Hindistan’daki 132 köyde son üç ayda “hiç kız çocuğu doğmadı”

Bölgenin sulh hukuk hakimi, kürtajla dişi fetüsleri aldıran ebeveynlerin yasal işlemle karşılaşacağını söyledi

(AFP)

Hindistan’da hükümetin geçen üç ayda 132 köyde doğan 216 çocuk arasında hiç kız çocuğunun bulunmadığını gösteren verileri yayımlamasının ardından, ülkenin kuzeyinde bulunan bölgenin sulh hukuk hakimi, cinsiyete göre kürtaj yapıldığı şüphesiyle soruşturma başlattı.

Uttarakhand eyaletinde bulunan Uttarkashi kasabasının yetkilileri resmi doğum oranlarının “endişe verici” olduğunu söyledi ve dişi fetüslere yönelik kürtajın yaygınlığına işaret etti.

Hindistan 1994’te dişi fetüslere yönelik kürtajı yasaklamıştı ancak uygulama ülke genelinde yaygın olarak devam ediyor. Hindistan’da ebeveynler erkek çocuklarını evin geçimini sağlayanlar olarak değerlendirirken, kız çocuklarını “masraf” olarak değerlendiriyor.

Ülkede 2011’de yapılan son nüfus sayımında 943 kadına karşı bin erkeğin bulunduğu tespit edilmişti.

Uttarkashi eyaletinin sulh hakimi Ashish Chauhan yerel sağlık müdürlüğünden toplanan bölgenin güncel kız çocuk doğum oranının “kuşkulu olduğunu ve dişi fetüs kürtajına işaret ettiğini” söyledi.

Böylece geçen üç ayda hiç kız çocuğunun doğmadığı 132 köy “kırmızı bölgenin” parçası olarak işaretlendi. İşaretleme yerel verinin daha sıkı inceleneği ve sağlık çalışanlarının daha dikkatli olmasının isteneceği anlamına geliyor.

TNN haber ajansına göre Chauhan kürtajla dişi fetüs aldıran ebeveynlerin yasal işlemle karşılaşacağını belirtti.

Eyalet yasama meclisi üyesi Gopal Rawat da konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Tepelerde dişi fetüslerin kürtajla alınması olayına nadiren rastladığımızdan bölgede bulunan 132 köyde kız çocuğu doğum oranının sıfır olması şoke edici. Sağlık müdürlüğünü endişe verici rakamların gerçek nedenini araştırmaya ve bunu çözmesi için ciddi bir çalışma yapmaya yönlendirdim.

Rawat ayrıca, bu eğilimi değiştirme umuduyla yetkililerin “büyük farkındalık kampanyası” başlatacağını da açıkladı.

Hindistan hükümetinin geçen yıl hazırladığı raporda, erkek çocukların tercih edilmesi nedeniyle ülke nüfusunda istatistiksel olarak yaklaşık 63 milyon kadının “eksik” olduğu belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raporda, “Erkek çocuk tercihine ilişkin meseleler, bütün Hint toplumunun üzerinde durması gereken bir durum” ifadeleri yer aldı.

Hindistan’ın patriyarkal toplumunda erkek çocuklar geleceğin “eli ekmek tutanları” ve yetişkin olduklarında ebeveynlerine bakmakla yükümlü bakıcılar olarak görülüyor.

Kız çocukları masraflı görülüyor çünkü ebeveynler genellikle kız çocukları evlendiğinde başlık parası ödemeye zorlanıyor. Oysa bu gelenek 1961’de yasaklanmıştı.

Geçen yıl Hint polisi Maharashtra eyaletinde bulunan bir hastanenin yakınında 19 dişi fetüsün kürtajla alındığını tespit etmişti. Bu fetüsler yasa dışı kürtaj yaptıran bir kadının ölümünü inceleyen yetkililer tarafından keşfedilmişti.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU