Hibrit çalışma, ofisten veya evden çalışmaktan daha yorucu mu oluyor?

Canan Duman Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: Avel Chuklanov/Unsplash

Hibrit çalışma, işin geleceği olarak kabul edilen modellerden biri. Yıllarca süren tam zamanlı ofis çalışmasından sonra çalışma günlerinin evden ve ofisten oluşmasını ifade ediyor.

Pandemiyle birlikte şirketler, çalışanları hibrit bir programa soktular. Çünkü teoride hibrit, hem işveren hem de çalışan için en iyi anlaşmayı sunuyordu. 

Peki ya şimdi?

Türkiye'de de birçok şirket tarafından uygulanan bu model, yerini bazı zorlanmalara mı bırakıyor?

Çalışanlar ofis günlerinde Kovid'den önceki gibi ofise uyum sağlayamıyor mu?

Çalışma ortamının değişmesi, psikolojik değişim yorucu mu oluyor?

Ofisler artık daha dikkat dağıtıcı ve gürültülü mü geliyor?

Bu nedenle çalışanlar, daha verimsiz çalıştığını mı düşünüyor?

Ortaya çıkan veriler, bu tür anekdot niteliğindeki kanıtları desteklemeye başlıyor: Birçok çalışan, hibritin duygusal olarak yorduğunu bildiriyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Alarm zilleri çalıyor

Türkiye'de pek çok işletmenin kalıcı hibrit çalışma modelleri uygulamayı planladığı ve çalışanların genel olarak ev ve ofis arasında çalışma haftalarını geçirmek istedikleri göz önüne alındığında, araştırmaların ortaya koyduğu rakamlara göre alarm zilleri çalıyor.

Hibrit, bazı çalışanlar için bir angarya haline geliyor. Çalışan bağlılığı platformu Tinypulse tarafından yapılan küresel çalışmaya göre insan kaynakları yöneticilerinin yüzde 80′inden fazlası hibritin çalışanlar için yorucu olduğunu bildiriyor.

Çalışanların istediklerini söyledikleri ve işverenlerin giderek daha fazla sunduğu hibrit çalışma düzenlemelerini duygusal olarak yönetmek, ilk düşünüldüğünden daha zor hale geliyor.

Bir gün ofisten, ertesi gün evden çalışmak, çalışma günlerinde herhangi bir tutarlılık veya ritim yakalayamamak, kesintiye uğramak, ev ve ofis çalışması arasında meslektaşlara, astlara ve yöneticilere bağlılık açısından doğru dengeyi kurduğunu göstermek hissi yorucu oluyor.

Hibrit çalışma, tamamlamak için zaman ve çaba ayırmak gereken yeni görevler ayrıca maliyetler ekliyor.

Hibrit çalışma, bireylerin kolektif psikolojisini etkiliyor. Örneğin psikolojik güvenliği sağlamayı ve sürdürmeyi daha zor hale getiriyor. 


Tükenmişlik 

Şirketler çalışanlarına daha fazla esneklik sunmak için işyeri politikalarını değiştiriyor.  

Ancak ortaya çıkan veriler, hibrit çalışmanın yorucu olabileceğini ve çalışanların çözmekte zorlanabilecekleri bir soruna yol açabileceğini göstermeye başlıyor: tükenmişlik.

Hibrite uyum sağlamakta zorlananlar ve ev ile iş arasındaki geçirgen sınırları olmayanlar daha çok tükendiğini bildiriyor.

Çalışan tükenmişliği, çalışanların işyeriyle bağının kopmasına, hata oranlarının artmasına ve verimliliği etkileyerek işletmelerin büyük maliyetlere katlanmasına yol açıyor.

Bu nedenle sorunun arkasındaki tetikleyicileri çözmek için çabalamak gerekiyor.


Kontrol kimde olmalı? 

Hibrit çalışmada kendileri adına karar verilen kişiler, hangi gün evden ya da ofisten çalışılacağını kontrol edemiyor.

Birçok şirkette hangi günlerde ofis ve evde olunacağına insan kaynakları ya da yönetici karar veriyor.

Sayıları az da olsa bazı teknoloji şirketleri, çalışanlara hangi gün veya kaç gün ofise gideceklerini söylemiyor, tam esneklik sunuyor.

Birçok araştırma ve şirket lideri, hibritin kalıcı olduğunu kabul ediyor, ancak şirketlerin daha uzun vadeli ve stratejik düşünmesi gerekiyor.

Yıllarca çalışanları yönetme konusunda yukarıdan aşağıya yön veren ve kontrol eden modelin ardından gelen hibrit çalışma, patronlar için bu kontrol duygusuna karşılık veriyor ve çalışanlarını şahsen görebildikleri anlamına geliyor. 

Hangi gün evden ya da ofisten çalışılacağına dair sınırları belirlemesi gereken hem işveren hem de çalışan oluyor.

Karşılıklı güveni geliştirmeye odaklanmak, çalışanlara kendi programını yönetmesi için seçim hakkı tanımak, insan kaynaklarının ve yöneticinin dikte ettiği günlere tabi kalmamak bir nevi ödül sayılıyor.

Çalışanlar belirli bir günde nerede çalışacağına kendisi karar vermek istese de bunu iyi yapmak zorlu, birçok boyutlu optimizasyon problemini de karşımıza çıkarıyor.

İnsan kaynakları ve yöneticileri için tamamen kapsayıcı bir hibrit çalışma planı tasarlamak neredeyse imkânsız.

Çalışanların hibrit çalışma modeli hakkında nasıl hissettiklerine dair nabzını tutmak gerekiyor. 


Hala öğrenecek çok şey var

Hibrit bir ortamda neyin işe yaradığı her çalışan ve işletme için çok farklı olduğu için geniş kapsamlı genellemeler yapmak hala zor.

Hibrit çalışmanın bulanık bir kavram olduğu noktayı geride bıraktık ve artık insanların hibrit ortamlarda çalışmasının ne anlama geldiğini ve neyin işe yarayıp yaramadığını anlamak için hem araştırma hem de çalışan deneyimlerine sahibiz.

Sis, hibrit çalışmanın birçok öğesini ortadan kaldırmış olsa da hala bilmediğimiz çok şey var ve onların ne olduğunu ne zaman bileceğimiz bile belli değil.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU