Almanya'da iPhone 7 ve iPhone 8 satışı yasaklandı

Borsada değeri bir günde 75 milyar dolar eriyen Apple’a bir darbe de Qualcomm’dan geldi. Japon teknoloji firması, Apple’a açtığı patent ihlali davasını kazanınca, Almanya’da iPhone 7 ve iPhone 8 satışları durduruldu

Münih Mahkemesi’nin verdiği kararda, Apple’ın cihazlarının, Qualcomm’un akıllı telefonlardaki güç tasarrufuyla ilgili fikri haklarını ihlal ettiği belirtildi. 

Mahkeme, Almanya’da iPhone 7 ve iPhone 8 model telefonların mağazalardan toplatılmasına hükmetti. 

Münih Mahkemesi, 20 Aralık’ta Apple’ın güç tasarrufu teknolojileri konusundaki patentleri ihlal ettiğini tespit etmişti.

Qualcomm'dan 1,3 milyar euroluk kefalet bonosu

Bunun üzerine Qualcomm, dün kararın uygulanmaya konulması için gerekli 1,3 milyar euro tutarındaki kefalet bonosunu ödedi. 

Almanya’da Qualcomm’un pil ömrünü uzatan özelliğin kullanıldığı tüm iPhone’ların satışa sunulması, satışı ve ithali durduruldu.

Önce Çin sonra Almanya

Apple hakkında çıkan bu karar, Almanya’nın AB ülkeleri içinde zincirleme etki sağlaması ve Avrupa’nın en büyük pazarı konumunda olması bakımından oldukça önemli.

Aslında Almanya'da iphone satışlarının durdurulması kararı, bir ilk değil. Daha önce de Çin’de bazı iphone modellerinin satışı durdurulmuştu.

Qualcomm, teknolojisini rakip tedarikçilerle paylaştığı gerekçesiyle bazı ülkelerde Apple’a dava açtı.

 

DAHA FAZLA HABER OKU