Olası patlama uyarıları sürerken, Güneş'te devasa yapılar tespit edildi

Almanya'da sıcak hava dalgası (The Associated Press)

Güneş, diğer yapıların yanı sıra, yüzeyinde dev lekeler sergiliyor.

Yakınlarda bir gün bu yapılar (yüzey boyunca uzanan manyetik filamanlar) bölgedeki enkazı Dünya'ya doğru fırlatabilir ve bunlar, gezegene bir Güneş patlamasıyla ulaşabilir.

Nitekim, Güneş'in yüzeyinde giderek büyüyen, geniş bir Güneş lekesi tespit edildi. Bu leke de Dünya'daki yaşamı etkileyecek materyalleri dışarı atabilir.

Ancak bu yapılar şimdiye kadar uslu gibi görünüyor ve Güneş'teki bu bölgelerin Güneş patlamalarına dönüşeceğine dair acil bir belirti de yok.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan bazı raporlar, Güneş lekelerinin "tehditkar" olduğunu ve Dünya'da elektrik kesintilerine yol açabileceğini belirtiyor.

Bu Güneş lekeleri aniden şiddetle patlarsa, Dünya'ya çarptığında uyduları, GPS'i ve güç şebekelerini etkileyebilir.

Ayrıca bunlar, patlamalardan kaynaklanan tehdidi artırır biçimde, Dünya'ya bakan yüzeyde yer alıyor.

Uzunluğu 100 bin kilometreyi aşan ve tek başına duran devasa Güneş lekesine AR3055 adı verildi. Güneş lekeleri karanlık parçalar olarak görünüyor çünkü nispeten soğuk. Ancak tabii ki hala çok sıcaklar.

Güneş'teki söz konusu aktif bölgelerin ilk olarak nasıl büyüdüğü, yeni mi ortaya çıktığı yoksa mevcut ve daha küçük bir noktadan mı geliştiği net değil.

Uzay hava koşulları şimdilik tamamen sakin. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ndeki (NOAA) Uzay Hava Tahmin Merkezi, kayda değer bir uzay havası olayının gözlemlenmediğini belirtiyor.

Kurumun tespit ettiği tek uzay hava dalgalanması, nispeten küçük bir jeomanyetik fırtına ki NOAA bunu ufak diye sınıflandırıyor. Bu gibi durumlarda zayıf güç şebekesi dalgalanmaları ve uyduların operasyonları üzerinde küçük etkiler yaşanabilir. Ayrıca patlamalar göçmen hayvanları etkileyebilir ve kuzey ışıklarını meydana getirebilir.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU