Yabancı sınırı Türk futbolunda yeniden gündemde... "Yabancı-yerli ayrımı olmaz, iyi ya da iyi olmayan oyuncu kavramı var"

Beşiktaş Başkanı Çebi, yabancı oynatma hakkının artırılması gerektiğini öne sürerek, aksi durumda "Türk futbolcuları rehavete kapılacak" dedi. Spor yorumcusu Haldun Domaç, Çebi'nin sözlerini ve yabancı sınırını Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Ahmet Nur Çebi, "14 takım TFF’ye müracaat ettik ve '8+3 için teşekkür ederiz ama +1 yabancı oynatma hakkını verin" dedi / Fotoğraf: AA

Türk futbolunun son 20 yılında belki de en çok tartışılan konuların başında yabancı kuralı geliyor.

Mevcutta uygulanan 14 yabancı kuralına göre takımlar, maç kadrolarında 14 yabancının tamamına yer verebilirken, sahada aynı anda 8 futbolcuyu kullanabiliyor. 3 Türk oyuncunun yeri ise kurala göre garanti oluyor.

Tartışma yaratan kuralla ilgili son eleştiri Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi'den geldi. 

Yeni göreve başlayan Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) yabancı kuralıyla ilgili bir çözüm teklif ettiklerini ancak bunun kabul edilmediğini söyleyen Çebi, şöyle konuştu:
 

14 takım TFF’ye müracaat ettik ve '8+3 için teşekkür ederiz ama +1 yabancı oynatma hakkını verin. Eğer kullanırsak oynadığı maç kadar 100 bin lira ceza ödeyelim.

Bu paralar da TFF’nin kasasında biriksin, yerli oynatana da bunlar ödensin' teklifinde bulunduk ama maalesef kabul görmedi. Bunu doğru bulmuyorum.

Türk futbolcularımız 'Nasıl olsa formam garanti' diye rehavete kapılacaktır. Bunun da Türk futboluna katkı vereceğini düşünmüyorum.

Yerli futbolcunun oynamasını teşvik etmeli, yabancınınkini de cezalandırmalısınız. Bunun parasal bir değeri olmalı. O yasak, bu yasak demeyle bu işin olacağını düşünmüyorum. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mevcut kural nedeniyle rekabetin de ortadan kalktığını öne süren Çebi, "Rekabet olmazsa kimse çalışmaz ve başarı gelmez. Rekabeti ortadan kaldıracak bu kararı desteklemiyorum. Hepimiz zor durumdayız, her kuruşa ihtiyacımız olan bu dönemde yerli futbolcu mecburiyeti getirip kulüplerin cebinden fazla para çıkmasına sebep olacak bir kararı desteklemiyorum" diyerek düşüncelerini ifade etti.

TFF ise Nihat Özdemir döneminde uygulamaya konulan ve bu yıl 7+4 olması gereken kuralın geçen sezon olduğu gibi devam edeceğini açıklamıştı.

Geçmişten günümüze değiştirilen yabancı oyuncu kuralıyla ilgili tartışmaların bitmeyeceği gerçeği alınacak her karara rağmen değişmiyor.

"Yabancı-yerli oyuncu ayrımı olmaz, iyi ya da iyi olmayan oyuncu kavramı var"

Spor yorumcusu Haldun Domaç, Çebi'nin sözlerini ve yabancı kuralını Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Türkiye'de sık sık gündeme getirilen yabancı sınırının Türk oyuncularının gelişiminde etkili olmadığını belirten Domaç, "Yabancı sayısının çoğalması ya da azalması hiçbir şekilde Türk oyuncuların gelişimine katkı sağlamaz. Böyle bir şey söz konusu olamaz. Çünkü şöyle bir gerçek var: Yabancı ya da yerli oyuncu ayrımı olmaz. İyi oyuncu ya da iyi olmayan oyuncu, yeterli ya da yetersiz oyuncu kavramı var. Bunun örneğini defalarca anlattık. Ama maalesef federasyon bu konuda kararlı bir tutum izlemiyor" dedi. 

 

Haldun Domaç-Twitter.jpg
Haldun Domaç / Fotoğraf: Twitter

 

"Yerli oynatan takımlara daha fazla teşvik verilmeli" 

Yabancı sayısının serbest bırakılmasını ancak belirli kriterler getirilmesi gerektiğine vurgu yapan Domaç, "Yerli oynatan takımlara daha fazla teşvik verilmeli. Bütün mesele budur. Yoksa yabancıyı kısıtladığınızda her sene de kulüpler 'Eyvah, yandık, yıkıldık, olmaz. Oyuncularımız var bunları nasıl göndereceğiz?' diyorlar. Bakın bu sene 7+4 uygulanması gerekirken 8+3 uygulanıyor. Sistem kesinlikle yanlış" diye konuştu. 

"Kulüplerin aynı yerli oyuncuya talip olması bir tesadüf değil sonuçtur" 

8+3 kuralının bir diğer olumsuz yanının da yerli oyuncuların değerini oldukçta artırdığı olduğunu dile getiren Domaç, şöyle konuştu:
 

Bu sistem sadece yerli oyuncunun değerini katlar. Diğer tarafa baktığımızda da yerli oyuncuların gelişimine katkı sağlamaz.

Eğer federasyon yerli oyuncu konusunu gündeme alacaksa, altyapılardan oyuncu yetiştirmeye bakmalı.

Bu da öyle 1 seneden 2 seneye olacak bir iş değil. 6 ila 8 sene lazım. Altyapılara ciddi yatırımlar yapıp 6-8 sene bekledikten sonra her şeyi yapabilirsiniz.

Ama şu anda özellikle büyük kulüplerin hepsinin aynı yerli oyuncuya talip olması bir tesadüf değil sonuçtur. 

 

 

"Türk oyuncusuna rehavet yaratmaz çünkü 3 değil 14 kişiyle rekabete giriyor"

Beşiktaş Başkanı Çebi'nin 8+3 kuralında yerli oyuncuların rehavete kapılacağını söylemesini de değerlendiren Domaç, "Bu durum Türk oyuncusuna rehavet yaratmaz. Oyuncu, 'Nasıl olsa kesinlikle oynayacağım' diyemez. Çünkü Türk oyuncusu takımda 3 tane değil ki. 14 yabancı, 14 yerli var. Sonuç itibariyle 14 kişiyle rekabete giriyor. Ama kulüpler hala yabancı sayısını çoğaltma noktasında çaba sarf ediyor. '9+2 olsun' noktasına geldiler" yorumunu yaptı.

"Ancak oyuncu yetiştirirseniz bu işi başarabilirsiniz, yetişmediği sürece bu iş olmaz"

Yerli teşvikinin bu durumu çözmede en etkin mücadele şeklinin üretmekle olacağını vurgulayan Domaç, sözlerini şöyle tamamladı:
 

Çebi, 'Bir fazla oynatalım, fazla oynattığımızda para verelim. Federasyon o parayı daha çok yerli oynatan takımlara versin' diyor. Bir kısmı benim söylediğimle örtüşüyor.

Yıllardır söylediğimiz teşvik işte bu. Yabancı serbest bırakılsın, yerli teşvik edilsin. Sistem bunun üzerine kurulu olur ve 6 ila 8 sene bu işe fazla dokunulmasın. Ondan sonra oturur, bakarsın her tarafta Türk futbolcu kaynıyor.

Bakın Eren Elmalı'ya hemen hemen bütün büyükler talip oldu mu? 3.6 milyon euro bonservisi var. Abdülkerim Bardakçı'ya bütün kulüpler talip oldu mu? 2.8 milyon artı 500 bin euro performans primi var.

Hatta öyle bir şey ki sırf yerli olsun diye tercih edilen oyuncular var. Onun için bu sistem tamamen yanlış. Seneye 7+4 dendiğinde Allah ömür verirse göreceğiz. Yine kulüpler ayaklanacaklar, 'Bu olmaz, sistem bizi zorluyor' diyecekler.

Bunun altından kalkmak mümkün değil. Siz ancak oyuncu yetiştirirseniz bu işi başarabilirsiniz. Oyuncu yetişmediği sürece bu işler olmaz.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU