Elon Musk, astronotunu Jeff Bezos'a kaptırdı

"Uzay bizi çağırıyor"

Elon Musk dünyanın en zengin kişisi unvanını alınca Jeff Bezos'a Twitter'dan ikincilik madalyası emojisi göndermişti (Reuters)

Elon Musk ve Jeff Bezos'un başını çektiği özel şirketlerin uzay yarışı hız kesmeden devam ediyor.

Şimdi de Musk'ın uzay firması SpaceX'in astronotlarından Chris Sembroski, artık Bezos'un Blue Origin şirketinde görev alacağını duyurdu.

Sembroski, daha önce SpaceX'in Inspiration4 görevinde yer almıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eylül 2021'de gerçekleştirilen görevde sivillerden oluşan mürettebat, Dünya'nın yörüngesinde üç günlük turistik bir geziye çıkarılmıştı.

Sembroski, bundan sonra Blue Origin'de Aviyonik Mühendisi olarak görev alacak. Astronot daha önce havacılık firması Lockheed Martin'de de mühendis olarak çalışmış, ayrıca ABD Hava Kuvvetleri'nde görev almıştı.

İş değişikliğini Twitter'dan duyuran Sembroski, "Uzay bizi çağırıyor. Bizimle alay ediyor. Hubble ve James Webb Uzay Teleskobu'ndan gelen görüntüler, keşfetme ve yeni macera arama arzularımızı harekete geçiriyor" ifadelerini kullandı:

Evrenin geri kalanına doğru genişlemenin parçası olmaktan heyecan duyuyorum. Hadi gidelim!

SpaceX ve Blue Origin rekabeti, NASA'nın Nisan 2021'deki Ay aracı ihalesiyle öne çıkmıştı.

Uzay ajansı söz konusu ihalede insanları Ay'a götürecek uzay aracının inşası için SpaceX'i seçtiğini açıklamış, bunun ardından Blue Origin NASA'ya dava açmıştı.

Blue Origin yetkilileri, NASA'nın riskleri yanlış değerlendirdiğini savunmuştu:

Starship'in bir uçuş mirası veya performans onayı yok. Herkesin bildiği gibi fırlatma aracı geliştirmek zordur ve beklenenden çok daha uzun sürer.

Öte yandan şirket davayı kaybedince Musk, Twitter paylaşımlarında birçok kez Bezos'a laf atmış ve bu davayı hatırlatmıştı.

Blue Origin ayrıca 2021'de 10'dan fazla üst düzey çalışanını kaybetmişti. Bu kişilerden en az birinin SpaceX'e geçtiği biliniyordu.

Öte yandan SpaceX çalışanları da son dönemde pek mutlu görünmüyor. önceki günlerde bir grup çalışan Musk'ın Twitter'daki tavırlarını eleştiren bir mektup yazmıştı.

Şirket mektupta imzası olan birkaç çalışanı işten çıkarmıştı.

 

Independent Türkçe, Gizmodo

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU