Silahlı şiddetin tırmandığı Haiti, ABD menşeli kaçak silah sayısının patlamasından şikayetçi

Amerikan silahları, Karayip ülkesinde çete şiddetini körüklüyor

Haiti'ye yasadışı yollardan ihraç edilecekken ABD makamları tarafından ele geçirilen silahlar Florida eyaletindeki Miami'de düzenlenen bir basın toplantısında sergilenirken Miami'deki İç Güvenlik Soruşturmalarından Sorumlu Özel Ajan Anthony Salisbury konuşma yapıyor (Reuters)

ABD'de federal yetkililer, Haiti'ye kaçak sokulan silah sayısının daha önce görülmemiş seviyelere ulaştığını açıkladı.

Haiti'deki çeteler, sadece son altı haftada yüzlerce kişinin ölümüne neden olan acımasız ve şiddetli çatışmalara girdi.

Karayip ülkesindeki polis, ABD'den gelen kaçak silahların zaten sayıca az kaldıkları bir dönemde kendilerini çetelere karşı dezavantajlı duruma düşürdüğünden şikayet etti.

ABD İç Güvenlik Soruşturmaları Özel Ajanı Anthony Salisbury, Miami'de düzenlediği basın toplantısında "sadece silah sayısında belirgin bir artış değil, aynı zamanda yasadışı ticareti yapılan ateşli silahların kalibre ve türünde de ciddi büyüme gördük" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Salisbury'e göre ABD İç Güvenlik Bakanlığı (DHS) ABD'den Haiti'ye silah kaçakçılığını durdurmak yönünde daha çok çaba göstermek için planlar yaptı.

Ülke dışına sevk edilen silahların başlangıç noktasının genellikle Güney Florida limanları olduğunu söyledi.

Salisbury, "Yanlış ellerde bu silahlar kolaylıkla kitlesel kayıplara yol açabilir" dedi.

Haiti'de hükümete bağlı olmayan gruplara hafif silah ve mühimmat satışı bu yazın başlarında BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan oylamayla yasaklansa da bu, ABD kaynaklı kaçak silah akışını durdurmadı.

Salisbury, silah sevkiyatlarından birinin "Haiti Episkopal Kilisesi"ne yönelik bir kargo olarak gizlendiğini açıkladı.

Bu açıklamanın ardından bir bildiri yayımlayan kilise, başta silah olmak üzere herhangi bir sevkiyat beklemediğini ifade etti ancak aynı mezhepten bir papaz kaçakçılık soruşturmasıyla ilgili tutuklandı.

ABD'den silah kaçakçılığı sadece Haiti'ye mahsus bir sorun değil; Meksika da Amerikan silahlarının ülkeye yığılarak uyuşturucu kartelleri gibi çetelerin eline geçmesinden ve ülkede şiddeti daha da körüklemesinden şikayetçi.

Meksika hükümeti her yıl ABD'den ülkeye yarım milyondan fazla kaçak silah sokulduğunu tahmin etmişti. Sınırları üzerinde ateşli silah akışından dolayı ABD'nin gevşek silah yasalarını suçlayan Meksikalı yetkililer, işi ülkedeki şiddeti körükledikleri gerekçesiyle Amerikalı silah üreticilerine dava açma raddesine vardırdı.

İki yıl önce DHS ve ABD Gümrük ve Sınır Koruma idaresi, ABD'den silah kaçakçılığı yapılmasını engellemek amacıyla "İz Bırakmadan Operasyonu"nu başlattı. O tarihten beri bu kurumlar, ABD Alkol, Tütün, Ateşli Silahlar ve Patlayıcı Bürosu'yla birlikte 534 soruşturma başlattı ve kaçakçıların 29 milyon dolarına el koydu. Kurumlar paranın yanında, Meksika'ya giden 12 bin silah, 4 bin 700 şarjör ve 700 bin mermiye de el koydu.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU