlığını, blok zincirinde sürdürüyor.

Dijital para birimleri uzmanı Mario Cosby, NFT'nin sansüre karşı çok dayanıklı olduğunu kaydetti:

Bu NFT'yi alaşağı etmek için hiç kimsenin yapabileceği bir şey yok.

IS-NEWS #01'i inceleyen analistler, NFT'yle muhtemelen yetkililerden kaçınılıp kaçınılmayacağının ve NFT pazarlarının içeriği silip silmeyeceğinin test edildiğini düşünüyor.
 


Cosby, IS-NEWS #01'i oluşturan kullanıcının aynı gün IŞİD mesajlarını taşıyan iki NFT daha yarattığını söyledi. Bunlardan birinde laboratuvar kıyafeti giyen ve etrafı tüfeklerle çevrili bir kişi görülüyor. NFT'nin altında, bunun öğrencilere patlayıcı yapmayı öğreten IŞİD savaşçısı olduğu yazıyor. Diğer NFT'deyse sigara kınanıyor ve bunun yerine misvak kullanılması tavsiye ediliyor.

Dijital pazar OpenSea'nin adı açıklanmayan sözcüsü, NFT'lerin platformdan kaldırıldığını açıkladı. Ancak dijital varlıklar, merkeziyetsiz veri depolama ağı IPFS'te hâlâ duruyor.

2014'te Irak ve Suriye'de düzenlediği saldırılarla birçok bölgeyi ele geçiren IŞİD, 2017'de Irak'ta iki yıl sonra da Suriye'de mağlup edilmişti.

Örgüt büyük ölçüde gücünü kaybederken, bazı uyuyan IŞİD hücreleri iki ülkede de halen saldırılar düzenliyor.

NFT nedir?

Açılımıyla "Nitelikli Fikri Tapu" değişimi mümkün olmayan para ya da çip diye tanımlanıyor.

NFT'nin özgün ve biricik olması, taklit edilmesi ve kopyalanmasının önüne geçiyor. Bu nedenle dijital varlıkların ve sanat eserlerinin satışında sıklıkla kullanılıyor.

Twitter'daki bir paylaşım, bir sanat eseri ya da bir dijital oyundaki araç gereçler gibi çok farklı türden varlıkların NFT'si üretilip satışa sunulabiliyor.

Bunların sergilendiği ve açık artırmayla satılabildiği dijital pazarlar arasında OpenSea, Decentraland, Rarible ve Nifty Gateway gibi sanal platformlar yer alıyor.

Öte yandan NFT piyasasında hackleme ve hırsızlık olayları epey fazla. Son bir yılda en az 100 milyon dolarlık NFT'nin çalındığı düşünülüyor.

 

Independent Türkçe, Wall Street Journal

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU