Eski SpaceX mühendisleri teknolojik pizzacı açıyor: Siparişler 45 saniyede hazır

Pizzaları robotlar pişirecek

Uzay mühendisleri kurdukları pizza şirketine "yıldızlarla ilgili" anlamına gelen Stellar ismini verdi (Stellar Pizza)

ABD'nin Los Angeles kentinde sıradışı bir pizza girişimi açılıyor. Stellar Pizza (Yıldız Pizza) adlı bu girişimde pizzalar, kamyonlarda pişecek ve sipariş 45 saniyede hazır olacak.

Söz konusu girişimin arkasında, önceden Elon Musk'ın uzay firması SpaceX'te çalışmış bir grup mühendis yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mühendisler, bu projeyle Los Angeles sakinlerine daha taze, daha hızlı ve daha ucuz ürünler vererek, pizza tüketimini daha da kolaylaştırmayı umuyor.

Stellar Pizza'da siparişler, otomasyon yoluyla hazırlanıyor. Yani tüm süreci robotlar üstleniyor. Bu da siparişin hazırlanması için gereken süreyi çok kısaltıyor.

Kamyonların içinde yer alacak 900 derecelik fırınlar tasarlandı. Pizza hamurunun üretilmesi, açılması ve sonunda üzerine malzemelerin yerleştirilmesi ise kamyonun içindeki bir dizi robotik kol tarafından üstleniliyor. Şirket yetkilileri, siparişlere insan elinin değmediğini vurguluyor.

 


Girişimin en dikkat çeken özelliği ise pizzaların kamyonlara yerleştirilen mutfaklarda pişecek olması. Böylece evlere servis edilen pizzaların da yolda pişmesi mümkün olacak.

Girişimin kurucularına göre bu, daha düşük maliyetli bir restoran modeli. Kurucular, 5 yıl içinde 3 bin 600 makineyi ABD'lilerin hizmetine sunmayı planlıyor.

Pizzaların fiyatları ise 7 ila 10 dolar arasında değişecek.

Şirket, pizza tariflerini oturtmak için bir pizza danışmanı Noel Brohner'ı tuttu. Brohner daha önce Mod Pizza gibi şirketlerle ve Los Angeles'ın ünlü şefleriyle çalışmıştı.

Los Angeles Times'a konuşan Brohner, Stellar Pizza'nın ilk tarifini denediğinde neler hissettiğini şöyle açıkladı:

Gerçekten çok etkilendim ve birkaç roket mühendisinin daha ben gelmeden bu kadar iyi şeyler yapabilmesi beni şoke etti.

Şirket şu anda stadyumlar ve üniversite kampüsleri gibi müşterilerin yoğun olduğu alanlara götürmek için bir kamyon filosu kurmak istiyor.

Bu amaç doğrultusunda fon toplama çalışmalarını sürdüren şirket kurucuları, müşterilerin sipariş vermek için kullanacağı bir mobil uygulama da geliştiriyor.

Stellar Pizza bu sonbaharda Los Angeles'ta ilk kamyonu hizmete sunacak.

 

Independent Türkçe, Singularity Hub, Los Angeles Times

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU