Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Yardımcısı: Yurt dışından umre için gelenlerin sayısında herhangi bir kısıtlama yok

Meşşat, yurt dışından gelen umre ziyaretçilerinin sağlık durumlarının ‘sağlık pasaportu’ ile teyit edilmesi gerektiğini belirtti

Umre ziyaretçileri Kabe’yi tavaf ediyor. Fotoğraf: AP

 

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Yardımcısı Dr. Abdulfettah Meşşat, ülke dışından umre yapmak için gelen kişi sayısında herhangi bir kısıtlama olmadığını söyledi.

Şarku’l Avsat’a özel açıklama yapan Meşşat, yurt dışından gelen umre ziyaretçilerinin sağlık durumlarının ‘sağlık pasaportu’ ile teyit edilmesi gerektiğini belirtti.

18 yaşından büyüklerin umre vizesi alabileceğini dile getiren Meşşat, “Bu yıl, ülke dışından gelen umre ziyaretçileri için vize alma prosedürleri, merkezi rezervasyon portalı ‘Maqam’ aracılığıyla gönderilerek yalnızca iki adımı içerecek şekilde kısaltılmıştır. Bunu tüm hizmetler ve paketlerin seçimi ve rezervasyonu takip ediyor. Umre gezi programı doğrudan elektronik platformlardan biri üzerinden tasarlanıyor. Başvurunun işlenmesi ve vizenin elektronik ortamda verilmesi için başvuru verileri Dışişleri Bakanlığı ile entegre olarak vize platformuna gönderiliyor” dedi.

Toplam vize sayısına değinen Meşşat, “Muharrem ayının başlamasından bu yana verilen toplam umre vizesi sayısı 85 bini aştı. Bunların yaklaşık 25 bini Suudi topraklarına girdi. Eatmarna uygulamasıyla sezon başından bugüne kadar verilen izin sayısı ülke içinden umre ziyaretçileri için 842 bin 45 izne ulaştı” diye konuştu.

Hac ve Umre Bakanı Yardımcısı’nın bu konudaki açıklaması, ülkenin 2030 Vizyonu kapsamında her yıl hizmetlerin genişletilmesiyle 30 milyon umre ziyaretçisi kabul etme vizyonuyla uyumlu.

Özellikle yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından sonra, Ramazan ayı boyunca çeşitli İslam ülkelerinden gelen umre ziyaretçi sayısı günlük 400 bine ulaştı.

Rahman’ın Misafirlerine Hizmet Programı’na önümüzdeki beş yıl için 6 milyar riyal tahsis edildi. Program için önerilen bütçe, Mekke ve Medine için yüzde 50 olarak bölündü. Mekke ve Medine’de en az 40 tarihi mekan da hizmete açıldı.

Mekke ve Medine yollar, ulaşım, altyapı, hacılar ve umre ziyaretçilerine sunulan hizmetlerde niteliksel bir sıçramaya tanık oluyor. 30 milyon hacıyı barındırma vizyonunu destekleyecek mega projeleri uygulamak için çalışmalar sürüyor.

Meşşat sağlık sigortası yaptırma zorunluluğu hakkında ise şunları açıkladı:

“Umre ziyaretçileri, tüm devlet hastaneleri ve sağlık merkezlerinde sağlık hizmeti verilmesi, Kovid-19 tedavi ve karantina masraflarını kapsayan kapsamlı bir sigorta yaptırmalıdır. Umre vizesi almak için temel şartlardan biri olan kaza ve afet sigortası giriş tarihinden itibaren 90 gün boyunca geçerlidir.”

Yurt dışından gelen umre ziyaretçilerinin hizmetlerle ilgili soru ve şikayetlerini telefon ve e-posta ile iletebileceğini söyleyen Meşşat, “İki adımı tamamladıktan ve vizeyi elektronik olarak aldıktan hemen sonra veya ülkeye gelmeden en fazla 6 saat önce Eatmarna uygulaması aracılığıyla umre yapmak veya ziyaret etmek için randevu almak mümkün” diye konuştu.

Ülke içindeki umre ziyaretçileri için bir hizmet sözleşmesi olduğunu belirten Meşşat şöyle konuştu:

“Son dönemde, turizm ve seyahat şirketlerinden hizmet sağlayıcılar aracılığıyla, ülkenin farklı bölgelerinden gelen çok sayıda umre ziyaretçisi tarafından bazı şikayetler ve gözlemler izlendi. Bu şikayetleri doğruladıktan sonra, belgelenmiş sözleşmelerin olmadığını gördük. Bu nedenle, ülke içinden gelen umre ziyaretçilerinin, hizmetler ve ayrıntıları açıklayan sözleşmeler almaları gerekir.”

Meşşar, “Hac ve Umre Bakanlığı, umre sistemi içinde faaliyet gösteren tüm devlet ve özel kuruluşlarla işbirliği içinde, 2030 Vizyonu hedeflerine ulaşmak amacıyla tüm prosedürleri kolaylaştırmak için sürekli çalışmaktadır” ifadelerini de kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU