17 kişinin öldüğü lise saldırısı sonrası ilk rapor: Öğretmenler silahlandırılsın

Yaklaşık bir yıl önce ABD'de bir liseye düzenlenen saldırı sonrası oluşturulan komisyonun hazırladığı raporda sınıf öğretmenlerinin silah taşıması teklif edildi

Parkland saldırısı sonrası öğrenciler ABD'nin başkenti Washington'da öğrenciler silahlanma karşıtı protesto düzenlemişti. Fotoğraf: AA

Şubat 2018’de Florida’nın Parkland kentindeki Marjory Stoneman Douglas Lisesi’nde yaşanan ve çoğu öğrenci 17 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırı sonrası kurulan komisyon ilk raporunu yayınladı. 

446 sayfalık raporda en göze çarpan madde, gönüllü olacak sınıf öğretmenlerinin bir eğitimden geçtikten sonra okulda silah taşımasında izin verilmesini kapsayan teklif oldu. 

Sınıf kapılarının içeriden kilitlenmesi, kilitli kalacak öğretmenlere eğitim ve 2025’e kadar bütün okul camlarının kurşun geçirmez bir hâle dönüştürülmesi de diğer teklifler arasında. Rapor, onay için Florida eyalet yönetimine gönderildi. 

İznin çıkması okul yönetiminin imzasıyla başlatılacak program kapsamında yönetim kurulunun seçeceği personel 132 saat ateşli silah güvenliği eğitimine girecek. 

 

Trump: Silahlı öğretmenimiz olsaydı saldırı çok daha hızlı durdurulurdu

Bireysel silahlanmanın yaygın olduğu ABD’de her saldırı sonrası gündeme gelen bu durum, yine silahlanmayı destekleyenler ve silah karşıtlarını karşı karşıya getirdi. 

Parkland saldırısı sonrası öğretmenlerin silahlanmasını gündeme ilk taşıyan ABD Başkanı Donald Trump olmuştu. 

Saldırı sonrası bazı öğrencileri ve ebeveynleri dinleyen ABD Başkanı, “Eğer silah kullanmayı bilen bir öğretmeniniz olsaydı saldırıyı çok daha hızlı durdurabilirdi” ifadesini kullanmıştı.

Okullardaki eğitim görevlilerinin yüzde 20'sine silah taşıma yetkisi verilmesi konusunu değerlendireceklerini söyleyen Trump, “Gizli taşıma” diyerek açıkladığı uygulamayı şöyle açıklamıştı: 

"Öğretmenler üzerlerinde saklı olarak silah taşıyacaklar. Özel eğitimden geçirilecekler ve manyaklar için artık silahsız alan kalmamış olacak."

Öğrenci Talepleri Hareketi (Students Demand Action) adlı grubun sözcüsü Juliana Simone Carrasco , kararla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: 

“Florida’da okuyan bir öğrenci olarak, komisyonun okulları nasıl daha güvenli yapacağı konusundaki teklif karşısında dehşete düşmüş durumdayım. Ben öğretmenlerimin silah taşımasını istemiyorum. Ben seçilmiş liderlerimizin silahları insanların elinden alacak politikaları geçirmesini istiyorum.”

Ülkenin en büyük eğitim organizasyonu Amerikan Öğretmenler Federasyonu ve Ulusal Eğitim Birliği da ayrı ayrı yaptıkları açıklamada karara karşı çıktı. 

Okullar şeriflerle işbirliği yapabiliyor 

Parkland saldırısı sonrası oluşturulan 15 kişilik komisyonun teklifi, Mart 2018’de yasalaşan güvenlik programının devamı niteliğinde. 

Adını, saldırıda çocukları korurken ölen futbol koçu Aaron Feis’ten alan “Aaron Feis Koruma Programı” yerel okulların bölge şerifleriyle işbirliği yapıp sınıf öğretmeni olmayan personelin silah taşımasını mümkün kılıyor. Program kapsamında 21 yaşın altındakiler silah alamıyor. 
 

DAHA FAZLA HABER OKU