Zelenski: Zaporijya Nükleer Santrali’ndeki Rus askerlerini hedef alacağız

BM Genel Sekreteri nükleer felakete karşı uyarmıştı

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, Zaporijya Nükleer Santrali'ni denetlemek istiyor (AP)

Rusya-Ukrayna savaşında taraflar arasında Avrupa'nın en büyük nükleer santrali üzerine yapılan tartışmalar sürüyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski dün gece saatlerinde yaptığı günlük ulusa sesleniş konuşmasında, Zaporijya çevresine yapılan saldırıların sorumlularının "uluslararası mahkemede yargılanmasını" istedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zelenski, Moskova'nın tesisi kendilerine ve "özgür dünyaya" karşı şantaj olarak kullandığını öne sürdü.

Zaporijya Nükleer Santrali'ne ateş eden veya tesisten saldırı düzenleyen Rus birliklerini hedef alacaklarını belirten Ukrayna Devlet Başkanı, şöyle konuştu:

Tesisten ateş eden ya da orayı siper olarak kullanan her Rus askeri; istihbarat ajanlarımız, özel servislerimiz ve ordumuzun özel hedefi haline geldiğini anlamalı.

Ukrayna'nın güneydoğusundaki Zaporijya Nükleer Santrali, 6 nükleer reaktöre ve 5 bin 700 megavatsaat elektrik üretim kapasitesine sahip. Ukrayna'daki toplam elektriğin yüzde 20'sini bu tesis sağlıyor.

Rusya santrali 4 Mart'ta ele geçirmişti.

Halihazırda Rus ordusu kontrolündeki santralin çevresi saldırıların hedefi oluyor. Moskova ve Kiev bu saldırılarda birbirini suçluyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise santral etrafındaki çatışmaların "bir felakete yol açabileceğini" söyleyerek 8 Ağustos'ta uyarmıştı.

 

Independent Türkçe, Reuters, Washington Post

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU