Erdoğan: Birileri, ülkemizin adalet sistemini, suç çetelerinin kirli oyunlarına kurban etmek için uğraşıyor

Erdoğan, "Türkiye Cumhuriyeti devletinin, karanlık mihrakların güdümünde istikamet çizilen bir ülke olmadığını herkes görecek, kabul edecek" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay'da düzenlenecek 2022-2023 Adli Yıl Açılışı'na katılarak açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Geride bıraktığımız 20 yılda ülkemizin hukuk devleti vasfını güçlendirmek için önemli reformlara imza attık. Hali hazırdaki anayasamız da 1980 darbesinin ardından hazırlanıp yürürlüğe girmiştir. Sonuçta elimizdeki malzemenin darbe dönemi ürünü olduğu gerçeğinden kurtulamıyoruz" dedi.

Erdoğan, yeni anayasa hazırlaması konusunda  çağrıda bulunduklarını hatırlatarak, "Meclis'teki bu çabamızdan diğer siyasi partilerle uzlaşma sağlanamadığından sonuç alamadık. Geçtiğimiz yıl bir kez daha siyasi partilere çağrıda bulunduk, biz de kendi çalışmalarımızı yaptık. Bir taslak hazırladık ancak maalesef bu çağrımız da sonuçsuz kaldı. İnsan haklarına dayanan, sivil, demokratik ve özgürlükçü bir anayasayı ülkemize henüz kazandıramadık ama umudumuzu da kaybetmedik" ifadelerini kullandı.

Gelecek dönemlerde adalet sisteminde yeni iyileştirmeler yapılacağını da belirten Erdoğan, "Gündemimizin en başında avukatlarımızın sorunlarının çözümü var. Hedefimiz savunma hakkının daha da güçlendirilmesidir. Hukuk güvenliğinin daha da artırılması için yeni adımlar atacağız. Yargı süreçlerini sadeleştireceğiz. Tüm bu çalışmalarla milletimizin adalete olan güvenini en üst düzeye çıkarmakta kararlıyız" diye konuştu.

"Türkiye'nin, karanlık mihrakların güdümünde istikamet çizilen bir ülke olmadığını herkes görecek"

"Çalışmalarımızı yürütürken geç gelen adalet, adalet değildir sözünü aklımızdan çıkarmıyoruz" diyen Erdoğan şöyle devam etti:

Buna karşılık birileri maalesef ülkemizin adalet sistemini suç çetelerinin kirli oyunlarına kurban etmek için çalışıyor. Böyle bir rezilliğe asla izin vermeyeceğiz. Bu ülkede herkes mücadelesini hukuk ve en önemlisi ahlak kuralları çerçevesinde verecektir. Her tahrik, her söylenti ülkemize yapılmış en büyük kötülüktür. Türkiye Cumhuriyeti devletinin, karanlık mihrakların güdümünde istikamet çizilen bir ülke olmadığını herkes görecek, kabul edecek.

"AİHM kararlarında adil değildir"

Erdoğan konuşmasında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yönelik de eleştirilerde bulunarak, "AİHM kararlarında adil değildir, siyasidir. Konu Türkiye olunca siyasi karar verir. Fransa, Almanya olunca ters kararlar verir" dedi.

Erdoğan şöyle devam etti:

Adaletin işleyişindeki aksaklıklardan, hatalardan şikayet etmekle husumet beslemek başka şeydir. Yasama organının itibarını sarsacak hesapların hangi küçük hesaplarla yapıldığını gördükçe üzülüyoruz. Provokatif tutumlarla döşenen taşları gördükçe ülkemiz adına üzülüyoruz. Tek gayemiz ülkemizin zarara uğramaması, milletimizin güveninin zedelenmemesi, hukukun üstünlüğü ilkesine halel gelmemesidir. Hepimizin en büyük teminatı adaleti daha da güçlendirerek bu bataklığı da kurutacağız.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU