İran Silahlı Kuvvetleri: Askeri unsurlar, ABD deniz piyadelerine "deniz harikalarını" göstermek için hazır
İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Hatemül Enbiya Merkez Karargahı Sözcüsü Albay İbrahim Zülfikari, İran askerlerinin ABD savaş gemilerine saldırmak için hazır beklediğine işaret ederek, ülkesinin askeri unsurlarının, ABD deniz piyadelerine "deniz harikalarını" göstermeye hazır olduğunu söyledi.
İran basınına göre, Zülfikari, ülkesinin askeri operasyonlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
ABD uçak gemisi Gerald Ford'un ani olarak geri çekildiğini ve söz konusu geminin İran için "kağıttan kaplan" olduğunu söyleyen Zülfikari, İran askeri unsurlarının, ABD deniz piyadelerine "deniz harikalarını" göstermek için hazır olarak beklediğini ifade etti.
Zülfikari, "Gerçek Vaat 4" operasyonunu 67. dalgasına ilişkin ise, "Bu operasyonlarla Kuveyt'teki Ali es-Salem Hava Üssü, uçak bakım hangarları, helikopter teçhizatlarının bulunduğu alanlar ve radar merkezleri hedef alındı" ifadelerini kullandı.
ABD'nin Ortadoğu'ya üç savaş gemisi ve yaklaşık 2 bin 500 asker daha konuşlandıracağı iddia edildi
ABD’nin İran’a yönelik saldırıları sürerken, Ortadoğu'ya üç savaş gemisi ve yaklaşık 2 bin 500 deniz piyadesi daha konuşlandıracağı ileri sürüldü.
Associated Press'in (AP) ismi paylaşılmayan bir ABD’li yetkiliye dayandırdığı haberinde, San Diego'daki USS Boxer ve diğer iki amfibi saldırı gemisinin yaklaşık 2 bin 500 deniz piyadesiyle birlikte Ortadoğu'ya konuşlandırılacağı iddia edildi.
Görüşlerine yer verilen diğer iki ABD’li yetkili de gemilerin konuşlandırılmasını doğrularken nereye gittiklerine ilişkin ise bilgi vermedi.
ABD'li oyuncu Chuck Norris, 86 yaşında hayatını kaybetti
ABD'li film yıldızı ve dövüş sanatçısı Chuck Norris, 86 yaşında yaşamını yitirdi.
Norris'in sosyal medya hesabından ailesi tarafından yapılan paylaşımda, aksiyon filmleriyle tanınan oyuncunun ölüm haberi verildi.
Paylaşımda, Norris'in yakın zamanda hastaneye kaldırıldığı ve dün sabah hayatını kaybettiği belirtildi. Ölüm nedeni hakkında bilgi verilmeyen paylaşımda, ünlü oyuncunun son anlarını sevdikleriyle ve huzur içinde geçirdiği ifade edildi. Paylaşımda, "Dünya için o bir dövüş sanatçısı, oyuncu ve güç sembolüydü. Bizim içinse sadık bir eş, sevgi dolu bir baba ve dede, inanılmaz bir kardeş ve ailemizin kalbiydi" ifadelerine yer verildi.
ABD'nin Oklahoma eyaletinde 1940'ta doğan Norris, birçok dövüş sporunda siyah kuşak kazanmış ve birçok ünlü aksiyon yapımında yer almıştı. Norris, "Ejderin Dönüşü" ve "Komando Harekatı" gibi filmlerde canlandırdığı karakterlerle ve internette hakkında yapılan "güçlülük" temalı esprilerle tanınıyor.
Arakçi: Altyapımıza saldırı olursa, (misillemede) hiçbir şekilde kısıtlama uygulamayacağız
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İsrail'in İran'ın altyapısına yönelik saldırı planladığına dair istihbarat aldıklarını belirterek, böyle bir saldırı olursa misillemede hiçbir kısıtlamaya gitmeyeceklerini söyledi.
Arakçi, sosyal medya hesabından, ABD Başkanı Donald Trump'ın "biz saldırmasak onlar bize saldıracaktı" şeklindeki konuşmasına yanıt verdi.
Trump'ın konuşma videosunu alıntılayan Arakçi, "Bizler ilkeli insanlarız. İranlılar diyalog halindeyken düşmanlarına sinsice saldırmazlar. Sadece saldırıya uğradığımızda güçlü bir şekilde karşılık veririz" ifadelerini kullandı.
İsrail'in İran altyapısına yönelik saldırı planına dair ellerinde istihbarat bulunduğunu söyleyen Arakçi, "Tekrar ediyorum: Altyapımıza saldırı olursa, hiçbir şekilde kısıtlama uygulamayacağız" dedi.
NATO, Irak misyonunda görev yapan tüm personeli Avrupa'ya tahliye etti
NATO, Irak’taki misyonuna (NMI) ilişkin konuşlanmasını değiştirerek ülkedeki tüm personelini Avrupa’ya tahliye etti.
NATO’dan yapılan yazılı açıklamada, Irak’taki son NMI personelinin bugün itibarıyla ülkeden ayrıldığı bildirildi.
Açıklamada, Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı (SACEUR) Orgeneral Alexus Grynkewich'in, "NATO personelinin Irak’tan güvenli şekilde tahliyesine destek veren Irak Cumhuriyeti’ne ve tüm müttefiklere teşekkür ediyorum." ifadeleri yer aldı. Son olarak açıklamada, NMI'nın faaliyetlerine İtalya’daki Napoli Müşterek Kuvvet Komutanlığı’ndan devam edeceği aktarıldı.
Savaş görevi bulunmayan NMI, Irak’ın daha sürdürülebilir, şeffaf ve kapsayıcı güvenlik güçleri ve kurumları oluşturmasına destek sağlamayı amaçlıyor. Misyon, Irak’ın kendi güvenliğini sağlayabilmesi, terörle mücadele edebilmesi ve terör örgütü DEAŞ’ın yeniden ortaya çıkmasını önlemeye katkı sunmayı hedefliyor.
Doğuş Kilisesi lideri Filistinli Papaz'dan Netanyahu'nun Hazreti İsa ve Cengiz Han benzetmesine tepki
Batı Şeria'nın Beytüllahim kentindeki Evanjelik Luteryen Doğuş Kilisesi lideri Papaz Munzir İshak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Hazreti İsa’ya yönelik sözlerini kınadı.
İshak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Netanyahu'nun İsa'nın (Mesih'in) yaklaşımını Cengiz Han'ın yaklaşımıyla karşılaştırması, Hristiyan mesajını safdillikle damgalama yönünde açık bir girişimdir" dedi.
Filistinli Papaz, Netanyahu'nun bu yaklaşımının "güçlünün haklı olduğu" anlayışını yerleştirmeyi amaçladığını ve "kötülükle mücadele" söylemi altında süregelen saldırganlığın ve askeri sertliğin meşrulaştırılmak istendiğini dile getirdi.
İshak, "Netanyahu ve onu destekleyen Hristiyan Siyonistler, İsa'nın değerlerini alaya alıyorlar; bu ise dine yönelik gerçek ve derin bir hakarettir" diye konuştu.
Trump’tan NATO’ya “kağıttan kaplan” benzetmesi
ABD Başkanı Donald Trump, "ABD olmadan NATO kağıttan kaplandır. Nükleer güç sahibi bir İran’ı durdurmak için mücadeleye katılmak istemediler. Şimdi bu mücadele askeri olarak kazanılmışken ve kendileri için çok az risk varken, ödemek zorunda kaldıkları yüksek petrol fiyatlarından şikayet ediyorlar ama Hürmüz Boğazı’na yardım etmek istemiyorlar" dedi.
Trump, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, ’’ABD olmadan NATO kağıttan kaplandır! Nükleer güç sahibi bir İran’ı durdurmak için mücadeleye katılmak istemediler. Şimdi bu mücadele askeri olarak kazanılmışken ve kendileri için çok az risk varken, ödemek zorunda kaldıkları yüksek petrol fiyatlarından şikayet ediyorlar ama Hürmüz Boğazı’na yardım etmek istemiyorlar; oysa bu, yüksek petrol fiyatlarının tek nedeni olan basit bir askeri manevra. Bunu yapmak onlar için çok kolay, çok az riskli. Korkaklar ve bunu hatırlayacağız’’ ifadelerini kullandı.
MSB kaynaklarından İncirlikte çalansirenler için açıklama: Yanlış alarm olduğu değerlendirilmektedir
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, İncirlik'te sirenlerin çaldığına dair sosyal medya paylaşımlarına ilişkin, "Herhangi bir saldırı veya olumsuz bir durum yoktur. Yanlış alarm olduğu değerlendirilmektedir" açıklamasını yaptı.
MSB kaynaklarından yapılan açıklamada, "Sosyal medyada İncirlik'te sirenlerin çaldığına dair paylaşımlar yapılmaktadır. Herhangi bir saldırı veya olumsuz bir durum yoktur. Yanlış alarm olduğu değerlendirilmektedir" ifadelerine yer verildi.
Afganistan Pakistan'ın ateşkesi ihlal ettiği iddiasında bulunurken Pakistan iddiayı reddetti
Afganistan hükümeti, Pakistan'ın 72 roket saldırısı düzenleyerek ateşkesi ihlal ettiğini öne sürerken, Pakistan bu iddiayı reddetti.
Kabil merkezli Tolo News kanalının haberine göre, Kunar bölgesi Enformasyon ve Kültür Bakanlığı Enformasyon Şefi Ziaur Rahman Spinghar, Pakistan'ın 72 roket saldırısı düzenlediği iddiasında bulundu. Pakistan'ın iki ülke arasındaki ateşkesi ihlal ettiğini öne seren Spinghar, saldırılarda can kaybı olmadığını belirtti.
Geo News kanalının haberine göre, Pakistan, söz konusu iddiaları reddetti. Pakistan Enformasyon ve Yayıncılık Bakanlığından yapılan açıklamada, "Pakistan hiçbir ateşkes ihlalinde bulunmamıştır" ifadesi kullanıldı. Pakistan Enformasyon Bakanı Attaullah Tarar, 18 Mart'ta Ramazan Bayramı ve Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye'nin talebi üzerine Pakistan'ın Afganistan'a yönelik askeri operasyonları geçici olarak durdurduğunu açıklamıştı. Afganistan yönetiminin sözcüsü Zabihullah Mücahid de Afganistan'ın operasyonları geçici olarak durdurduğunu duyurmuştu.
Özgür Özel'den Numan Kurtulmuş ve siyasi parti liderlerine bayram telefonu
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve 15 siyasi partinin liderlerini telefonla arayarak Ramazan Bayramı'nı kutladı.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ramazan Bayramı dolayısıyla TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Önder Aksakal, Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan, SOL Parti Genel Başkanı Önder İşleyen, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş'ı arayarak bayramlarını kutladı.
Özel, Ramazan Bayramı dolayısıyla önceki Cumhurbaşkanları Ahmet Necdet Sezer ve Abdullah Gül ile önceki Genel Başkanlar Hikmet Çetin, Murat Karayalçın ve Kemal Kılıçdaroğlu’nu da aradı. Özel, ayrıca önceki dokuz Meclis Başkanı’nı da arayarak bayramlarını kutladı, sağlık dileklerini iletti.
İspanya, İsrail'in Lübnan'daki saldırılarının "derhal durdurulmasını" istedi
İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, sosyal medya hesabından, Lübnan ile ilgili açıklama yaptı. "Lübnan'daki durum kritik. 1 milyondan fazla insan yerinden edildi, 1000'den fazla kişi öldü ve binlerce kişi yaralandı." ifadesini kullanan Albares, "İsrail'in Lübnan'daki saldırısı derhal durdurulmalıdır" dedi. İsrail'in saldırılarında Litani Nehri üzerindeki köprülerin yıkılmasının, ülkenin bir bölümünün kabul edilemez şekilde tecrit edilmesine yol açtığını vurgulayan Albares, "İsrail'in, Beyrut ve Lübnan'ın diğer bölgelerinde evleri yıkmasını, uluslararası insancıl hukuk ilkelerini ihlal etmesini ve Hizbullah'ın roket saldırılarını kınıyoruz. Mağdurların tıbbi hizmetlere erişimi şarttır" ifadelerine yer verdi.
Albares ayrıca, Lübnan'daki BM barış gücü UNIFIL'de İspanyol askerlerinin de görev yaptığını hatırlatarak, "Silahlı Kuvvetlerimiz Lübnan'ın istikrarı ve bölgenin güvenliği için örnek teşkil eden çalışmalar yürütüyor. Lübnan hükümetini, ülkenin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini destekliyoruz. İspanya, onların ve sivil halkın yanındadır" ifadelerini kullandı.
DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan: "Artık seçim ufukta görünüyor"
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, parti teşkilatı ile video konferans yöntemiyle bayramlaştı. Bayramlaşma programını sosyal medya hesabından paylaşan Ali Babacan, "Artık seçim ufukta görünüyor. Şöyle baktığımızda ufukta seçimi görüyoruz" diye konuştu.
AK Parti'nin DEVA Partisi ile ilk kez bayramlaşacağını da açıklayan Babacan, "AK Parti'yle bir bayramlaşma söz konusu olacak. Böylece 6 yıllık bir blokajın, bayramlaşmama inadının da bir şekilde kırıldığını görüyoruz. Her kesimden herkesle rahatlıkla konuşabilen, ötekisi olmayan, düşmanı olmayan, herkesle şöyle ya da böyle diyalog kurabien bir siyasi partiyiz" dedi.
Güney Kore'de otomobil fabrikasında çıkan yangında ilk belirlemelere göre 50 kişi yaralandı
Güney Kore'nin Daejeon kentinde otomobil parça fabrikasında çıkan yangında ilk belirlemelere göre 50 kişinin yaralandığı bildirildi. Yonhap ajansının haberine göre, Daejeon'da otomobil parçalarının üretildiği bir fabrikada yerel saatle 13.17'de yangın çıktı. Ulusal Yangın Dairesi, yerel yönetimlerin yangınla mücadele kapasitesini aştığı durumlarda verilen "ulusal yangın seferberlik" emri çıkardı.
Yetkililer, yangında ilk belirlemelere göre, 35'i ağır en az 50 kişinin yaralandığını ifade etti. Güney Kore Başbakanı Kim Min-seok, yangını söndürme ve kurtarma çalışmalarını yürütmek için İçişleri Bakanlığı ve Yangın Dairesine tüm mevcut ekipman ve personeli kullanmaları yönünde acil durum talimatı verdi. Kim ayrıca, Daejeon Büyükşehir Belediyesi ve polisi, trafik kontrolü ve tahliye faaliyetlerini sağlayarak daha fazla zarar oluşmasını önlemeleri için görevlendirdi. Associated Press'in haberine göre de Daejeon'un Daedeok bölgesinde görevli itfaiye şefi, yangın çıktığında içeride mahsur kaldığı düşünülen en az 14 kişi için arama çalışmaları yürütüldüğünü belirtti.
Güney Kore'de otomobil fabrikasında çıkan yangında ilk belirlemelere göre 50 kişi yaralandıhttps://t.co/CXHTtemG6b pic.twitter.com/5k5rVnjdAa
— Independent Turkish (@TurkishIndy) March 20, 2026
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kızı tank kullandı
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kızı Kim Ju-ae, Kuzey Kore'deki Pyongyang 60 No'lu Eğitim Üssü'nde piyade ve tank birimlerinin tatbikatı sırasında tank kullanırken görüntülendi.
Yonhap'ın haberine göre, Kim ve kızı, Kuzey Kore'deki Pyongyang 60 No'lu Eğitim Üssü'nde piyade ve tank birimlerinin tatbikatına katıldı. Tatbikattan yayımlanan fotoğraflarda, Kim'in kızı Ju-ae'in tank kullanması yer aldı. Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansının (KCNA) tatbikata ilişkin haberine göre, tatbikata Kuzey Kore Savunma Bakanı No Kwang Chol, Kuzey Kore Genelkurmay Başkanı Ri Yong-gil ve üst düzey komutanlar katıldı.
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kızı tank kullandıhttps://t.co/CXHTtemG6b pic.twitter.com/w27d8jg60q
— Independent Turkish (@TurkishIndy) March 20, 2026
İsrail'de, Demir Kubbe hakkında İran'a bilgi sızdıran yedek asker gözaltına alındı
İsrail polisi ve iç istihbarat teşkilatı Şin Bet’ten (Şabak) yapılan ortak açıklamada, İsrail ordusunda hava savunma sistemlerinden sorumlu birimde görev yapan bir yedek askerinذ İran adına casusluk yapmaktan tutuklandığı duyuruldu. Hakkında açılan gizli soruşturma sonrası gözaltına alınan 26 yaşındaki Roz Cohen isimli askerinذ İran istihbaratıyla aylardır temas halinde olduğu ve Demir Kubbe sistemleri hakkındaki gizli bilgileri sızdırdığı belirtildi.
İsrail polis teşkilatında yolsuzluk suçlarıyla mücadele için kurulan "Lahav 433" birimi ve Şin-Bet’in ortak operasyonu sonrası gözaltına alınan asker ve istihbarat sızıntısına ilişkin detayların ilerleyen günlerde kamuoyuyla paylaşılacağı bildirildi.
İsrail ordusu: Suriye'nin güneyinde Şam yönetimine ait askeri üsleri vurduk
İsrail ordusu, Suriye'nin güneyinde Şam yönetimine ait askeri üslerde bir komuta merkezini ve silah depolarını vurduğunu ileri sürdü. Ordudan yapılan açıklamada, saldırıya "Suriye'nin güneyindeki Süveyda'da Dürzi nüfusa yönelik saldırılar" bahane gösterildi. İsrail ordusunun, gece boyunca Suriye'nin güneyinde Şam yönetimine ait askeri üslerdeki bir komuta merkezi ve silah depolarını vurduğu ileri sürülen açıklamada, İsrail'in Suriye'deki Dürzileri koruma bahanesiyle saldırılarına devam edeceği tehdidinde bulunuldu.
İsrail ordusu, 1967'den bu yana işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri'ne bitişik tampon bölgeyi 8 Aralık 2024'te işgal etmiş, 8 Aralık 2024'ten 18 Eylül'e kadar Suriye'ye 1000'den fazla hava saldırısı ve 400'den fazla kara saldırısı düzenlemişti. İsrail ile Suriye arasında bir güvenlik anlaşması için görüşmeler yapılmış, bu süreçte İsrail Suriye'ye saldırı gerçekleştirmemişti. İsrail'in, 17 Mart'ta Suriye'de Şam yönetimiyle ilgisi olmayan bir hedefe hava saldırısı gerçekleştirerek bir kamyonu vurduğu iddia edilmişti.
Ekrem İmamoğlu'ndan bayram mesajı: Adaletin tesis edildiği, herkesin huzur ve güven içinde yaşabildiği günler mutlaka gelecek
CHP'nin tutuklu Cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi" isimli sosyal medya hesabından Ramazan Bayramı dolayısıyla yapay zekayla oluşturulmuş videosunu paylaştı. İmamoğlu, şunları kaydetti:
Ben ve yol arkadaşlarım bir kez daha sevdiklerimizden uzak, cezaevinde karşılıyoruz bayramı. Ama biliyorum ki bu ülkenin vicdanı dimdik ayakta. Adaletin yeniden tesis edildiği herkesin huzur ve güven içinde yaşayabildiği günler mutlaka gelecek. O gün geldiğinde gerçek bayramı hep birlikte yaşayacağız. Ramazan Bayramımız mübarek olsun.
Fas Kralı, Ramazan Bayramı münasebetiyle 1201 mahkumu affetti
Fas Kralı 6. Muhammed, Ramazan Bayramı vesilesiyle aralarında terörden ve aşırıcılık suçlarından hüküm giymiş 19 kişinin de bulunduğu 1201 mahkum hakkında af kararı çıkardı.
Fas Adalet Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Kral 6. Muhammed, bayram münasebetiyle 1201 mahkumun affedilmesine karar verdi." denildi.
Açıklamada, terör ve aşırıcılık suçlarından hükümlü 19 kişinin de aftan yararlandığı vurgulandı.
Fas'ta kral, milli veya dini günlerde, anayasanın 58. maddesi uyarınca çeşitli suçlardan hüküm giyen mahkumlar için af kararı verebiliyor.
BM: Dünyada 2,1 milyar insan güvenli şekilde yönetilen içme suyu hizmetlerine erişemiyor
Birleşmiş Milletler (BM), dünyada 2,1 milyar insanın hala güvenli bir şekilde yönetilen içme suyu hizmetlerine erişemediğini belirtti.
BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) temsilcisi Bhanu Neupane, yeni yayınlanan BM Dünya Su Kalkınma Raporu hakkında BM Genel Merkezi'nde gazetecilere bilgi verdi.
Son küresel izleme verilerine göre, küresel su krizinin hala çok ciddi boyutlarda olduğunu anlatan Neupane, dünyada 2,1 milyar insanın güvenli ve yönetilen içme suyu hizmetlerine erişemediğini kaydetti.
Neupane, "Dünyada 3,4 milyar insan güvenli bir şekilde yönetilen sanitasyon, 1,7 milyar insan ise evlerinde temel hijyen hizmetlerinden yoksun. Bu konuda son on yılda ilerleme kaydedildi ancak sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için hâlâ çok yavaş." dedi.
İklim değişikliğine bağlı kuraklıklar, seller ve aşırı hava olaylarının tetiklemesiyle dünyada en az 4 milyar insanın her yıl en az bir ay boyunca şiddetli su kıtlığı yaşadığını belirten Neupane, ayrıca raporda su eşitsizliğinde güçlü bir cinsiyet boyutuna dikkat çekildiğini aktardı.
© The Independentturkish